Характеристики на потопяема тел за писта

Голямо разнообразие от кабелни продукти са представени в магазините за електрически стоки. Всички видове кабели и проводници обикновено са маркирани с няколко букви и млад електротехник може просто да се обърка и да купи неподходяща версия за своите задачи. Сега ще разгледаме един от видовете - тел за писта, ще предоставим техническите му характеристики, ще разберем как обозначението се дешифрира и къде се използва този тип проводник.

Етикетиране Обяснение

Маркирането на всеки домашен кабел съдържа доста интересна информация за това от какво е направено. Съкращението за съкращението на ПИК съдържа следната информация:

 • Б - „потопяема вода вода“, т.е. той е предназначен за дългосрочна работа на големи дълбочини под високо налягане, ще опишем подробно тези характеристики по-долу;
 • P - изолация на сърцевината се състои от полиетилен с високо налягане (LDPE);
 • P - обвивка (външна изолация), изработена от полиетилен (LDPE).

Характеристики на дизайна

Ядрото на проводника за пистата е направено от медни, многожични, което му осигурява добра гъвкавост, за разлика от монолитните (едножилни) проводници. Често в продуктите на други марки можете да намерите два варианта с добавяне на буквата "А" в името и без него - това показва, че е имало алуминиева сърцевина. В случая на пистата, основната конструкция е само от мед. Това, което е характерно, максималният брой ядра за този проводник е един. Това трябва да се вземе предвид при изчисляването на електрическата инсталация, като се умножи дължината на линията по броя на полюсите в нея.

Дизайн на потопяеми проводници

Тел за писта се произвежда съгласно GOST 6323-78 или TU U31.3-20006134-030-2004. Вената е направена съгласно GOST 22483-77.

Технически спецификации

Марката на ПИК е проектирана за използване в електрически мрежи и инсталации с максимално напрежение до 1000 V. В променливотокови вериги с честота 50 Hz. При работа с номинално напрежение се гарантира висококачествена и надеждна изолация, ако се монтира във верига с високо напрежение, може да възникне повреда на изолацията.

Тъй като жицата е потопяема, тя трябва да издържа на високо налягане. Дизайнът и материалите, от които е направена пистата, могат да издържат до 6,86 * 106 Pa.

Проводникът за пистата принадлежи към II клас на гъвкавост, но това не позволява висящи люлеещи се предмети върху него. Необходимо е да се извърши фиксирана инсталация, за да се елиминира ненужното натоварване на сърцевините. Температурата на околната среда по време на монтажа трябва да бъде по-висока от -15 ° C. При силни студове изолацията на повечето кабели се обобщава, има вероятност от повреда по време на огъване и затруднения при отстраняването му. Работен температурен диапазон от -40 ° до + 80 ° C.

Производителите дават гаранция за 2,5 години, а препоръчителният експлоатационен живот е 6 години. Трябва да се има предвид, че колкото по-висока е температурата, в която е монтиран проводникът, толкова по-нисък е средният ресурс на работа:

 • при + 50 ° С - 32 000 часа;
 • при + 65 ° С - 20 000 часа;
 • при + 80 ° С - 16 000 часа.

Основната характеристика, която описва годността на проводника, е устойчивостта на изолация. В този случай по време на приемането на проводника и монтажа му трябва да бъде:

 • при напрежение 380 V - 1000 MΩ;
 • при напрежение 660 V - 2500 MΩ.

За да се извърши правилно измерването, температурата трябва да бъде от порядъка на + 20 ° С, преди телта да се спусне във вода за 3 часа.

Диапазонът на размерите на проводника на пистата за излитане и кацане е доста обширен, производителите произвеждат продукти с напречно сечение на сърцевината от 1,2 мм2 до 70 мм2, В този случай площта на напречното сечение, т.е. писта 4 тел ще има 4 мм2 в напречно сечение.

Всички напречни сечения на тел за писта са представени в таблицата:

Секция на потопяема жица

Намерени са и напречни сечения от 95 и 120 мм.2но те са по-рядко срещани.

Обхват и цел

Нека да разгледаме за какво се използва пистата. Той е предназначен за захранване на устройства, които са разположени във вода. Пример за такива инсталации са потопяеми помпи в кладенци. Струва си да се отбележи, че не всяка помпа, или по-скоро нейният електромотор е проектиран да работи под вода. Загражденията трябва да се правят в съответствие със стандартите за такива условия на труд. Между другото, налягането, което жицата може да издържи, позволява да се използва не само в кладенци, но и в артезиански кладенци, които имат дълбочина над 30 м. Може да се използва и в мини за изпомпване на вода от наводнени участъци от лава. Освен това, сред възможните приложения може да се разграничи полагането под вода, например, на дъното на резервоари, басейни и канализации.

Потопяема помпа

Вече казахме, че целта на пистата е монтирането на електрически инсталации на дълбочина. Ако помпата, свързана към нея, е много дълбока, е необходимо да се предвиди закрепването на проводника, защото теглото му също ще бъде голямо, по-точно, видяхте го в таблицата по-горе.

Производители и аналози

В магазините за електротехника се представят продукти от следните производители:

 • АД Беларускабел
 • JSC Cable Factory Kavkazkabel
 • АД ОКБ КП
 • АД "Щучински завод" Автопровод "
 • OJSC NP Podolskkabel
 • LLC "Rybinskkabel"
 • LLC Tomskkabel
 • АД Uralkabel, LLC KhKA
 • OJSC "Електрокабел" Колчугински завод ", LLC" KhKA "
 • LLC Енергокомплект МФ

Потопяема жица

В допълнение към този проводник има и други разновидности, които са устойчиви на вода. Домашният аналог може да се нарече ERW, той се различава по това, че е по-малко устойчив на солена вода, но по-устойчив на светлина, външната му обвивка е изработена от PVC. Друг вариант, който може да се използва във вода, е KVV, с два слоя изолация от поливинилхлорид. Подходящ е както за стационарен, така и за мобилен монтаж.

Разглежданият проводник за писта може да работи в тежки условия. Влажността и водата са голям проблем за електротехниците и безопасността на работниците по поддръжката. Надяваме се предоставеното описание на характеристиките, както и обхватът на проводника да са ви били полезни!

Ще бъде полезно да прочетете:

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *