Възможно ли е да свържете кухненски уреди в една линия или да разделите на групи?

Анатолий пита:
Здравейте Кажете ми, правилно ли разбирам, че към пералнята трябва да се изведе отделна линия? Може ли хладилник, електрическа кана, микровълнова печка, прахосмукачка и други подобни устройства да бъдат свързани към една и съща линия на контакти? Благодаря ви
Отговорът на въпроса:
Няма ясни препоръки и нормативни документи, поне те не са ми известни. Пералнята понякога се извежда на отделна линия, за да се свърже чрез RCD или difavtomat, за да се предпази от токов удар, същото се прави с бойлер, съдомиялна машина и други мощни уреди.

В някои къщи цялото окабеляване обикновено се поддържа на една линия и е защитено от задръствания на електромера.

Изброените потребители по принцип могат да бъдат свързани към една линия, но си струва да запомните максималното натоварване, което се определя от площта на напречното сечение на кабелните ядра и номинала на прекъсвача, както на входа, така и на тази конкретна линия. Това означава, че ако свържете всички тези устройства към една линия, тогава когато включите микровълновата и електрическата кана, машината може да работи по едно и също време (в зависимост от това, което има номинален ток на счупване).
Така че, когато включите няколко мощни устройства, не изключвате светлините в цялата къща и не организирате отделни линии, изходни групи и т.н.
Този въпрос се спряхме в статия. https://electroexp.com/kak-razdelit-elektroprovodku-na-gruppy.html, препоръчваме ви да се запознаете с него.

Зареждането ...

35 коментара

 • Анатолий

  Здравей Алексей.

  Вече кореспондирахме по имейл, изпратих ви копие от писмото - Сега пиша тук, на сайта.

  Объркан съм вече.

  Измислена такава схема. Исках да знам колко е правилно, мога ли да го използвам, когато инсталирам окабеляване в къща в селото - и възможно ли е по някакъв начин да се опрости (намали цената) на тази схема?

  Главата вече се върти от Difov, RCD, AV ... ... по-точно, какви параметри на RCD и Automata (както и C или B) да изберете (секцията за кабел, която посочих на диаграмата). Вярно, искам да изясня кой раздел да избера

  1) AB-7 към изхода -

  2) На кабела от електромера до щитовете?

  3) От щитове до RCD?

  Писах ви също, че къщата е без заземяване, че силата към къщата идва от линията (от полюса) директно към къщата веднага до метъра.

  Надявам се да ви помогна.

  Благодаря ви

  отговор
  • Admin

   Добре дошли! Във вашата диаграма не виждам въвеждащия автомат общ, а въвеждащия автомат във всеки от щитовете. Те трябва да бъдат, като по този начин защитават цялата верига след нея, вкл. RCD, SOCKETS и ОСВЕТЛЕНИЕ!

   RCD изберете с изключителен ток (ток на изтичане, той е диференциалният ток, той е Id) 30-50mA с номинален ток повече, отколкото на машината. Тоест, ако машината е 16А, задайте RCD на 25A (възможно е на 16, но мисля, че е по-добре с марж), ако машината е въвеждаща на 25, то UzO на 30A не е необходимо за RCD осветление.

   В помещения, където ще бъде влажно, това например е верига с помпа и нагревателен елемент - по-добре е да вземете по-чувствителна верига, с ток на изтичане 10 mA.
   Машината за контакти също е 16А, а за осветление - 6-10А е достатъчно с главата ви!

   Кабелите за търговски обекти с вашето натоварване по принцип трябва да бъдат 2,5 квадратни метра. мм.Що се отнася до "секцията от щита до узото" и имате RCD, не е ли в щита? В щита направете връзка с PV1 проводник с напречно сечение 2,5 квадратни мм.

   отговор
   • Kroyff

    Здравейте Прочетох отговора ви, въз основа на който коригирах малката си схема. Но бих искал да проверите всички параметри на RCD и AB, които въведох във веригата. Също pzhl. обърнете внимание и, ако е необходимо, коригирайте параметрите (UZO-3 - AB-7) HOSBLOCK SHIELD, където електрическите инструменти ще бъдат свързани към изхода до заваряване

    Както вече писах, главата ми вече се върти и днес попаднах в интернет верига, където първо са машините, а след тях RCD, не обърнах внимание на тази верига и все пак ... .. но реших повече от този сайт не ходете никъде, за да не си оправите мозъка ... Както вече писах в кореспонденцията, не съм добър в тези RCD и други защитни устройства, бих могъл да помогна с това и ще събера окабеляването според схемата.

    1. „Във вашата диаграма не виждам автоматика за отваряне на генерала и автоматика за отваряне във всеки от щитовете.“

    Отговор - Но няма обща автоматична машина, аз някак написах, че 220 V захранване се подава от линията по въздуха до къщата - след това към къщата веднага до електромера, а след електромера към машината, това е цялото окабеляване. 🙁 Но за сметка на отваряне на машини в щитовете, тук отново имам нужда от вашата помощ .... какво да сложа?

     

    2. "Що се отнася до секцията от щита до узото," и имате RCD, не е ли в щита? "

    Отговорът е печатна грешка тук, на диаграмата ги изложих за по-голяма яснота.

    Днес ми хрумна идея, не знам, може би от ваша гледна точка също е глупаво, но според мен това се случва БЕ. Но идеята е ... .. А какво ще стане, ако купя 4-жилен кабел и използвам един чифт например (ако разчитате на моята схема) на изход за стая-спалня, а другия - няколко изхода за стаи, или все още е невъзможно да направите това? - Бих искал пенсионерите да спестят по някакъв начин пари за нас (имам предвид моите роднини). Между другото, по отношение на веригата, тя не може да бъде поевтинена по никакъв начин, няма да спестим защитни устройства в компании (ABB - LEGRAND - SCHNEIDER). Може би има някакъв вариант надежден, но икономичен?

    отговор
    • Admin

     „След брояча, веднага до машината“ и от машината до 2-те щитове? Максималният рейтинг на машината на щита и още по-често срещан на входа не трябва да надвишава размера на разпределената мощност ... т.е. 16A - 3,5 kW, 25A - 5,5 kW и т.н.

     отговор
    • Admin

     Заваръчното заваряване е различно! Може би това е инверторът, който виси на колана за 1,5-2 кВт, или може би е огромен древен трансформатор, нали? Повечето домакински заваръчни инвертори не надвишават 5 kW мощност и това е МАКСИМАЛНА мощност. (разбира се има модели от 7 кВт и повече). Това означава, че за тях 16-25А машина е достатъчна. Отново разчитайте на разпределената мощност, предписана в споразумението за електрозахранване.

      

     отговор
   • Kroyff

    Смесих схемата на къщата, заредих старата без параметрите на машините, тази СХЕМА

    отговор
    • Admin

     Да, нормални оценки по принцип. Това, че RCD1, 2, 3 и 4 са 25А всеки, а в RCD5 са запечатани, че са написали 16А? Ако искате да опростите, намалете броя на групите. Но поставете окабеляването така, че в една машина да се съберат 2 групи за комбиниране на изходи и светлини и след това, ако е възможно, да купите машините и да разделите групите. Но помислете колко важно е да разделите гнездата на толкова много групи? Разбира се, това е добро и надеждно ... Но без въвеждащи машини, всичко по-горе избледнява.

     Това е, например, светлината в къщата е свързана с 1 машина, а не с 2, но ние полагаме проводниците, както е посочено в тази диаграма. Това е изход от ситуацията. Но внимавайте предварително за щита с правилния размер, след това просто поставете 1 модул и отново свържете 1 проводник.

     Можете да премахнете RCD 1 в къщата и да използвате общото. Сякаш изобщо живеят без тях, но с тях е по-безопасно. Но вашата схема според мен е много добра, за да я намалите.
     Е, по тази аналогия можете да трансформирате веригата

     отговор
     • Kroyff

      Благодаря ви

      Отново въз основа на вашите коментари, ще коригирам схемата, а на вас ………. За изпита 😉

      Добър?

      След окончателното си „Добре дошли“, ще започна да избирам защитни устройства (има толкова голям избор в магазините, има и объркване и при тази схема колко модула са ви необходими, за да вземете щит и като цяло МОДУЛ е ??? - броят на всички защитни устройства или ....

      Благодаря отново.

     • Kroyff

      И все пак, не помня да кажа или не, в къщата няма ЗЕМЯ, допустимо ли е това?

      ВЪВЕДЕНИЕ АВТОМАТИЧНА МАШИНА - тя е същата като в диаграмата (AB-1 - AB-11) само биполярна?

     • Kroyff

      Кажете ми по принцип как правилно да поставите защитните устройства в щита.

      a - От горе до долу> 1-входно автоматично устройство> 2-RCD> 3-AB (прекъсвачи)

      b - Отляво надясно> 1-входен прекъсвач> 2-RCD> 3-AB (прекъсвачи)

      или зависи от структурата на щита?

     • Kroyff

      Допълнение към избора на машина - по смисъла на ВЪВЕДЕНО АВТОМАТИЧНО устройство

      И какъв щит да обърнете внимание, по-привлекателен - вътре в къщата ще стои

       

      Извинявай за куп въпроси.

     • Kroyff

      Здравей отново.

      Пускам окончателното очертание според мен, с някои пояснения от вас, те са подчертани с червено.

      1. „Отново разчитайте на разпределената мощност, предписана в споразумението за електрозахранване.“ - Ще разпозная разпределената сила най-вероятно само през лятото, защо ще започна да „танцувам“ - но засега взех за пример автоматика за отваряне на моя апартамент

      2. Въпросът ми остана без отговор. 😉  —  Днес на ум ми дойде идея, не знам, може би от ваша гледна точка също е глупава, но според мен това се случва БЕ. Но идеята е ... .. А какво ще стане, ако купя 4-жилен кабел и използвам един чифт например (ако разчитате на моята схема) на изход за стая-спалня, а другия - няколко изхода за стаи, или все още е невъзможно да направите това? - Бих искал пенсионерите да спестят по някакъв начин пари за нас (имам предвид моите роднини).

     • Admin

      Модул - отнася се до всяко устройство на дин-шина (това е начин за монтиране на машини в съвременни електрически табла), чиято ширина е 18 мм. На прост език - 1 полюсен прекъсвач е 1 модул, а двуполюсен - взема 2 модула.

      Трябва да го поставите така, че да е удобно да се обслужва в този случай и да намалите дължината на проводниците, техните завои и пресечни точки. И двете опции са логични, не са лоши. Да, по-скоро се облегнете на щита и действайте според обстоятелствата!

      Под въвеждаща машина се разбира първата машина, която изключва всичко, тоест след брояча или на входа на щита, в зависимост от дизайна на панелите и като цяло схемата на разпределение на електрическите инсталационни линии. 1 или двуполюсен - няма значение. По ток той трябва да защити цялата линия от нейното начало до края. Да, както очертахте в диаграмата. Къде ще се намира? В домашен електрически панел? Бих добавил въвеждаща (обща) машина на hozblok, така че да е удобно да изключите всичко наведнъж.

      Според тока, вие сами казахте, че както знаете, сложете това! И сега сте проектирали щита и в крайна сметка той ще се окаже само 16А и просто няма да свържете физически такъв товар, въпреки че и такъв електрически панел няма да е излишен и в този случай - той ще защити всяка линия ...

      Що се отнася до 4-жилния кабел - така че защо да не направите това? Все пак ще го отведете до някаква кутия, от която ще разделите на 2 кабела 2 ядра за всяка група стаи.

      Що се отнася до по-простия начин, но за да бъде поне някак надежден, казах ви, да речем, че свързвате всички контакти в къщата с изключение на банята и кухнята към една машина, банята с кухнята (нали те са наблизо, предполагам нали?) Към втората AB. 2 RCD - един на AB. Светлината е под 1 AB.
      В hozblok по същия принцип - особено мощни или важни устройства на отделна линия с пистолет. Не трябва да се стремите да направите не щит, а пиано.

      „За да не бъдете страшни”, изберете пластмасова с потъмнена прозрачна врата за къщата. Изглеждат достатъчно добре. Тип модел Viko 90912024 (например).

    • Kroyff

     При избора на машини съм объркан, не казвам коя може да вземете от ABB или IEK (?) (Избирам на Leroy Merlin) - и какво ще кажете, ако всички защитни устройства са закупени от IEK. Погледнах гарда си в верандата - всичко беше сглобено от IEK

     Отговарям
     • Admin

      IEK прави добри и доста често срещани продукти за окабеляване и защитна автоматизация. ABB - счита се за „по-добро“, но вероятността да се купуват фалшификати е „повече“. Изберете въз основа на бюджета си, но се опитайте да увеличите максимално размера, който вътрешната ви жаба позволява.

 • Kroyff

  Здравейте.

  Той се свързал със зетя в селото, казал му да разгледа разпределената мощност, предписана в споразумението за доставка на електричество.

  И докато се забавя, има време преди лятото ...

  Единственият въпрос, отново за въвеждащите машини. Исках да го инсталирам в таблото на къщата и оттам и двете табла се захранват. Не можете да го направите по този начин? - Или е по-добре да поставите въвеждащ автомат във всеки щит от плота?

  Когато разбера за разпределената мощност за къщата, ще бъде ли възможно да се свържа отново с вас?

  Благодаря ти за помощта!

  Отговарям
 • Kroyff

  Да, забравих да кажа, че цялото оборудване, което е посочено на диаграмата и в момента работи, само веднъж това лято отсече машината, която отива до нагревателя, по наша грешка го включиха - но те не изляха вода в цевта 😉

  И така за яснота ще изпратя снимки на храна у дома в селото.

  Отговарям
 • Kroyff

  2 снимки

  Отговарям
 • Kroyff

  3 снимки

  Отговарям
 • Kroyff

  4 снимки

  Отговарям
 • Kroyff

  В селото, такова окабеляване

  чрез 1 автоматична машина C 25 - фаза

  чрез 2 автоматични C 25 - нула

  и домашно окабеляване с тях 🙁

  нагревателен елемент (варел - летен душ) с мощност 2 кВт е свързан с пистолет-автомат 3 С 16 (нулата се взема от джъмпер от 2 автоматични машини)

  Ето такава област Курск 😉

  Отговарям
 • Kroyff

  Здравейте.

  Измисли окончателната (по мое мнение) схема. Изпращам за проверка.

  Остават няколко въпроса за изясняване.

  1. Как да изберем кабелната секция за "Земята" от веригата до земната шина в щитовете?

  2. Ще има ли достатъчно напречно сечение на кабела 2,5 mm2 от щита до машините за въвеждане?

  3. Правилно ли е, пуснах ли заземяващия кабел по веригата или сложих заземяващата шина след всеки RCD?

  Благодаря!

  Отговарям
  • Admin

   Към 1 въпрос

   PUE 1.7.117.

   "Заземителният проводник, свързващ заземяващия превключвател на работното (функционално) заземяване към основната заземителна шина в електрически инсталации с напрежение до 1 kV, трябва да има напречно сечение най-малко: мед - 10 mm2, алуминий - 16 mm2, стомана - 75 mm2."

   В този случай трябва да се вземе предвид таблица 1.7.5. от същия раздел на PUE, където се казва, че ако напречното сечение на фазовия проводник е по-малко от 16 квадрата (вашият случай, най-вероятно), тогава напречното сечение на заземяващия проводник трябва да е равно на напречното сечение на фазата.

    

   2 въпрос:

   Аз съм объркан в охраната ви, за да бъда честен. От дозиращата дъска (къде е четката)? Във всеки случай напречното сечение на кабела се избира в съответствие с натоварването, а машината вече е избрана за напречното сечение на кабела. Т.е. 2,5 kv кабел мм е защитен от автоматична машина в 16А, лимитът е в 25А (но това вече е "твърде много").

    

   3 въпрос:

   Не разбрах защо наземният автобус след всеки RCD?

   Ако ще заземите земята точно както е показано на диаграмата, тогава бъдете наясно с изискванията на PUE, че PE проводникът трябва (земята) да е неразделен. Т.е. от шината до всеки изход и до всяко устройство в отделна линия, забраняването на защитни проводници е забранено.

   PUE 1.7.144:

   "Свързването на всяка отворена проводима част на електрическата инсталация към нулевия защитен или защитен заземяващ проводник се осъществява с помощта на отделен клон. Позволено е последователно свързване на отворени проводими части към защитния проводник."

   Послепис

   На какво разстояние от hozblok до къщата и до плота? Ако хостът е на голямо разстояние, тогава машината трябва да бъде в началото на линията, тоест от другата страна, откъдето идва мощността.

    

   Отговарям
   • Анатолий

    "2 въпрос: - объркан съм във вашите щитове, за да бъда честен. От дозиращата дъска (къде е четката)? Във всеки случай напречното сечение на кабела се избира в съответствие с натоварването, а машината вече е избрана за напречното сечение на кабела. Тоест кабелът е 2,5 квадратни метра. mm е защитен от автоматична машина в 16A, ограничението е в 25A (но това вече е "твърде много"). "

    ТУК СЕ СЪБИРАНЕ, ИСКАХ ДА КАЖЕТЕ ОКОНЧАТЕЛНО СЪЩОТО ОТ СЛУЖБАТА ДО ВЪВЕДЕНИТЕ АВТОМАТИЧНИ МАШИНИ.

    От дома до домакинския блок 15 метра не повече ...

    Посочена е стойността на AB 2 (кухненски обекти) и AB10 (изходи за лятна кухня) C25 или все още оставете C16 (възможно е едновременно свързване на микровълнова печка и чайник)

    Изглежда, че ще го разбера.

    Извинявай за глупостта.

    Дайте ДОБРЕ ДОШЛИ на тази схема?

    Благодаря много!!!

    Отговарям
   • Анатолий

    Не разбрах, като изпратих отговор - по някаква причина той не беше публикуван.

    1. Разстоянието от домакинството. блок до къщата 15-20 метра не повече

    Вече съм объркан в въпросите си, извинявай ...

    Нека го направим в нов и последен път ...

    Щит за къщата - 3 стаи и кухня на къщата ще бъдат свързани към нея.
    Пазител за домакинствата. блок - към него ще бъдат свързани лятната кухня, килера и домакинството. блок.
    Обърнете внимание на текста в диаграмата, който е маркиран в червено, независимо дали съм избрал правилно секцията за кабел.
    А също и за параметрите на защитните устройства (RCD - AV)
    С тази схема възможно ли е да свържете микровълновата + Ел. Едновременно с изхода на кухнята AB1 (или към изхода на лятната кухня AB10)? чайник ???
    Благодаря.

    Извинявай за глупостта. Бих искал да разбера и разглобя всичко, за да мога по-късно да събера всичко със спокойна душа ...

    Отговарям
    • Admin

     Вярвам, че всичко е наред, но повтарям още веднъж - СЪХРАНИТЕ СА ПРОЕКТИРАНИ ЗА 16А, така че поставете машината до 16А (говоря за AV-2).

     Възможно е едновременно да свържете микровълновата печка и чайника, освен ако, разбира се, машината не се счупи, добре, тоест погледнете товара и е малко вероятно спешно да се наложи да включите всичко наведнъж ....

     Отговарям
     • Анатолий

      Благодаря ти много!

      Въпросът е затворен.

      ДОБРО НА ВСИЧКИ ВАС !!!

 • Анатолий

  Здравейте.

  Прочетох статиите на вашия сайт и намерих на страницата (или ето схемата от тази страница)

  https://electroexp.com/6-vazhnyx-kriteriev-vybora-avtomaticheskogo-vyklyuchatelya.html ;

  Как да разберете това, ако в отговора си сте написали: „Смятам, че всичко е наред, просто ще го повторя отново - СЪХРАНИТЕ СА ИЗЧИСЛЕНИ НА 16А, така че поставете машината до 16А (говоря за AV-2).

  И на схемата за същата пералня има 25А автоматична машина (и не само на пералнята)

  Обяснете, моля.

  Отговарям
  • Admin

   Здравейте! схемата е остаряла и не е изтеглена от мен, явно е дадена като пример. Опитваме се да актуализираме материалите на сайта, за да коригираме дефектите, да актуализираме информация и да въведем нови знания и опит ..

   Сякаш някои електротехници слагат гнезда и 25А машини, като спорят, че живеят на 2,5 квадратни метра. mm издържат на ток до 25A. Да, така е. но в крайна сметка по време на работа няколко удължителни кабела могат да бъдат поставени в контакта и да се заредят на същите тези 25А. В резултат на това получаваме разтопени тапи и контакти и така нататък. Отидете до най-близкия до вас контакт и вижте какъв номинален ток е посочен на него!

   Между другото, пред самата картина е написано "гнезда - 16А" ... И вие също трябва да запомните, че много устройства могат да бъдат свързани директно - през терминалния блок, като електрически печки, например.

   Благодаря, че посочихте грешката.

   Отговарям
   • Анатолий

    Благодаря ти

    Сега всичко е ясно, но БЛАГОДАРЯ ви, МНОГО БЛАГОДАРЯ!

    Отговарям
 • Анатолий

  Здравейте.

  Но аз всички изучавам вашия сайт ...

  Отидох във форума в тази тема: "Подмяна на окабеляването. Моля, проверете !!!"

  https://electroexp.com/forum/provodka-v-dome/zamena-elektroprovodki-proshu-proverit

  Там, където виждам отговора, в който пише: "Ако прекъсвачът на входната верига е 40 A, тогава напречното сечение на меден проводник от 4 кв. М ще бъде малко, поне 6 кв.м е необходимо."

  В моята схема ситуацията е подобна, но вие одобрихте моята версия с напречно сечение от 4 мм

  Как да бъде

  Отново възникна въпросът кой раздел да изберете от входните машини към RCD, от RCD до AV-1 ... ..AV12 ???

   

  Отговарям
  • Admin

   Нека не се бъркаме, повтарям, както трябва да бъде:

   1. Автоматичните машини защитават линията от брояча до щитовете.

   2. Въвеждащият общ автомат няма да навреди на щитовете, но дори и при вашата схема това не е толкова необходимо.

   3. Жицата в щитовете, току-що забелязах - от брояча, окабеляването в машините трябва да издържа на тока. Да, дължината им е малка и човек може да спори за съпротива. Но рейтингът на 40А машината е голям ток. По-добре е да се размножава 4 квадратни. mm Просто ви трябват няколко метра ...

   Може би ви посъветвах над 2,5 квадратни метра.мм - означава грешка или неразбрани помежду си.

   4. кабел с 4-жилни проводници mm Той държи до 40 A, но 6 квадратни метра. мм - ще бъде добро захранване. Ако имате финансовата възможност - купете 6 квадратни метра. mm По-добре ще е по този начин. Ако не, тогава необходимостта от това придобиване, вижте колко наистина ще заредите всички редове. Ако линиите на 40А никога няма да бъдат заредени, тогава не е необходимо машините да се подлагат на такъв ток. За да избегнете фалшиви аларми, поставете машини с характеристиката на тока за време "D", тоест те пишат "D40" върху тях.

   5. Въпреки това ще имате автоматична машина до тезгяха. Или вече си заслужава. В PUE 7.1.64 има такъв момент. "За безопасно заместване на измервателния уред, директно свързан към мрежата, трябва да бъде осигурено устройство за превключване пред всеки електромер, за да освободи напрежението от всички фази, свързани към измервателния уред. Изключващият апарат за освобождаване на напрежението от измервателните уреди, разположени в апартаментите, трябва да се намира извън апартамента."

   И тази машина едновременно ще ограничи мощността. Така че тогава имате 2 автоматични машини с максимално натоварване 40A - 80A на входа! И съдейки по комуникацията, това са вашите желания и те са оправдани и много логични, но в действителност, когато инсталирате тези панели, можете да откриете, че в къщата са хвърлени 2 тънки алуминиеви проводници и те трудно издържат на 16А. Следователно, трябва да проектирате въз основа на истински обект.

    

   Отговарям
 • Анатолий

  Между другото, може да се наложи, глюкомерът е на 60А

  Отговарям
 • Анатолий

  Благодаря за помощта, между другото Алексей, с ПРАЗНИК, ВСИЧКО ДОБРО!

  Отговарям
  • Admin

   Вие сте добре дошъл! Благодаря! Честит празник и вие! Успех в работата и всичките ви начинания!

   Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *