Съвети за майстори на осцилоскоп

Какво е осцилоскоп и какво е това? Това е подобрен мултицет, на екрана на който можете да наблюдавате текущите индикатори, които се измерват, както и тяхната визуализация. Такова устройство е в състояние да направи огромен брой измервания за една секунда, отбелязвайки дори най-късите отклонения. Благодарение на него можете да ускорите работата по отстраняване на проблеми. Пазарът предлага огромен асортимент от модели от различни производители, така че за начинаещ електротехник изборът на устройство не е лесна задача. Такова устройство ще бъде незаменимо при ремонта на електротехниката, тъй като с него можете да видите електрическите вибрации, които се показват на екрана под формата на графика. Устройството се използва за ремонт на компютри, за диагностициране на автомобили, а в работата си те се използват и от радиотехници и коректори на оборудване. След това ще ви кажем как да изберете осцилоскоп за дома и работата, както и какви параметри трябва да обърнете внимание.

Преглед на параметрите

Ширина на честотната лента и честотата на пробата

Изборът на устройството също трябва да зависи от неговите характеристики. Така че, измервайки променливи сигнали с инструмента, не трябва да забравяме, че те имат определена максимална честота и ако индикаторите са по-високи, тогава точността на измерванията ще се влоши. Това задава честотната лента. Такава лента трябва да бъде 5 пъти по-висока от честотата на изследвания сигнал.

Bandwidth

Как да изберем правилния осцилоскоп? Ако ширината на лентата е недостатъчна, точността на измерванията ще бъде нарушена. Ако изберете устройство за проста работа с усилватели на звуковата честота и с цифрови схеми, тогава 25 MHz ще са достатъчни. За професионални изследвания и за радиочестотни вериги е необходимо да изберете устройство със стойност 100-200 MHz. Изборът на устройство зависи от ширината на лентата: цената ще бъде по-висока, толкова по-висока е стойността на горната лента.

Що се отнася до вземането на проби, зависи от това с каква скорост осцилоскопът ще обработва входния сигнал. А качеството на изображението, което ще се показва на екрана, ще зависи от неговата честота. Колкото по-висока е честотата, толкова по-широка е честотната лента и съответно най-добрата разделителна способност на единичните сигнали. Всъщност, при по-голям брой обработени входни точки, изображението ще бъде по-точно. При измерване на преходни и единични процеси това се счита за много важно.

Актуализациите на екрана не са свързани с честотата на дискретизация. Преди да изберете осцилоскоп, трябва да запомните, че цената му зависи от тази честота: колкото по-висока е, съответно по-добрата картина и по-висока цена на устройството. Производителите на устройства могат да определят този индикатор само за един канал или честотата на дискретизация на комбинираните канали. Стойността на извадката ще бъде по-ниска, ако участва голям брой канали.

Вид храна

Изборът на устройство също трябва да зависи от условията на неговото използване. Например, ако трябва да работите с него на пътя или в различни стаи, тогава той трябва да работи на батерията. Има модели, които могат да работят на батерията до осем часа. Осцилоскоп, който може да работи на електрическа мрежа, се използва в работилници, класни стаи или лаборатории.

Брой канали

Броят независими сигнали, показани на екрана, зависи от това колко канала съществуват в устройството. Такава възможност като наблюдение на няколко диаграми едновременно улеснява анализа и сравняването им. Два или четири канала са достатъчни за работа и анализ на просто оборудване.

Видове устройства

Преди най-накрая да изберете осцилоскоп, трябва да знаете на какви видове е разделен. Според принципа на отражение на сигнала осцилоскопът е разделен на цифров и аналогов.

цифров

С негова помощ се извършва статична и математическа обработка на получените в резултат на отчитане данни. Освен това, ако изберете цифров осцилоскоп, е възможно да откриете импулсен шум и да запазите до 10 000 форми на вълната в паметта на устройството. Резултатите се показват на LCD екрана.

Електронен модел

Настройките се избират автоматично, тъй като устройството има функции за калибриране и диагностика. Грешките в продукта са минимални, поради което данните се получават с високо качество. Такъв осцилоскоп е незаменим, ако е необходимо, за да се получи точна диагноза на оборудване или автомобил.

аналог

Това е най-простият дизайн. Той включва катодна тръба, която реагира на електростатични аномалии. Показанията се правят в реално време, така че когато процесорът обработва сигнала, изкривяването е невъзможно.

Аналогово устройство

Изборът на аналогов осцилоскоп означава получаване на надеждна и безпроблемна работа, тъй като изображението на дисплея не изостава от преминаващите индикатори. Те се различават и по ниската цена и добрата поддръжка. Но преди да изберете тази опция, трябва да запомните и недостатъците й: когато научите високочестотни сигнали, екранът може да мига, има незначителни възможности за обработка на сигнала и спрямо диапазона на измерване. Такова устройство се използва широко в сервизните работилници на радио и телевизионно оборудване. Поради това той също беше наречен служебен осцилоскоп.

Препоръчваме също да гледате видео, в което са предоставени експертни съвети относно избора на осцилоскоп, както и независима оценка на топ 10 модела:

Това е всичко, което искахме да ви кажем как да изберем осцилоскоп за дома и работата. Надяваме се, че съветите, които предоставихме, са ви били полезни!

Също така препоръчваме да прочетете:

Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *