Предимства и недостатъци на LED осветлението

След появата на LED оборудване на вътрешния пазар, както експертите, така и самите потребители многократно се фокусират върху предимствата и недостатъците на този тип осветление. Този въпрос е отворен и до днес, но диодните лампи все по-често се въвеждат в живота ни. На следващо място, ще разгледаме плюсовете и минусите на LED осветлението в апартамента.

Предимства

В сравнение с традиционните източници на осветление, LED лампите имат редица функционални и експлоатационни предимства, сред които трябва да се отбележи следното:

 • насочен светлинен поток прави възможно организирането на атрактивно декоративно осветление на всякакви елементи от стадиони до первази на прозореца;
 • в телата няма трептения или цветови разлики, тъй като в тях са вградени индивидуални стабилизатори на мощността;
 • LED устройствата консумират 75% по-малко енергия, което е основното предимство и ги прави най-икономичните от техния вид;
 • Цветът на LED осветлението може да бъде избран индивидуално, като се вземат предвид характеристиките на интериора или екстериора;
 • електрическите крушки не съдържат никакви вредни химически елементи (хром, живак и др.);
 • по-универсално осветление от светодиодите, човечеството все още не е измислило.

Можете ясно да видите предимството на тези източници на светлина, в сравнение с алтернативни опции, на снимката по-долу:

Плюсове на LED крушките

недостатъци

Въпреки това, дори такъв високотехнологичен инструмент има своите недостатъци, сред които:

 • увеличен разход (средно, една LED крушка струва 2 пъти повече от конвенционалната лампа с нажежаема жичка);
 • Светодиодите, за разлика от традиционните лампи, работят само при номинален ток;
 • тъй като всички светодиодни лампи се характеризират с насочена светлина, на практика е невъзможно да се дифузира, просто трябва да използвате допълнителни филтри;
 • LED светлините имат плосък спектър на емисиите.

Интересно видео по темата:

Становището на експерти

Ако знаете и претегляте всички плюсове и минуси на LED осветлението в апартамент, най-вероятно можете да изберете най-добрия вариант, който ще спести енергия и ще даде нужната светлина.

Становището на експерти

(4 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • Антон

  Ако светодиодната лампа гори по-малко от 4 години, тогава тя не изплаща стойността си. При мен всички те умряха от 5 месеца (китайски) до 1,5 години (марка). Луминесцентната марка в залата, например, е включена от 7 години (пиша датата на инсталиране на основата), но тук почти винаги светлината свети. Въпреки че приятел на същата марка умря в рамките на половин година (опция, че те започнаха да правят лошо, така че продажбите да са). Така че със сигурност има късмет, но в никакъв случай не бих взел LED, ако нямате стабилизатор на осветителната линия, защото те се надуват при всяка разлика в подстанции, особено евтини.

  Отговарям
  • микрофон

   Диодът може да бъде поправен, но като цяло, да, диодните лампи с али изгорели през годината, а половината все още е боклук.От 9 закупени леда след ремонт, оцеляла само една ледена лампа, но от събраните останки 7 Франкенщайн все още работят. Светли за около 5 години в стар апартамент.

   Освен това трябва да вземете тънък лед, в противен случай кристалите сами ще изгорят или подценяват стреса.

   Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *