Съвети за избор на диференциална машина за дома и апартамента

Изискванията за безопасност при подреждането на електрически мрежи, предназначени за частна къща, апартамент или вила, предвиждат инсталирането и свързването на два вида защита. Първият е от късо съединение (късо съединение) и текущо управление на натоварването. Второто е защитата на живота и здравето на хората от вредното въздействие на електричеството в случай на контакт с живи части на електрическо оборудване, както и в случаи на течове. И в двата случая можете да се защитите, като се свържете в щита диференциален автомат, За да работи устройството правилно обаче, трябва да подходите към избора на неговите характеристики с разбиране. След това ще ви кажем как да изберете дифавтомат за мощност и ток на изтичане.

Какви са аналозите?

Защита от късо съединение и текущи претоварвания изпълнява електрически машини (AB), отдавна изместени коркови предпазители от ежедневието. Изключването от течове на ток се осигурява от продукти, които наскоро се превърнаха в незаменим елемент на електрическите мрежи, наречен устройство за остатъчен ток (RCD). Напоследък диференциални машини със защитни функции, както от късо съединение, така и от течове на течове, Човек, който не е особено сложен в областта на електротехниката, понякога не може да реши какво да избере като защита за електрическото оборудване на електрическата мрежа, прекъсвача на диференциална верига или комбинация от прекъсвач и RCD.

Защитни устройства

Няма категоричен отговор на въпроса в полза на кое оборудване да направите избор, тъй като както предимствата, така и недостатъците са характерни както за difavtomat, така и за остатъчния ток. В крайна сметка всичко зависи от конкретните обстоятелства. В една от нашите статии се спряхме на проблема какво да избера: диференциална машина или RCD.

Кога е рационално да изберете диференциален автомат?

Има редица фактори, които свидетелстват в полза на инсталирането на RCD, но едно от най-важните предимства на избора на difavtomat остава безспорно - спестява място за инсталиране на оборудване в разпределително табло. Високата степен на насищане с енергия в жилището на съвременния човек изисква подходящо ниво на защита на оборудването от токове на късо съединение, претоварвания на мощността и надеждна електрическа безопасност. Особено внимание трябва да се обърне на подреждането и подбора на защита срещу течове, предназначени за пералня, електрически бойлер, бойлер, баня, баня и помпа.

При проектирането на веригата на електрическата мрежа е необходимо да се вземе предвид, че RCD, свързан към веригата на всеки от горните потребители, трябва да бъде защитен от късо съединение и претоварване, тоест за всеки RCD ще е необходим прекъсвач. В резултат на това може да се окаже, че няма да има достатъчно място за това din Rail панел.Изборът на дифавтомат, комбиниращ функциите на AB и RCD, позволява по-рационално използване на електрическия щит.

Критерии за избор

Предпочитайки дифавтомата, е необходимо внимателно да обмислите процеса на неговия избор. Първоначално трябва да се запознаете с производителността на продукта.

Номинално напрежение и фаза. Не е трудно да изберете диференциалната автоматична машина в съответствие с необходимите параметри. Устройствата, проектирани за работа в еднофазна мрежа (220 V), са оборудвани с три свързващи клеми, difavtomaty за трифазни мрежи (380 V) са оборудвани с четири полюса. Номиналното работно напрежение е посочено в паспорта и отбелязано върху тялото на продукта.

Текуща оценка и характеристика. За да се осигури висококачествена работа на диференциален автомат, е важно да изберете правилно текущата оценка и характеристика. Информацията за тези параметри се обозначава с буква на латинската азбука и число, например, C25, което означава устройство с характеристика C, с номинален работен ток 25 A. Най-често срещаните дифрактомати за апартаменти и частни къщи са продукти с характеристика C. При избора на машина с диференциална мощност се препоръчва да се спазват стойности, посочени в таблицата:

Изтичащ ток. Той е обозначен с делта символ с число, съответстващо на номиналния ток на изтичане в милиампери. Данните от втората таблица ще помогнат да изберете правилния дифавтомат за ток на изтичане:

Стойности на разликата

Важно! За бойлер, пералня, баня или вана е необходимо да изберете устройство, което работи при 10 mA. Достатъчно е да изберете характеристика от 30 mA на групова линия, ако решите разделете окабеляването на групи, За да влезете в частна къща, за да се предпазите от пожар, се препоръчва да поставите дифавтомат на 300 mA, а в апартаменти е достатъчно да използвате устройство, проектирано за 100 mA.

RCD клас, Вградените в диференциален автомат RCD са разделени на два класа:

  • A - задейства се от излагане на постоянен ток. За да свържете потребителската електроника към мрежата, изберете RCD от този клас
  • AC - изключете дифавтомата, когато се появят течове на променлив ток в мрежата и на електрическото оборудване.

Защита от счупване на земния проводник. Някои от difavtomats са оборудвани с блокове, които изключват потребителите на нулево скъсване на тел, Подреждайки защитата на оборудването от текущи течове, препоръчително е да изберете точно такъв продукт. Друга важна характеристика е време за изключване (обозначено с Tn). Не трябва да е повече от 0,3 s.

За човек, който не е сигурен, че ще може да избере дифавтомат, се препоръчва да извърши придобиване в търговски предприятия с висока репутация, в които трябва да потърсите помощта на квалифициран консултант. С него можете да обсъждате въпроси на разумни цени и в полза на това коя фирма-производител на диференциални машини трябва да даде своя избор.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Затова разгледахме как да изберем дифавтомат за мощност и ток на изтичане. Надяваме се, че предоставената информация ви е помогнала да разберете избора на подходяща диференциална машина за вашия дом, вила или апартамент!

Също така препоръчваме да прочетете:

(11 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *