Правилният избор на токов трансформатор за електромера

При организиране на електрозахранването на предприятия, жилищни и търговски съоръжения, в случаите, когато общият ток на натоварване е многократно по-висок от капацитета на измервателната единица или ако е необходимо да се регистрира електроенергията на консуматори на високо напрежение, се инсталират допълнителни преобразуващи единици - трансформатори на ток (КТ) и трансформатори на напрежение (ВТ). Те позволяват линейно преобразуване и отчитане или контрол на преминаващия ток с помощта на конвенционални еднофазни или трифазни електрически измервателни уреди, амперметри, а също така организират система за защита на линията, като ги използват. В тази статия ще научим как да изберем токов трансформатор за електромер с оглед на мощността и други параметри.

Разнообразие от устройства

При избора на трансформатор е необходимо да се вземе предвид неговото местоположение (затворени или отворени разпределителни единици, вградени системи), както и конструктивните особености на дизайна (захранваща, шина, поддръжка, сплит).

CT-проходът се монтира в сложни разпределителни уреди и се използва като изолационен втулка. Поддръжката се използва за монтаж върху равна повърхност. Шината на шината се инсталира директно върху части на ток. Основната секция на трансформатора е шинната секция. Вградените модели като конструктивен елемент са инсталирани в силови трансформатори, маслени прекъсвачи и др. Разглобяемите КТ се правят сгъваеми за бърз монтаж на кабелни ядра, без физическа намеса в целостта на електрическите мрежи.

TT снимка

В допълнение, разделянето става и според вида на използваната изолация:

 • актьорски състав;
 • пластмасов калъф;
 • твърдо вещество;
 • вискозно съединение;
 • маслонапълнени;
 • напълнен с газ;
 • смесено хартиено масло.

И се отличава със спецификация и обхват:

 • търговско счетоводство и измерване;
 • защита на системи за захранване;
 • измерване на параметри на тока;
 • контрол и фиксиране на ефективни стойности;

Трансформаторите за напрежение също се различават: за електрически инсталации до 1000 волта и повече.

Правила за подбор

Когато избирате трансформатор, неговото напрежение не трябва да бъде по-малко от номиналното напрежение на електромера.

U nom ≥ U уста

Правим същото, когато избираме ток за ток, който трябва да е равен или по-голям от максималния ток на контролираната инсталация. Като се вземат предвид аварийните режими на работа.

 I nom ≥ I макс.

PUE описва правилата и регулаторните изисквания за търговските измервателни устройства от броячите, както и много внимание се обръща на текущите трансформатори и номиналните стандарти за мощност. Можете да се запознаете подробно в параграф PUE 1.5.1 (Глава 1.5).

В допълнение, има следните правила за избор на токов трансформатор за метър:

 1. Дължината и напречното сечение на проводниците от КТ до измервателната единица трябва да осигуряват минимална загуба на напрежение (не повече от 0,25% за клас на точност 0,5 и 0,5% за трансформатори с точност 1,0). За измервателни уреди, използвани за техническо измерване, се допуска спад на напрежението от 1,5% от номиналното напрежение.
 2. За системите AIIS KUE трансформаторите трябва да имат клас на висока точност. За инсталиране в такива системи се използват КТ от клас S 0.5S и 0.2S, което позволява да се увеличи точността на отчитане при минимални първични токове.
 3. За търговско счетоводство трябва да изберете клас на точност на CT не повече от 0,5. При използване на прецизен измервател 2.0 и за техническо измерване е разрешен трансформатор клас 1.0.
 4. Изборът на КТ с надценена трансформация е разрешен, ако при максимален ток на натоварване токът в трансформатора е не по-малък от 40% от I nom електромер.
 5. При изчисляване на количеството консумирана енергия е необходимо да се вземе предвид коефициентът на конверсия.
 6. Изчисляването на параметрите на CT се извършва в зависимост от напречното сечение на проводника и номиналната мощност.

Пример за изчисление:

Изчисляване на параметри

Съгласно таблицата по-долу, в резултат на изчислените параметри, изберете най-близкия TT:

TT оценки

При сключване на споразумение с организация за електрозахранване, в случаите, когато инсталирането на токови трансформатори е необходимо за измерване, за организирането на измервателна станция се издават технически условия, които указват модела на измервателната станция, както и вида на токовия трансформатор, номинала на прекъсвачите и мястото на монтажа им за определена организация. В резултат на това не е необходимо да се извършват независими изчисления на КТ.

И накрая, съветваме читателите https://electroexp.com гледайте полезно видео по темата:

Надяваме се, че сега ви е станало ясно как да избирате токови трансформатори за измервателни уреди и какви видове CT са налични. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Със сигурност не знаете:

(5 гласа)
Зареждане...

2 коментара

 • слава

  Здравейте! Кажете ми от кой стандарт е таблицата за избор на натоварване за КТ?

  Отговарям
 • Антон

  помогнете ми да избера токови трансформатори и брояч!
  пещ трансформатор 250kVA, номинален ток 659 А. Мощност на трансформатора 2 фаза 380V.

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *