Кабелна връзка с щипки за гайки

Свързването на проводници с помощта на "гайка" е доста често. Кабелна скоба е наречена така заради външната прилика. Терминът "гайка" се отнася до общоприетия и се използва като елемент от професионален сленг сред специалисти в електроенергийната индустрия. Официалното наименование на устройството е фиксираща скоба или скоба. В тази статия ще ви разкажем какво е гайка за свързване на проводници и как да използвате този конектор.

Предназначение и предимство на конекторите

Основната цел на тази скоба е да извърши необходимото клонове от основния електрически проводник, без да се нарушава основната линия. На съединението на кабела на багажника с разклонителни проводници, без да го режат, е инсталиран конектор тип гайка. За да направите това, достатъчно е просто да премахнете част от външната изолация и да фиксирате скобата с жицата.

Снимка на електрически фъстъци

Предимството е, че ядките позволяват свържете медни и алуминиеви електрически проводници, Важно е да се има предвид, че свързването на мед с алуминий без използването на междинна плоча, главно месинг, е неприемливо, тъй като след известно време процесът на окисляване може да започне.

Свързването на проводници, използващи сгъстяване на клони, най-често се използва, когато е необходимо да се инсталират електрически мрежи за битова или промишлена употреба или за свързване на осветително електрическо оборудване. Използването на гайки за свързване на проводници е възможно във всички захранващи мрежи с напрежение до 660 волта.

Пример за приложение

Помислете за многоетажна сграда, състояща се от седем етажа. Както знаете, на входа на всеки етаж е обичайно да има разпределителни табла. От долния етаж до горния се провежда четирижилен или петжилен кабел (в нови домове с модерно окабеляване, където заземяващият проводник излиза отделно). Той минава през всички пазачи на етажите. От всеки щит вече са захранвани апартаменти. В тази ситуация използването на конектор тип гайка е просто от съществено значение, за да се гарантира, че електрическите проводници на всеки етаж са свързани към общ кабел на багажника, без да го разкъсват на всеки отделен етаж.

Ако в тази ситуация да направите почивка "багажник" на всички етажи, свързвайки го към терминални блокове, това значително ще намали нивото на надеждност на захранването на потребителите. Тоест, при липса на контакт в една от фазите с консуматори на по-ниски етажи, потребителите на всички горни етажи, които от своя страна са свързани към тази фаза, в този случай рискуват да останат без напрежение.

Стиснете дизайн

Устройството за сгъстяване на клона е, както следва: метална сърцевина е разположена в поликарбонатна диелектрична обвивка (материал, принадлежащ към групата на термопластиците, който е полиестер на въглеродна киселина и двухидридни алкохоли). Това ядро ​​включва две матрици, както и плоча между тях. Всички части са свързани чрез болтове. И в двете матрици има канали, където проводниците се побират. Изборът на „гайка“ се извършва в зависимост от напречното сечение на багажника и разклонения кабел / проводник. Маркирането на скобите може да бъде, както следва: U731M, U733M, U734M, U739M, U859M, U870M, U871M, U872M. Таблицата по-долу обобщава съществуващите типове съединителни скоби и размери на проводниците, съответстващи на всеки модел:

Маркиране на кабелна скоба

Правила за свързване на проводници

За да свържете желания проводник към основния електрически кабел, първо трябва да разглобите скобата. За да направите това, е необходимо да премахнете фиксиращите пръстени, разположени отстрани на "гайката". След това болтовете, свързващи матриците и плочата между тях, се развиват.

Тогава се изисква съблечете кабела според дължината на междинната плоча вътре в компреса. Почистването на изолацията вече не е препоръчително.

Как да свържете проводниците допълнително? Много просто! Откритите участъци на проводниците се поставят в каналите на щанците и след това се затягат с винтове. Сега получената конструкция се подрежда обратно в изолирания поликарбонатен „калъф“. Можете да видите, че в кутията има четири дупки. Първият отвор е плътно запечатан, вторият е предназначен за разклонителния кабел, основният електрически проводник се изтегля през останалите два отвора. По този начин електрическите кабели са свързани с гайка.

Клон на меден проводник от алуминий

Не забравяйте, че връзката тип „гайка“ не е в състояние да гарантира херметичността на всички стави, следователно по време на работа при различни климатични и метеорологични условия прахът, мръсотията и влагата могат да попаднат в корпуса. За да се осигури някаква степен на защита, компресионният корпус трябва да бъде изолиран или с други думи просто обвит с електрическа лента.

В крайна сметка препоръчваме да гледате видеоклип, който ясно показва как да свържете проводници с помощта на скоба с гайка:

Сега знаете какво е електрическа гайка за свързване на проводници, какъв е нейният дизайн и предназначение. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Ще бъде интересно да прочетете:

(11 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *