Работете с монтажни нокти и шахти

Ноктите и шахтите на инсталатора са комплект, който човек използва, за да повдигне въздушна електропроводна мрежа върху опора. Тези устройства са популярни сред електротехниците дават възможност за ремонт или поддръжка на електропроводи с по-ниски разходи. В тази статия ще разгледаме какво представляват инсталационните нокти, какви видове продукти са и кое е също толкова важно - как да ги използвате.

Характеристики на дизайна

Дизайнът на продукта е следният: два стоманени елемента, които са огънати в полукръг или под прав ъгъл, и шипове, които са прикрепени към дъгите. С тяхна помощ можете да хванете поддръжка. Тези елементи са свързани към специална платформа за краката, която от своя страна има каишки, с помощта на която е фиксиран кракът на електротехниците, който се издига до опората.

Мързелива снимка

Човешкото тяло трябва да бъде подкрепено на опора. За да направите това, в комплекта има сапани и специален държащ каишка. С тяхна помощ работникът се защитава от падане, ако конструкцията е повредена или се подхлъзне.

Монтажните шахти и нокти се използват при електрически работи. Това е алтернативна версия на въздушна платформа, която се използва при повдигане на персонала за работа на полюси на електропроводи. Такова устройство е удобно за използване, практично и икономично, тъй като намалява разходите за обслужване на електрически мрежи. Когато не е възможно да инсталирате въздушна платформа в близост до опори, тогава ноктите ще бъдат незаменими.

Работете върху стълба

Трябва да се отбележи обаче, че такова устройство е в състояние да повиши само един служител. Когато има нужда да се свърши работата на двама или повече електротехници, е необходимо да се използва само въздушна платформа.

Видове нокти

Ноктите на монтажниците се предлагат в различни дизайни. Зависи от видовете полюси за предаване на мощност. Те се различават по вид на сечение и форма. Стоманобетонните стълбове са кръгли, правоъгълни, цилиндрични, трапецовидни, многостранни и конични по форма. Има и кръгли дървени опори. И така, какви са видовете устройства? Има само 2 (основни):

 1. Серповидни (KM-1, KM-2 и други). Използват се при изкачване на дървени стълбове, дори и такива, които имат стоманобетонни конзоли. Този дизайн не е регулиран, тъй като сърпът, с който работникът се вкопчва в конструкцията, има фиксиран стандартен размер.сърп
 2. Мързеливи (универсални - LU-1 и други). Различава се от предишния обхват и дизайн. Елементът, чрез който служителят се вкопчва в опора, се нарича шах. Той е огънат под прав ъгъл. Използва се за изкачване на стоманобетонен стълб със сечение във формата на трапец и правоъгълник. Отличителна черта е фактът, че такива монтажни нокти могат да бъдат регулирани и избрани за всякакъв размер на стоманобетонния стълб.Появата на шахти

Такъв продукт се използва за повдигане върху полюси на електропроводи с напрежение 0,4 / 6/10/35 kV.Има и подобрени модели, които се използват при повдигане върху опора на електропровод от 110 kV.

Условия за ползване

Има специална инструкция за електротехници, която описва как да използват ноктите на монтьора. На първо място е необходимо да се вземат определени мерки за сигурност при извършване на различни работи в електрически мрежи, особено по електропроводи.

 1. Преди да започнете работа, е необходимо да се споразумеете за процедура, да изготвите всички необходими документи, да подготвите работно място и да разрешите на работниците да изпълнят задачата. Тези мерки са изключително важни и необходими за защита на работниците. Например, когато работи електротехник, напрежението може да бъде приложено към части с ток (а именно проводници).
 2. Трябва да можете да използвате правилно защитни изолационни средства, които се използват по време на работа.
 3. Ноктите на инсталатора се използват изключително за онези опори, които са посочени в паспорта на устройството.
 4. Преди да започнете работа, трябва да проверите продукта за повреди и да проверите датата на теста. В този случай проверете прежди и колани, болтове, заварки, фиксатори, шипове. Електриците, които използват строителни нокти, трябва да преминат допълнително обучение и образование. Те също така проверяват знанията си и проверяват наличието на записи за разрешение за самостоятелно извършване на работа.
 5. Два пъти годишно нокти и шахти трябва да бъдат изпращани за изследване. Това е необходимо, за да се открият и коригират своевременно дефект или неизправност.
 6. Ако устройството е нарушило целостта (например е налице пукнатина или спукване), те не могат да се използват.
 7. В допълнение към самия дизайн, преди да извършите работа, е необходимо да проверите отделно предпазния колан и да се изкачите на стълба само с него.
 8. Забранено е да се променя всичко в устройството на устройството, техните колани.
 9. Категорично е забранено да се изкачва на полюса, по който токовете на повреда преминават към земята.
 10. Дизайнът трябва да е стабилен и цялостен.

Видеото по-долу ясно демонстрира как да използвате ноктите на монтьор, когато се качвате на опора:

Така че разгледахме какви са монтажните нокти и шахтите. Сега знаете какви са устройствата и каква е целта на всеки дизайн.

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *