Поставяне на сензор за движение за включване на светлината

Сензорите за движение са невероятно удобно нещо, което ви позволява да контролирате светлината в стаята или да контролирате отварянето и затварянето на вратите, а също така може да ви уведомява за нежелани гости. В тази статия ще ви разкажем как да направите сензор за движение със собствените си ръце у дома и да разгледаме обхвата на възможната употреба на тези устройства.

Накратко за сензорите

Един от най-простите видове сензори е ограничител или бутон за самонастройване (без заключване).

Пределен превключвател

Той е инсталиран на вратата и реагира на отварянето и затварянето му. Използвайки проста схема, този уред включва светлината в хладилника. Тя може да оборудва килера или вестибюла на коридора, вратата към входа, дежурните LED светлини, да използва този превключвател като аларма, която ще ви уведоми за отваряне или затваряне на вратата. Недостатъците на дизайна могат да бъдат трудности при инсталирането, а понякога и непретенциозен външен вид.

Детектор за отваряне На базата на устройства тръстов превключвател и магнит може да се види на вратите и прозорците на защитени обекти. Техният принцип на работа е много подобен на работата на бутон. Тръстов превключвател може да отваря или свързва контакти, когато към него се донесе конвенционален магнит. По този начин самият тръстов превключвател е инсталиран на вратата, а магнитът е окачен на вратата. Този дизайн изглежда чист и се използва по-често от обикновен бутон. Липсата на устройства в тясно специализирани приложения. Те не са подходящи за контролиране на открити площи, зони, проходи.

Има устройства за открити пътеки, които реагират на промените в околната среда. Те включват фотореле, капацитивни (полеви сензори), термични (PIR), звукови релета. За да фиксирате пресечната точка на определен участък, контролирайте препятствието, наличието на движение на всеки обект в зоната на припокриване, използвайте снимки или звукови ехо устройства.

Принципът на работа на такива сензори се основава на формирането на импулс и фиксирането му след отражение от обекта. Когато обект влезе в такава зона, характеристиката на отразения сигнал се променя и детекторът генерира контролен сигнал на изхода.

За по-голяма яснота е представена схематична схема на работата на фоторелето и звуковото реле:

Детектор на препятствия

Детектор на препятствия

Сензор за пресичане

Сензор за пресичане

Оптичните сензори използват инфрачервени светодиоди като предаващо устройство, а фототранзисторите като приемник. Звуковите сензори работят в ултразвуковия обхват, така че работата им за нашето ухо изглежда безшумна, но всеки от тях съдържа малък емитер и капан.

Например, чудесно е да оборудвате огледало с подсветка с детектор за движение. Включването на осветлението ще се случи само в момента, когато човекът ще бъде непосредствено до него. Не искайте да правите това огледална светлина сам?

Диаграми за монтаж

Микровълнова печка

За да контролирате откритите пространства и да контролирате присъствието на обекти в желаната зона, има капацитивно реле. Принципът на работа на това устройство е да се измери величината на поглъщането на радиовълните. Всеки от тях наблюдава или е участвал в този ефект, когато, приближавайки се до работещо радио, се появява честотата, с която работи, отпада и се появяват смущения.

Нека да поговорим за това как да направите микровълнов сензор за движение. Сърцето на този детектор е радио микровълнов генератор и специална антена.
Схема на детектор за присъствиеТази схематична диаграма показва прост начин да направите микровълнов сензор за движение. Транзистор VT1 е високочестотен генератор и радиоприемник на непълно работно време. Диодният детектор коригира напрежението чрез прилагане на отклонение към основата на транзистор VT2. Намотките на трансформатора Т1 са настроени на различна честота. В първоначалното състояние, когато външният капацитет не действа върху антената, амплитудите на сигнала се компенсират взаимно и няма напрежение на детектора VD1. Когато честотата се променя, техните амплитуди се добавят и откриват от диода. Транзистор VT2 започва да се отваря. Като сравнител за ясно разработване на състояния "включен" и "изключен" се използва тиристорът VS1, който управлява 12-волтово реле за захранване.

По-долу е ефективна диаграма на релето за присъствие на наличните компоненти, което ще ви помогне да сглобите детектор за движение със собствените си ръце или просто да бъде полезно за запознаване с устройството.

Модел с висока честота

термичен

Thermal DD (PIR) е най-често срещаното сензорно устройство в бизнес сектора. Това се обяснява с евтини компоненти, проста схема на монтаж, отсъствие на допълнителни сложни настройки и широк температурен диапазон на работа.

PIR сензор

Готово устройство може да бъде закупено във всеки магазин за електрически стоки. Често този сензор е оборудван с лампи, алармени устройства и други контролери. Въпреки това, сега ще ви кажем как да направите термо сензор за движение у дома. Прост модел за повторение е следният:
Домашно устройствоСпециален термичен сензор B1 и фото елемент VD1 съставляват автоматизиран комплекс за управление на осветлението. Устройството започва да работи само след здрач, прагът може да бъде зададен от резистор R2. Сензорът свързва товара, когато движещ се човек влиза в контролната зона. Вграденият таймер за изключване може да бъде настроен с копчето R5.

Домашен модул за Arduino

Може да се направи евтин сензор от специални готови табла за дизайнера на радиото. Така че можете да получите доста миниатюрно устройство. За монтажа ни е необходим модул за сензор за движение за микроконтролери Arduino и едноканален релеен модул.

Комплект модули

На всяка платка се споява три-пинов конектор, VCC +5 волта, GND -5 волта, изход OUT на детектора и IN вход на релейната платка. За да направите устройството сами, трябва да подадете 5 волта (плюс и минус) към платката от източника на захранване, например от зареждане за телефони, и да се свържете и заедно. Връзките могат да бъдат направени с помощта на конектори, но ще бъде по-надеждно да спойкате всичко. Можете да следвате схемата по-долу. Миниатюрен транзистор като правило вече е вграден в релейния модул, така че не е необходимо да го инсталирате допълнително.

Монтаж на конструктораКогато човек се движи, модулът изпраща сигнал към релето и той се отваря. Моля, обърнете внимание, че има релета от високо и ниско ниво. Той трябва да бъде избран въз основа на какъв сигнал сензорът излъчва на изхода. Готовият детектор може да бъде поставен в корпуса и прикрит на правилното място. Освен това препоръчваме да гледате видео, което ясно демонстрира как да сглобите домашни сензори за движение у дома. Ако имате някакви въпроси, винаги можете да ги зададете в коментарите.

Сега знаете как да направите сензор за движение със собствените си ръце. Надяваме се, че предоставените диаграми и видеоклипове ви помогнаха да изградите домашния си сензор!

Ще бъде полезно да прочетете:

(10 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *