Разумно ли е да направите топъл под като основно отопление?

Здравейте скъпи читатели ElecroExpert! Днес бихме искали да се спрем на един от най-противоречивите въпроси в областта на отоплението на помещенията - възможно ли е да се използва топъл под като основно отопление на частна къща или апартамент? По-долу ще разгледаме плюсовете и минусите на такава идея, което всъщност ще ви позволи да отговорите на този въпрос!

апартамент

Разумно е да се използва електрическо подово отопление като основна форма на отопление само в частни домове. В апартамент използването на такава отоплителна система е изключително логично поради няколко причини:

 1. Все още трябва да плащате за отопление, като щрангове ще преминат през вашия апартамент.
 2. Припокриването на централната система е доста проблематично и скъпо (демонтаж на батериите, смяна на тръбната система, заваряване и др.).

Както можете да видите, в апартаментите възможността да се използва електрическо подово отопление като основно отопление не е препоръчително поради няколко значителни недостатъци. Ако градските услуги не ви подхождат, можете просто да го направите автономно отопление на апартаментабез да изключва централната система. Това решение на проблема се препоръчва да се приложи, ако жилищно-комуналните услуги започнат отоплителния сезон късно и трябва само временно да излезете от ситуацията.

Между другото, системата за водно подово отопление също не може да се използва в жилищни сгради, защото това е забранено от закона. Причината е очевидна - горещата вода преминава под подовата ви настилка, охлажда се и едва след това тече по-нататък към съседите.

Частен дом

Що се отнася до използването на електрическо подово отопление като основно отопление на къща, човек вече може да помисли дали да го прави или не. Единственото нещо, което може да ви спре, е месечните разходи за плащане на сметката за светлина. Ако направите икономична система, инсталирайте двустепенно брояч електричество и ще включите отоплението разумно, докато основната форма на отопление подобна опция ще бъде съвсем разумна.

Модерен начин за отопление на помещенията снимка

Предимствата в този случай са следните:

 1. Лесно инсталиране. Направете топъл под под ламинат дори човек без специални умения ще може.
 2. Отоплителен кабел, термомат или филм няма да заемат свободното пространство на помещенията, за разлика от радиаторите или конвекторите.
 3. Добро загряване на стаите. Топлината ще се излъчва равномерно върху цялата площ на частната къща.
 4. Дълъг експлоатационен живот с правилна инсталация и употреба.
 5. Няма нужда да харчите пари за закупуване на бойлер и друго оборудване.
 6. Цената за създаване на електрическо подово отопление (като основното) е поне 2 пъти по-евтино от водата.

От минусите на топлия под като основно отопление на частна къща можем да различим:

 • Сайтът не трябва да има проблеми с доставката на енергия, в противен случай през зимата има всякакъв шанс да замръзне, ако светлините са изключени за дълго време.
 • Далеч от всички региони цената на киловат електроенергия е приемлива. На първо място, трябва да вземете предвид разходите, така че по-късно да не срещнете материални проблеми.Представихме подробно изчислението на разходите в статията - колко електричество консумира топъл под.
 • Нагревателен кабел или инфрачервено покритие не трябва да се поставя под местата за монтаж на домакински уреди и мебели. Ако подовото отопление ще се използва като основно отопление, така наречените студени мостове могат да се образуват само на неотопляеми места. В резултат на това, както показват прегледите на тематичните форуми, могат да присъстват значителни загуби на топлина и образуването на влажност по стените.

Както можете да видите, възможността за използване на тази опция за отопление като основна има своите предимства и недостатъци. Като начало, във връзка с вашите условия, претеглете плюсовете и минусите и след това направете заключение. Също така препоръчваме да гледате видеото по-долу, което предоставя по-модерна версия на основното отопление в къщичката.

XL PIPE система

Надяваме се, че информацията ще ви позволи да решите дали е възможно да използвате електрическо подово отопление като основно отопление на частна къща или апартамент.

Ще бъде полезно да прочетете:

XL PIPE система

(7 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *