Домашен индукционен котел - 2 варианта за дизайн

Индукционните бойлери са добри, защото консумират най-малко количество електроенергия в сравнение с други видове електрически котли за отопление. Въпреки това, не всеки може да си позволи такова удоволствие, особено за използване в летни къщи, които рядко се посещават. Това се дължи на високата цена на продуктите, която може да варира от 25 до 100 хиляди. За да се угодите с такъв електрически нагревател и в същото време да спестите собствените си пари, препоръчваме да направите свой собствен индукционен котел. За това как да сглобявате у дома, четете нататък!

Идея №1 - Обикновен нагревател с вихър

Принципът на работа на вихровия нагревател

На първо място, запознайте се с това как работи тази опция за отопление и какви са нейните предимства пред алтернативните опции на котела. Предоставеното по-долу видео ще ви даде всички отговори!

Описание на предимствата и принципа на работа на индукционните бойлери

От материали за изработка на домашно приготвени продукти ще ви трябва:

 1. Пластмасова тръба с вътрешен диаметър не повече от 50 мм.
 2. Стоманена тел с диаметър не повече от 7 мм.
 3. 2 адаптера за свързване към отоплителната система (тръби).
 4. Фина мрежеста мрежа.
 5. Емайлирана медна тел.
 6. Високочестотен инвертор.
 7. Изолационен материал.

След като подготвите всички материали, можете да пристъпите към монтажа на индукционния котел със собствените си ръце. Първо, нарязайте стоманената тел на парчета от 5 сантиметра. След това затворете една от страните на пластмасовата тръба с мрежа и изсипете отрязаната жица вътре. Количеството материал трябва да бъде такова, че количеството домашно приготвено е напълно „запушено“ с тел. След това вторият край се затваря с метална мрежа, което ще предотврати разпространението на тел през отоплителната система.

Когато пълнежът е подготвен, е необходимо независимо да се направят точките на свързване на домашния вихров котел към отоплителната инсталация. За да направите това, адаптерите са фиксирани от двете страни на тръбата чрез заваряване или чрез резбова връзка.

На следващо място, трябва сами да направите нагревателния елемент на устройството - индукционна бобина. Всичко, което е необходимо, е да се навие около 90-100 оборота медна тел над тръбата. Не забравяйте да следвате стъпката между завоите, така че домашният индукционен котел да работи равномерно. След пълно навиване, краищата на медната жица са свързани към инвертора и накрая тялото на котела може да бъде сглобено и изолирано с подходящ топло и проводим материал.

Стартирането на домашен нагревател трябва да става само след свързване към охлаждаща течност - вода. Ако включите инвертора без вода в корпуса, тръбата веднага ще се стопи и всичките ви усилия ще бъдат напразни.

Това е цялата инструкция, която ви позволява да направите индукционен котел от импровизирани средства у дома.Този домашен продукт може да бъде инсталиран на всяка част от отоплителната система, но поради не много атрактивния външен вид, препоръчваме да го скриете далеч от очите.

Можете ясно да видите принципа на работа на устройството на тази снимка:

Инверторно отопление на сърцевината

Както можете да видите, ядрото вътре е червено, което се дължи на влиянието на електромагнитно поле. Препоръчваме да гледате тестовете на сглобеното устройство във видео пример:

Електромагнитно поле

Идея № 2 - По-мощно устройство

За да направите мощен индукционен котел със собствените си ръце, просто трябва да можете да използвате заваряване. Всъщност технологията на сглобяване не е твърде сложна и всеки електротехник самоук ще може да се справи с нея, както ще видите след като прочетете.

И така, от материалите, от които се нуждаете:

 • две парчета метална тръба с различни диаметри;
 • емайлирана медна тел;
 • два адаптера за тръби за отопление (за захранване и връщане);
 • топлоизолационен корпус;
 • трифазен инвертор.

Чертеж на домашно нагревател е, както следва:Визуална рисунка

Както можете да видите, една тръба трябва да бъде заварена вътре в друга, за да се направи кух резервоар под формата на цилиндър. Също така, с помощта на заваръчна машина, е необходимо да се "вграждат" две дюзи в контейнер за подаване на студена вода и изтегляне на гореща към отоплителната система.

Освен това, както е показано на диаграмата по-горе, е необходимо да се навива медна жица върху тялото на индукционния котел. Навиването, както знаете, ще служи като нагревателен елемент и в контакт с охлаждащата течност ще го нагрее. Отгоре на създадената конструкция е необходимо да издърпате изолационния капак, след това да отворите подаването на вода и да тествате системата.

Препоръчваме ви също да гледате визуална видео инструкция за сглобяване на подобно устройство у дома:

Прост, но мощен електрически бойлер

И накрая, съветваме ви да се запознаете с майсторския клас по производство на индукционен бойлер от плочки:

Как да направите домашно приготвена плочка

Затова сме предвидили 2 варианта за дизайн на домашен индукционен котел, който загрява водата чрез излагане на електромагнитно поле. Надяваме се, че сега знаете как да направите нагревател от импровизирани средства у дома, защото и двете технологии бяха „дъвчени“ от А до Я!

Подобни материали:

Описание на предимствата и принципа на работа на индукционните бойлери

Електромагнитно поле

Прост, но мощен електрически бойлер

Как да направите домашно приготвена плочка

(5 гласа)
Зареждането ...

Един коментар

 • Рамазан

  ВСИЧКИ ДОБРИ ДЕН! МОЛЯ, КОЙТО НИКОЙ НИКОЙ СЪДЪРЖА КОТЕЛ ЗА ОТОПЛЕНИЕ 100 KV / M? АКО ДА Е ОТХВЪРЛИ СХЕМАТА В МАЯ ПОЩА, БЛАГОДАРЯ В ПРЕДИМСТВО

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *