Съвети за ремонт на кухненски качулки - 5 основни проблема

Ако сте изправени пред такава ситуация, че качулката в кухнята не се включва или не се дърпа, а се дърпа вътре, тогава трябва да продължите да я ремонтирате. Всъщност щетите не са сложни, защото по принцип устройството на изпускателната система има прост дизайн. По-нататък ще разкажем на читателите Elecroexpert, какви са неизправностите на оборудването и как да поправите аспиратора в кухнята със собствените си ръце.

Причини за неуспех

Едно е, ако вашата кухненска качулка е вече на десетилетие и наскоро тя доста слабо привлича въздух. Тук вече е възможно да не мислите за ремонт, по-лесно е да закупите ново оборудване. Но какво ще стане, ако покупката не е продължила цяла година и вентилаторът вече не може да се справи или изобщо не е в състояние? Първата стъпка е да разберете причината за неизправността и след това да я отстраните сами. Основните „виновници“ за разбивката могат да бъдат:

 1. Неправилна работа на изпускателната система за дома. Първо, трябва да почиствате цедка (мазнина) поне веднъж на 3 седмици. Въглеродният филтър трябва да се подменя напълно веднъж на всеки шест месеца или когато индикаторът на панела информира за него (в новите модели е инсталирана специална лампа). Второ, забранено е стартирането на вентилатора за изпускане над печката, когато не е на тигана. Горещият въздух може бързо да повреди системата, което след това ще бъде доста трудно да се поправи. Трето, аспираторът трябва да се включи 2-3 минути преди началото на готвенето и да се изключи 10-15 минути след края на готвенето. В противен случай вентилаторът може да не се справи с обема на изпаренията, в резултат на което из стаята ще се чуе неприятна миризма.Мазнинен капан Въглероден филтър
 2. Прекъснати контакти. Работата на системата е придружена от лека вибрация, която може да доведе до прекъсване на лош контакт върху управляващото устройство или по-нататък по веригата. Това рядко се случва и тогава, само с китайски продукти.
 3. Неправилна инсталация. При неправилна инсталация качулката в кухнята може да спре да работи, което се случва по причини като лошо качество кабелна връзка в клемния блок или силен завой в канала (гофриране).Правилен изход на вентилационния канал
 4. Проблеми с окабеляването. Може би изходът просто спря да работи или прекъсвачът на щита е избит и вече изпадате в паника, че аспираторът не работи в кухнята и трябва спешно да бъде ремонтиран.

Всички тези причини могат да доведат до повреда и по-нататъшни ремонти, така че обмислете всички точки за бъдещето, за да не се случи повече тази ситуация!

Основните видове щети

Сега ще направим следното: от своя страна изброяваме всички съществуващи неизправности и под всяка от тях предоставяме инструкции за ремонт на аспиратора в кухнята със собствените си ръце. Разбивки ще бъдат изброени от най-популярните до тези, които са най-малко вероятно да се появят и които са по-трудни за поправяне у дома.

Светлината не се включва

Много често се използва изпускателен панел осветление в кухнята работна зона.Това е наистина удобно и е компетентен подход, както инсталирана мощна технология LED лампа или халоген.Осветление на работната зона

Ако осветлението ви не работи, трябва да вземете следните мерки за ремонт:

 1. Проверете самата крушка, може да е изгоряла.
 2. Включете вентилатора, за да се уверите, че работи. Ако остриетата не се въртят, ще говорим как да поправим системата малко по-ниско. Двигателят работи - потърсете допълнително неизправност.
 3. Проверете напрежението на изхода с помощта на индикаторна отвертка. Веднага погледнете разпределителното табло, може би машината е била избита. Добре ли е контакта? Ако отговорът е „да“, трябва да проверите целостта на електрическия кабел, след което превключвателят на подсветката и други елементи на веригата ще звънят с мултицет. По този начин чрез изключване ще откриете причината за неизправността и ще можете да пристъпите към ремонт на качулката в кухнята със собствените си ръце. Обикновено ръцете не стигат до това, защото най-често крушката изгаря или гнездото се проваля.

Слабо дърпа

Втората най-често срещана неизправност в аспираторите е, че вентилаторът не се дърпа добре. Не сте сигурни какво да направите в този случай? Тук нещата са по-лесни. На първо място, проверете замърсяването на филтрите и мазнината. Най-често тези два компонента са виновни за факта, че качулката не вкарва въздух във вентилацията или лошо се проветрява.

Запушен филтърЗа да поправите качулката със собствените си ръце, трябва да почистите филтрите и да ги активирате отново. Можете да видите как да го почистите правилно в този видео урок:

Намажете инструкциите за почистване на капана

Възможна е и ситуация като вакуум в стая със затворени прозорци. В резултат на това качулката ще изтегли слабо или дори ще спре да изтегля въздух. В този случай ремонтът е, че трябва сами да отворите прозорците и да проветрите кухнята по естествен начин.

Друга причина, че качулката не се дърпа добре, е липсата на течение във вентилационния канал на къщата. В този случай можете да проверите наличието на тяга с обикновена запалка - запалете огън и го занесете до вентилационния отвор в стената, както е показано на снимката. Ако пламъкът не се изтегли във вентилационния отвор, ще е необходимо да се направи принудителна вентилация, която ще обсъдим по-долу.Снимка за проверка на сцепление

Изобщо не работи

Ако нищо не се случи, когато включите бутона на панела, ще бъде много по-трудно сами да поправите качулката в кухнята. Това е точно случаят, за който говорихме по-горе - и вентилаторът не се включва и светлината не се включва. Първо трябва отново да проверите електрическия кабел, напрежението на изхода и машината в щита. Ако всичко работи, вземете мултицет и отидете на "звъненето" на веригата. На първо място, е необходимо да се тества превключвателят на панела; един от контактите (като правило първият) може да е изгорял. На следващо място, погледнете диаграмата, където се намира предпазителят, който поне духа. предпазителРаботи ли предпазителят? Проверете кондензатора, ако съпротивлението му е нормално и изглежда не набъбва, най-вероятно двигателят не работи. Относно, как да проверите кондензатор, разказахме в отделна статия. Намотките на двигателя трябва да звънят и ако неизправността е счупване в областта на двигателя, по-добре е да го изхвърлите и да си купите нов, защото ремонтът на частта ще бъде много труден и неподходящ.

двигател

Шум от вентилатора

Ако качулката бръмчи, когато е включена, причината може да е лошо производство. Много отрицателни отзиви за повишеното ниво на шум могат да бъдат намерени в Интернет. Отговорът на въпроса защо системата е шумен е доста прост - некачествено сглобяване на продукта, който в този случай не може да бъде поправен със собствените си ръце. Например в компании като Cata, Kronasteel и Elikor, бръмченето по време на работа е почти нечуваемо дори при максимална скорост. Препоръчваме ви незабавно да се запознаете как да изберем качулка за домада знаеш от името на най-добрите производители на кухненски уреди!

Ако сте сигурни в качеството на избраните продукти и вероятно знаете, че неизправността е в нещо друго, препоръчваме ви да проверите качеството на закрепване на шкафа към стената / кухненския модул. Дори и малка празнина по време на вибрации може да причини чукане, шумолене, звън. Така че оборудването да не вдига шум, е необходимо да направите следното - затегнете всички крепежни елементи или поставете парче пяна в проблемната зона, което ще премахне чукането.

Ако двигателят бръмче, но не се стартира, най-вероятно това е причината за неизправността в предпазителя. Направи си сам ремонт на качулката в този случай е съвсем проста - трябва да замените предпазителя с нов.

Не превключвайте скоростите

Тук всичко е очевидно - бутонът в контролния блок не работи. Трябва да премахнете защитния екран и да проверите визуално бутона, като може би просто изгоря контакт. След това погледнете през пистите на дъската и звънете на веригата с мултицет.Дъска за бутони В допълнение, причината за неизправността може да е стартов кондензатор, който е изгорял. В този случай самият ремонт на качулката е съвсем прост - просто заменете кондензатора сами.

Инструкции за ремонт на подсветката са дадени на видеото:

Как да фиксирате светлината на качулката

Проблемът е в апартаментите

В жилищните сгради, особено на горните етажи, собствениците на жилища са изправени пред такъв проблем, когато качулката не духа, а духа, тоест работи в обратна посока. Какво да правим в този случай? Бедата е, че въздухът духа от вентилационния отвор не само в кухнята, но и от тоалетната и банята. На тематични форуми има прегледи, че е най-лесно да се вземе и да се удави естествената вентилация, но такива ремонти не е необходимо да се правят. За да се ремонтира самата централна вентилация, която не засмуква, а духа, е необходимо да се създаде принудително всмукване на въздух чрез инсталиране на вентилатори за изгорели газове, като Vents. Цената им е сравнително малка, но неизправността ще бъде преодоляна.

Решаваме проблема с естествена вентилация

Така че ние предоставихме списък на възможните неизправности в отработените газове. Надяваме се да намерите отговора на въпроса си и сега знаете как да поправите качулката в кухнята със собствените си ръце!

Подобни материали:

Намажете инструкциите за почистване на капана

Как да поправите светлината на качулката на готварската печка

Решаваме проблема с естествена вентилация

(11 гласа)
Зареждане...

31 коментара

 • Олег

  Здравейте, имам въпрос, ако това, разбира се, може да се направи на вашия сайт.Качулката бръмчи само при 1 и 3 скорости, 2 и 4 са тихи.

  Отговарям
 • Вадим

  Здравейте. Качулката е доста скъпа, но се счупи. Когато включа светлината или самата качулка, тя веднага се изключва. Какво може да помогне, моля

  Отговарям
  • Андрю

   Здравейте! Имам същото. Когато мрежата е включена, машината в електрическия панел е изключена. Електрическият звънец каза, че двигателят е счупен. Потърсете нов.

   Отговарям
   • Василий

    Потърсете късо съединение в свързаното оборудване.

    Отговарям
  • Василий

   Въпросът не е ясен. Когато включите каква светлина се изключва.

   Отговарям
 • Ирина

  Купихме качулка Krona Mery с 600 наклона със сензор, след изключване на операцията се чуват две щраквания, какво е това?

  Отговарям
  • Admin

   Може би релето се задейства.

   Отговарям
  • Федя

   Тези две половини на възвратния клапан са спуснати назад

   Отговарям
 • Елена

  Качулката ми работеше 2 години, а преди 2 седмици не беше включена и имаше щракване и не се включва !!? какво може да бъде? и какво е счупено?

  Отговарям
 • Олеся

  Съпругът купи качулка в RBT 22.09.2017. KRONA JESSICA SLIM 500, до този ден тя лежеше в кутия, докато не направиха ремонт в кухнята.Сега всичко е инсталирано и се оказва, че качулката работи в обратна посока и е много шумна! Моля, кажете ми как можем да отстраним проблемите, побързаха да изхвърлят кутията ...

  Отговарям
  • Admin

   Ако живеете в жилищна сграда, може да има причина не в качулката, а във вентилационната система.

   Отговарям
 • Назар

  Имам качулка от Siemens. Номер 1 постоянно мига на дисплея на интензивността на вентилацията, дори когато интензитетът на вентилация се променя. Моля, кажете ми каква е причината за такава неизправност.

  Отговарям
 • Вадим

  Здравейте, има качулка за Samsung hdc6a90ux. Проблемът с сензорния панел не работи с всички бутони, с изключение на режимите за увеличаване на скоростта "+", качулката се стартира, работи, но го изключете само като го изключите от контакта. Въпросът е каква е причината (няма вибрации по време на работа, връзките на кабелите са фиксирани), гаранцията е изчерпана. Струва ли си сами да разберете или в услугата? PS: Не съм изучавал ръцете на „Zh“ от основите на електротехниката.

  Отговарям
 • Вадим

  + Когато работите върху панела, режимът на скорост мига последователно и буквата R, или A

  Отговарям
 • Андрю

  Здравейте) Качулката работи, моторът се върти, но самият въздух не черпи. Мрежите са чисти.

  Отговарям
  • Сергей

   Същият проблем, всичко работи нова качулка Ханс. каналът, поведен във вентилационната мисъл, може би там е запушен. Прекъсвам гофрирането оттам като от реактивен самолет, въздухът издухва, но качулката не се дърпа едновременно. Много много слаб. Какво може да не е наред? Изглежда, че всичко е просто, двигателят е вентилатор и всичко, но това не е съвпадение на входа и изхода.

   Отговарям
 • Анастасия

  Здравейте, но първата ни скорост спря да работи и 2 и 3 работят. каква може да е причината?

  Отговарям
 • Lilich

  Добър вечер, моля, кажете ми, че качулката не стартира вентилатора. Вчера всичко работеше добре, а днес го включих, но вентилаторът не стартира.

  Отговарям
 • Светлана

  Добър ден, имаме такъв проблем с качулката на MBS - след като изключите качулката, след известно време се включи, какво можете да ми кажете?

  Отговарям
 • Олга

  Здравейте. Измих качулката и тя спря да работи изобщо ...

  Отговарям
 • Майкъл

  Имам обикновена качулка (TEKA). Спря да се включва, но има подсветка. Подозрението падна върху крайния превключвател, който се включва на вентилатора, когато извадите филтъра. Трудно е да стигнеш (скрит е във филтърните гаечи), така че пръска WD. И ето, след 2-3 минути работи. Може би някой ще ви е полезен.

  Отговарям
 • Спермата

  Кажете ми, моля, ако капакът се включи, светлината свети, но моторът бръмчи само без въртене на лопатките, които може да са свързани. Току що купено, оборудването е ново (щепселът вече е отрязан). Ако натиснете двигателя с отвертка, той леко се ускорява и стартира, но не се стартира.

  Отговарям
  • Admin

   Готино, че вече изрежете щепсела. Трябваше да се провери веднага.
   Вижте качеството на ВСИЧКИ контакти, може би пропадане някъде. Моторите там обикновено са с разцепени полюси, тоест без кондензатори, което означава, че не може да има проблеми като такива. Също така проверете дали двигателят се върти без напрежение, само ако го завъртите на ръка.
   Ако въртенето е затруднено - може да има брак, добре, тоест първоначално лагерите се вклиняват - или смажете, или потърсете същото и променете.

   Отговарям
   • Василий

    Добър вечер, наклонена електрическа качулка. Elikor фирма, включете качулката, отнема няколко минути и тя се изключва, при която и да е от 4 скорости, изключи светлината вътре, изключи така или иначе, рестартирайте капака, като издърпате щепсела от контакта, какво може да се случи ???

    Отговарям
    • Admin

     Всичко зависи от това какво е вътре в капака, няма контролно табло? Ако има, тогава може да има проблем в него - или неизправност или електроника влиза в защита. Това може да възникне поради нагряване (проверете контактите) или късо съединение между двигателя в двигателя (малко вероятно, но всичко е възможно).За начало разглобете всичко и направете визуална проверка. Опитайте се да ръчно завъртите двигателя - върти ли се добре ...

     Отговарям
 • Александър

  Качулката работи, но няма светлина. Какво може да бъде със светлината, с изключение на изгорелите крушки? Качулка за качулка v-600 / A INOX

  Отговарям
 • Алексей

  Взех качулка на перамид от самсара, връзката беше прекъсната и сега не планирах да свързвам мивката с магьосника, сега не знам какво да помогна

  Отговарям
 • Потребителски качулки

  Когато включите двигателя бръмчи, но роторът не се върти. Ако завъртите ротора на ръка, той се върти без много усилия. Дори да развиете ръката си, все пак роторът не се върти, а просто двигателят бръмчи и спира.

  Отговарям
 • Василий

  Krona Alva 600S бял, докосване, кажете ми моля, 3 скорости спряха да се включват, въпреки че 3 са на дисплея, каква може да е причината?

  Отговарям
 • Джордж

  kuppersberg качулка, самият мотор не стартира ротора, ще го ускорите с ръка по-нататък, той вече върти всички скорости, но не се стартира сам, което може да е. Завърташ ротора без захранване на ръка, няма клинове.

  Отговарям
 • Ростислав

  Глупав проблем: светлинният контакт е паднал, първият бутон. Отрязва се от плочата, защото няма поялник и се притиска между пластмасата и светлината. След като се опита да сложи ... Веднъж натиснат, освободен - светлината изчезна. Така и с всичко останало. Какво да правя? Може би нещо изпадна, не забеляза. Отдолу има пластмасова плоча с пружина, която влезе вътре. Отпаднаха и два малки подобни записа. едната, изглежда, беше под бутона на светлината, втората под пружината.
  Проблемът всъщност е, че контактът не натиска тук ... И след като е натиснат ... Пусни - излез.

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *