Проверете платката и избора на аксесоари?

Петър пита:
Правя електротехник в апартамент, а не новак в този бизнес, просто се обърках в RCD и в машинните аксесоари в техния номинален ток. Искам да свържа всяка кухня и 2 стаи чрез RCD. Всичко е показано на диаграмата. Мисля, че сбърках при избора на номиналния ток.

И казват, че трябва всеки RCD да бъде свързан чрез автоматична машина и всеки RCD трябва да има своя нула, тоест отделна шина за всеки или всички заедно могат. И каква е най-добрата жица за хвърляне на печката и по веригата 40А има печка и гнездо на машината. И колко трябва да бъде водната машина? И се извинявам за ужасната схема набързо направих

Платка

Отговорът на въпроса:

Не, само от всеки RCD по конвенция излиза „собствената му нула“ и тя не може да се комбинира с нулите на други RCD или с нула от входа (тази, която беше преди RCD). В противен случай се губи цялото значение. С вас всичко е наред, както трябва да бъде.

На гнезда не можете да поставите машини повече от 16А.И не е необходимо RCD да са с една стъпка по-високи от машините, които са свързани към тях. Т.е. ако машината е 16А, тогава RCD е достатъчен за 16А. Ток на изтичане не повече от 30 mA.

Погледнете тока, посочен на гнездата. Обикновено това са само 16А, по-рядко 10А. И вие имате 25-40А. Иначе не виждам проблеми.

Машината за отваряне трябва да е точно толкова, колкото компанията за електроснабдяване ви отпуска. Нямате право да променяте номиналната му стойност. Има такова нещо като разпределената мощност на електричество.

 

Зареждане...

7 коментара

 • Петър

  Така че, ако имам свързани два гнезда, един гнездо с 4 гнезда, а другият с два гнезда и свързан към разпределителната кутия и след това отива към машината ще издържи ли 16А? Така че прочетох, че RCD трябва да е повече от машина за вода при номинален ток? Да, и има 50А машина за подаване на вода, има ужасно нещо, което трябва да ми се направи, за да направя всичко в 50A или можете да свалите машината. По-добре ли е да сложите автоматична машина 32А и тел от 4.0 мм върху печката на печката и фурната или е по-добре да имате повече? И чух и прочетох, гледах видеото, казаха, че RCD трябва да върви заедно с машината, ами как е автоматичната? Но само ако идва с автоматична машина, коя автоматична машина трябва да сложа. Съжалявам за толкова много въпроси.

  Отговарям
  • Admin

   Кой може да издържи 16А? Машина? ако е така, не включвайте 16A товари в гнезда, ако трябва да включите нещо в тези 4 + 2 гнезда едновременно - разделете на 2-3-4-5-6 отделни линии, за да отделите машини.
   И защо точно 4 mm²? съгласно SP 256.1325800.2016 „Електрически инсталации на жилищни и обществени сгради. Правила за проектиране и монтаж ”(настояща версия на съвместното предприятие 31.110), положена 6 mm² (параграф 10.2 ...)

   RCD трябва да бъде свързан или след машината, или преди нея. Ако към една група RCD, естествено всички машини след него.

   И защо не разбрах намаляването на рейтинга на машината във вестибюла?

   RCD се избират в класацията на прекъсвача, която е свързана към нея в групата, тя трябва да е равна на или една стъпка повече ... Тоест, поставяте машината на 16А на гнездата, след това след нея (или пред нея) поставяте RCD на 16 или 25А

   Отговарям
   • Петър

    Благодаря за подробното обяснение.Друг въпрос във вестибюла ще бъде само въвеждащата машина, искам гише и прехвърлям всичко останало в апартамента. Какъв проводник да се подава от входната машина към брояча? Или всичко се захранва от един и същи проводник?

    Отговарям
    • Admin

     Не с жица, а с кабел, VVGNG-LS. 6 mm² трябва да са достатъчни. Останалите трябва да се считат за текущи.

     Отговарям
     • Петър

      Съжалявам за кабела. Да брои текущите товари на групата?

     • Петър

      И още един въпрос ще сложа топъл под във вана! Възможно ли е да го свържете към групата във ваната към пералнята и към изхода. Dif машина 16A там

 • Admin

  Питър, ако машината може да издържи, можеш. Или в същото време да не се включва.

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *