Как да разбера дали съседът ми краде ток от мен?

Сергей пита:
Добър вечер Не ми казвай какво да правя правилно. Имам подозрения, че съсед краде ток, защото през последните 3 месеца плащането за ток се увеличи почти три пъти, сякаш плащам за 2, или дори повече, апартаменти. Разрушена къща на 2 етажа е построена още в СССР. Броячите са разположени във всеки апартамент, а приборното табло е между първия и втория етаж. И сега търся информация дали те могат да се свържат с моя апартамент чрез таблото, иначе днес имаше инцидент, при който съсед правеше нещо на това табло и електричеството беше прекъснато само в моя апартамент, а не в цялата къща. Как да проверя тук?
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! За начало трябва да се свържете с управляващата компания с този въпрос. Освен това, защо сте толкова сигурни, че само в апартамента си, а не в цялата къща? Може би всички апартаменти, захранвани от една фаза, бяха изключени? Съседът няма право да прави нищо в електрическото табло за достъп, тъй като управляващото дружество е отговорно за това.
Най-вероятно той не може да се свърже с вашия глюкомер чрез щита, тъй като обикновено в апартамента ви влиза кабел, където той се свързва с измервателния уред, а гнездата, осветлението и др. Вече са свързани от електромера. Но ако имате съседни стени, тогава може, ако глюкомерът виси на "неговата" стена, като направи дупка за свързване към окабеляването ви, а също и ако имате гнезда, инсталирани през отвори между апартаментите.

И можете да го проверите просто - изключете всички електрически уреди и вижте дали броячът се клати. Това трябва да се прави не веднъж, а няколко по различно време на деня.

На този сайт има и отделна статия:https://electroexp.com/kak-nakazat-sosedej-za-xishhenie-elektrichestva.html

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *