Съвети за свързване на RGB ленти от 5 до 20 метра

Ако решите да направите в къщата скрити таванни светлини многоцветна панделка, трябва да знаете как правилно да я свържете към мрежата. За разлика от едноцветен модел, който е свързан само към захранването, тук също трябва да закупите допълнителен контролер и усилвател. Ще ви разкажем по-нататък как да свържете RGB LED лента от 5 до 20 метра!

Основните елементи на системата

За да свържете RGB лента със собствените си ръце, първо трябва да определите нейната дължина. Въз основа на това вече са избрани подходящи устройства за осветителната система и се създава подходяща схема за свързване. Що се отнася до устройствата, основните от тях са RGB контролер, захранване и усилвател. Разглеждаме подробно целта на всеки елемент от веригата.

Комплект таван за скрито осветление

За преобразуване на 220 волта от мрежата в 12/24 V, от което работи самият източник на светлина, е необходимо захранване. Целта на контролера е да контролира цвета на светодиодите (визуално можете да видите неговата работа във видеото, което ще предоставим по-долу). Необходим е усилвател, за да свържете повече от 5 метра RGB LED лента едновременно. Включено е и дистанционно управление, на което можете да изберете определено ниво на блясък и цвят на диодите.

Подредихме компонентите на системата, сега бих искал да ви разкажа какви са схемите за свързване на многоцветна лента.

Популярни схеми за окабеляване

И така, първата и най-проста схема на свързване от една RGB лента до 5 метра е следната:5-метрова система

Както можете да видите, всичко е съвсем просто: RGB лентата е свързана към контролера, който от своя страна е свързан към захранването. Захранващият блок работи от мрежа от 220 V. Ако трябва да свържете два сегмента по 5 метра всеки, тогава е по-добре да закупите допълнителен RGB усилвател и друго захранване, което се добавя към мрежата, както следва:Връзка от две захранващи устройства

Също така не трябва да има специални проблеми, основното е да се спазва буквата и цветни маркировки проводници по време на инсталацията. Много важен нюанс - не свързвайте последователно 10 метра LED лента RGB, защото в този случай вторият сегмент няма да свети толкова ярко. Не забравяйте да направите паралелни връзки, дори ако контролерът има достатъчно мощност за работа с два сегмента без усилвател.

Ако решите направете осветление в апартамента многоцветна панделка с дължина повече от 10 метра, тук отново трябва да използвате паралелна връзка. Когато избирате мощността на усилвателя с марж, остава да свържете паралелно 15 метра без допълнителен втори усилвател.

Как да свържете 2 сегмента с обща дължина 10 метра?

Свързване на три SMD 5050 60LED 12V устройства с дължина 15 метра

Последната опция, която също е популярна в домашното осветление, е да свържете RGB LED лента с дължина 20 метра (4 сегмента).Тази опция е идеална за създаване на скрити светлини на тавана около периметъра на голяма стая, например, зала. За да можете ясно да видите правилното окабеляване, ние ви предоставяме видео пример:

Как да свържете система с дължина 20 метра?

Показахме ви всички популярни схеми за връзка. Остава само да разкажем същността на електрическата работа, която ще предоставим под формата на стъпка по стъпка инструкции по-долу.

Стъпка по стъпка инструкции за инсталиране

За да свържете независимо RGB LED лентата в апартамента, трябва да изпълните следните стъпки:

1. Подгответе повърхността. На мястото, където сте решили да инсталирате LED осветлението, изравнете повърхността и я обезмаслете с разтворител. Ако решите да фиксирате лентата върху метална повърхност, допълнително я предпазете с електрически изолационен материал.Профил за фиксиране на скрито таванно осветление

2. Залепете лентата. Едната от страните на лампата е самозалепваща се, затова отстранете филма и внимателно залепете материала на избраното място. Не забравяйте, че радиусът на огъване не трябва да надвишава 2 см, в противен случай системата може да се повреди. Ако трябва да изрежете определен участък от материал за свързване, направете го на подходящите места, които са посочени от производителя (както е показано на снимката). Също за как да изрежете led лента, разказахме в съответната статия. За да свържете два сегмента от лентата RGB, използвайте поялник или специални съединители.Как да режете материал

3. Сглобете веригата. Според схемата свържете многоцветната лента към контролера, усилвателя и захранването. Захранването е свързано към мрежата лесно, с обикновен електрически щепсел. За да свържете PSU към контролера, трябва да свържете черния проводник към “V-” конектора, а червения проводник - към “V +”. Проводниците от лентата са прикрепени към контролера, както следва: червено към конектора „R“, зелено до „G“ и синьо към „B“. Оставащият проводник (може да бъде всякакъв цвят) трябва да бъде свързан към терминала с надпис "V +"Сглобена верига

4. Свържете подсветката към мрежата от 220 волта и тествайте с дистанционното управление.

Можете да видите визуален преглед на всички етапи на инсталиране във видео пример:

Как да сглобяваме система с дължина 5 метра?

Това е цялото ръководство за свързване на RGB LED лента със собствените си ръце! Както можете да видите, няма нищо трудно, основното е да изберете силата на устройствата и схемата, според която схемата ще бъде сглобена. Ако случайно смесите проводниците, преминаващи от лампата към контролера, няма да се случи нищо лошо, просто системата няма да работи както трябва (например синьото ще свети вместо червено). В този случай просто направете правилната връзка и тествайте отново готовата система.

Подобни материали:

Как да сглобяваме система с дължина 5 метра?

Как да свържете 2 сегмента с обща дължина 10 метра?

Свързване на три SMD 5050 60LED 12V устройства с дължина 15 метра

Как да свържете система с дължина 20 метра?

(18 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

  • Андрю

    Искам да направя цветна музика общият брой диодни ленти е 20 m червен и 20 m бял! Как да го направя

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *