Съвременни изисквания за окабеляване

Преди да продължите с монтажа на електрическото окабеляване със собствените си ръце, трябва да проучите изискванията за него. Днес в GOSTs и SNiPakhсъщо PUE обсъжда много въпроси, свързани с електрическата инсталация в жилищни и нежилищни сгради. Сега ще се опитаме да разгледаме най-модерните изисквания за окабеляване в частна къща и апартамент. Веднага искам да отбележа, че някои точки липсват в нормативните документи или се тълкуват малко по-различно. За целите на пожарната и електрическата безопасност и като вземем предвид опита, направихме няколко свои собствени правила, които препоръчваме да вземете под внимание.

Електрическа работа

И така, днес изискванията са направени директно към инсталирането на електрическо окабеляване, както и към избора на напречно сечение на кабелите, оценки на защитната автоматизация и метод на свързване на проводници, Ще разгледаме по-подробно какво се казва в регулаторните документи.

Електрическа инсталация

Нека започнем с изискванията за инсталиране на електротехници, като Въз основа на тези точки можете да определите метода на полагане на кабела и избора на материали, необходими за това.

 1. Според глава 7.1. PUEа именно в точка 7.1.13, захранването на жилищна сграда трябва да се извършва от мрежа с напрежение 220 или 380 волта. В този случай системата за заземяване трябва да бъде TN-S илиTN-C-S.
 2. Монтаж на открито окабеляване разрешени за изпълнение в специални кабелни канали, тави или електрически первази. Във влажни помещения (например бани) и дървени къщи можете да монтирате електрически проводници на изолатори.
 3. Полагането на скрита електрическа енергия се извършва в тавани, празнини на строителни конструкции (в жилищни сгради), както и директно в стените. Основното изискване е при скрито окабеляване кабелната линия да преминава през огнеупорни конструкции. Това е особено вярно, когато монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща и баня.
 4. Съгласно PUE глава 7.1. Раздел 7.1.34, трябва да използвате медни проводници, Алуминиевите проводници са разрешени само с напречно сечение 2,5. кв. мм. за свързване на отделни електрически уреди от инженерно оборудване, а във всички останали случаи от 16 квадратни метра. mm например за свързване на електричеството от стълба към къщата.
 5. Трябва да има проводници цветна маркировка и я приляга.
 6. Ако кабелът е брониран, се допуска преминаване през стените без използване на тръби или метални втулки.
 7. Незащитени изолирани проводници (без допълнителна обвивка) могат да бъдат положени през външни стени в тръби, изработени от полимерни материали. Освен това в сухи помещения в края на тръбата трябва да се монтира изолационна втулка.
 8. Забранено е провеждането на фазови и неутрални проводници в различни стоманени тръби, ако непрекъснатият ток на натоварване е повече от 25А.
 9. Поставете окабеляването само строго вертикално и хоризонтално.Инсталирането на електротехници по най-краткия начин не само нарушава общите изисквания за електрическа инсталация, но и поставя живота ви в риск (увеличава шанса да попаднете в електрическо окабеляване при пробиване на стени).
 10. Щитът на апартамента, всъщност като самия електромер, трябва да бъде монтиран на височина 80-170 см от пода. Според PUE 1.5.29 (Глава 1.5) е допустимата височина на скобите на електромера. Такава височина ще предотврати достъпа на децата до електрическия панел, както и случайни механични повреди. Относно останалите изисквания за монтаж Можете да разберете в нашата съответна статия.
 11. Забранено е да се полага електрически проводници на отопляеми повърхности, включително в близост до камини, комини и печки. Това изискване е особено приложимо за бани и сауни.
 12. Възможно е да се извършват електрически работи при температура не по-ниска от -15 ° С. Това се дължи на факта, че всеки кабел има максимално допустими работни температури и температури на инсталиране. В студа изолацията е дъбена и може да се напука при огъване, прочетете повече информация за всяка от марките в раздела за кабелните изделия: https://electroexp.com/elektroprovodka/provoda-i-kabeli.
 13. Класацията на гнездата трябва да бъде 16A и по-висока, докато всички гнезда трябва да бъдат заземени.
 14. Във влажни помещения степента на защита на контактите от влага и прах не трябва да бъде по-ниска от IP44. Това изискване е приложимо за бани, бани, кухни (ако изходът е инсталиран в близост до мивката) и дори тавански помещения.
 15. минимален височина на монтаж на гнезда от пода трябва да е 30 cm.
 16. Всяка стая трябва да има поне една точка за осветление. В същото време изискването за външно осветление - поне една лампа трябва да бъде на всеки изход от къщата, гаража, другите сгради.
 17. Отделна кабелна линия от панела трябва да отиде до банята и банята, защитена не само от прекъсвач, но и от RCD с номинална стойност не по-голяма от 30 mA (съгласно глава 7.1. От Електрическия кодекс на точка 7.1.82.).
 18. Домашната мрежа трябва да се състои от най-малко три групи: осветление, контакти и отделна линия за свързване на плота и фурната. Ако се осигурят по-мощни консуматори на електроенергия (например електрически бойлер), трябва да се осигури и отделна линия за нейната мощност.
 19. при монтаж на електрическо окабеляване в пода трябва да се спазва важно изискване - не се допускат повече от два завъртания на кабела под прав ъгъл. Това е особено вярно при полагане на електротехници в замазката.
 20. При монтиране на гнездата в стената е забранено използването на монтажна пяна (от съображения за пожарна безопасност). По-добре е да използвате алебастър за инсталиране на подраст.
 21. Когато подземното окабеляване не е позволено да провежда електрическа линия под фундамента.
 22. Невъзможно е да се изкопаят тавани, както и носещи стени, представени от панели (те имат празнини вътре).
 23. Забранено е да се инсталират лампи за брада над банята. Факт е, че при контакт с вода запалена лампа може да се спука.
 24. Съгласно таблица 2.1.3 от глава 2.1. PUE в дървени къщи трябва да използвате негорим кабел с ниска димна емисия, например VVGng-LS.
 25. Категорично е забранено използването на проводник PUNP за инсталиране на електрически проводници. Каква е опасността от PUNP тел, можете да разберете в нашата статия.

Това са всички основни изисквания за директна електрическа инсталация в частна къща и апартамент. Както можете да видите, повечето от забраните важат за дървени сгради. Тухлените къщи са много по-прости.

Свързване на проводници и избор на тяхното напречно сечение

Бих искал също така да подчертая няколко основни забрани, които са посочени в правилата на PUE по отношение на кабелните връзки. Така че:

 1. място разклонителни проводници (или съединение) не трябва да се подлага на механично напрежение. Изолацията на кръстовището / разклонението не трябва да отстъпва на техническите характеристики на цялата изолация на едни и същи проводници.
 2. Проводниците, които ще бъдат положени вътре в стените, трябва да имат запас за свързване на електрически точки (лампи, контакти и др.), Както и взаимовръзки в разклонителни кутии най-малко 5 cm.
 3. Забранено е комутирането на проводниците в тръбите. Всички връзки трябва да бъдат направени в негорими разклонителни кутии, достъпът до които трябва да е свободен.
 4. Съгласно глава 2.1. PUE, параграф 2.1.21, използването на усукване е строго забранено. Най-добре се избягва запояване. От предпочитаните методи за свързване на сърцевините препоръчваме да останете на такива като бързо затягане WAGO терминали, Капачки за ЛПС, заваряване, кримпване с ръкави.
 5. Алуминият може да бъде свързан с мед само с помощта на клемни блокове.

Това ние предоставихме основните изисквания за електрическото окабеляване в жилищни и промишлени помещения. Препоръчваме ви да се запознаете с таблицата, в която са посочени минималните напречни сечения на проводниците за електроинсталационни работи (параграф 2.1.14 от PUE):

Минимални сечения

Също така трябва да изберете правилното напречно сечение на кабела, като се съсредоточите върху силата на електрическите уреди в къщата или апартамента. Подробности за изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и ток Можете да разберете в нашата съответна статия.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Това са всички съвременни изисквания за окабеляване в частна къща и апартамент. Както можете да видите, има много нюанси, които трябва да се имат предвид, за да се направи всичко правилно, и най-важното - безопасно. И накрая, препоръчваме ви да се запознаете типични грешки в окабеляването.

(12 гласа)
Зареждането ...

15 коментара

 • Юджийн

  Изучете SNIP и не влизайте в ерес за заварени съединения, вдигнаха Wago след 5 години, не преминаха тестовете и винаги се нуждаят от визуален достъп за ревизия, но вече не се нуждаят от заварки. За съветите накрая нищо.

  отговор
  • Александър

   Къде в статията дори дума за предимството на Wago над заваряването?

   отговор
  • Анатолий

   Странно, аз работя с WAGO от 14 години)))

   отговор
 • Татяна

  Моля, кажете ми, позволено ли е да се извършва открито окабеляване вътре в апартамент в сграда на жилищен блок? (време е да смените окабеляването)

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Според EMP, глава 7.1, точка 7.1.37, окабеляването трябва да бъде сменяемо. Т.е. ако са отворени, тогава в специални первази или кабелни канали.

   отговор
 • Елена

  Моля, кажете ми - възможно ли е или не да положите кабела (прехвърляне на превключвателя от едната стена към съседната съседна), както следва (на снимката). Интересува се от полагането на кабела без допълнителна обща изолация.

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Полагането на проводници без защитна обвивка под мазилката е забранено, ние се фокусираме върху GOST R 50571.15-97. Изолираните проводници (без обвивка) могат да бъдат положени в кутии, в тръби или на изолатори. Необходимо е също така да поставите жицата успоредно или перпендикулярно на пода / тавана. Диагоналното уплътнение, както във вашия случай, също не е позволено.

   отговор
   • Игор

    GOST R 50571.5.52-2011:
    Електрическото окабеляване, неподвижно фиксирано и вградено в стените, трябва да бъде разположено хоризонтално, вертикално или успоредно на краищата на стените на помещението.
    522.8.8 Окабеляването, поставено в строителни конструкции без закрепване, може да бъде разположено по най-късата пътека. Електрическото окабеляване в таваните може да бъде разположено по най-краткия път.

    отговор
 • Елена

  Благодаря за консултацията.

  отговор
 • Елена

  Поръчайте монтаж на три търговски обекта. Купих цокъла. Електротехник от компанията инсталира гнезда без гнезда на чифт винтове, които са монтирани в отвора на стената без дюбели. Изходният механизъм е изкривен. По мое твърдение за инсталиране на бригадира, бригадирът изисква от мен да обосновавам защо са необходими всички розетки и отказва да извърши работа за поправяне на инсталацията.Към какви ГОСТ мога да се позова? Прилагам снимката.

  отговор
  • Admin

   1. Да, от снимката се вижда, че ако завъртите гнездото - преминавате жицата, точно в най-лявата гнездо.
   2. Те са с болтове, меко казано, не много.
   3. Имате право да изискате цялата работа да бъде извършена от работници със заплати, които, най-вероятно, нямат разрешително или предприемач или подобни документи.
   4. Не плащайте за такава работа.
   5. В PUE има такива точки 6.6.21
   Изискванията, дадени в параграфи. 6.6.22-6.6.31 важи за устройства (превключватели, превключватели и контакти) за номинален ток до 16 A и напрежения до 250 V, както и за щепселни връзки със защитен контакт за номинален ток до 63 A и напрежения до 380 V ,

   6.6.22
   Скритите устройства трябва да бъдат затворени в кутии, специални заграждения или поставени в отворите от стоманобетонни панели, образувани при производството на панели в заводи за строителната индустрия. „Използването на горими материали за производството на капачки, които покриват отворите в панелите, не е разрешено.“

   Тоест, ако дупките не са фабрично изработени и без негорими основи, розетите са задължителни! Ако не четат PUE - до врата, ако не искате пожар или токов удар!

   отговор
 • Алекс

  Здравейте Кажи ми. Увеличаване на площта на напречното сечение на медна тел като джъмпер от машината към машината Общо 6, а джъмперът два по 4 и нула и фаза. Наредбата е написана за това или не ???? SNiP, GOST или PUE !!! Наистина бих го оценил.

  отговор
 • Александър

  Разрешен ли е такъв изход?

  отговор
 • Валентин

  Разрешено ли е вътрешно окабеляване на една линия с изходите? Ако не, тогава какво правило важи за това окабеляване в жилищни жилищни сгради?

  отговор
 • Дмитрий

  Добре дошли! Моля, кажете ми, че можете да използвате KG кабела в жилищни помещения

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *