Правилна подмяна на прекъсвачи в панела

Всяко защитно устройство има определен период на работа, прекъсвачът също не е изключение. Ако това устройство се повреди, трябва незабавно да го замените. Как да направите замяна, както и какво причинява неизправността, важно е да знаете не само електротехника, но и всеки собственик на жилище, за да може да реши проблема при спешни случаи. В тази статия ще разгледаме подробно как да сменим автоматична машина на таблото и кой трябва да плаща за тази работа в различни случаи.

Причини за подмяна на машини

Има две основни причини:

 1. Често активиране на термичната защита.
 2. Постоянна работа на предела.

Случва се дори след първата работа на системата за термична защита машината да спре да работи. Външно обаче тази разбивка е невъзможно да се забележи. Важно е да знаете, че електромагнитните и топлинните изпускания не са едно и също нещо. Най-често се появяват повреди поради изгаряне и впоследствие пълно изгаряне на контактните скоби, както и случаите на самите модулни устройства. Това се случва главно чрез ненадежден и некачествен контакт. Ако окабеляването е направено с алуминиев проводник, тогава в точките на свързване сърцевината ще отслаби с времето. Алуминият, по-меките метални и контактни съединения с алуминиева жица отслабват с времето, алуминият „плава“. За да се избегнат негативни последици, е необходимо да се затягат клемите на машините веднъж на 2-3 години.

Влошаване на електрическите машини

Друга причина са фабричните дефекти, но това е изключително рядко. За да избегнете брака, не трябва да спестявате и да избирате машини на известни марки. ох най-добрите производители на прекъсвачи Разказахме в отделна публикация. Трябва да сте внимателни, защото по време на инсталацията този брак не се усеща, но при натоварване със сигурност ще се прояви. Независимо от причината, поради която устройството е спряло да работи, трябва незабавно да смените машината, в противен случай могат да доведат до неизправности пожарно окабеляване.

Също така, необходимостта от подмяна на защитни устройства възниква, ако има стари щепсели, а не нови прекъсвачи. за как да заменим задръстванията с автоматиРазговаряхме и подробно!

Технология за подмяна

Премахване на стар прекъсвач

Ремонт или възстановяване на такива устройства не се извършва. Причината за това е доста сложна схема и в същото време купуването на нови машини ще струва евтино. По принцип, ако този модул се разпадне, той просто се заменя с нов със сходни характеристики, тоест със същия рейтинг, клас, пробивна способност.

Преди да демонтирате машината, е необходимо напълно да дезактивирате линията, която доставя подмененото устройство от мрежата.Понякога подмяната се извършва под напрежение, но в такива случаи само специалист трябва да го замени. Ако работата се извършва без изключване на електричеството, тогава трябва да сте много внимателни и внимателни, особено ако случаят е в много лошо състояние, както е на снимката по-долу.

Изгорели контакти

Обикновено затягащите плочи са заварени заедно, което прави невъзможно разхлабването на затягащия винт. За да извършите демонтаж в такава трудна ситуация, е необходимо да имате определени умения и опит. За да опростите задачата, първоначално трябва да оставите доставка на проводници в щита.

Ако проводникът, свързан към машината, е разтопен, машината е изгорена, тогава когато е инсталирана нова машина, овъглената, разтопена част от жицата трябва да бъде напълно премахната и само новата машина трябва да бъде свързана с чиста, оголена жица - това е единственият начин да бъдете сигурни в надеждността. Тоест, във всеки случай трябва да има марж. Ако не е имало захранване и е необходимо да свържете овъглена жица, особено алуминиева, както е на снимката, тогава е много вероятно контактът на машината да изгори отново, тъй като сърцевината, която е прегряла, вече няма същата товароносимост и може да бъде по-крехка от цяла жица ,

Повечето от прекъсвачите в разпределителното табло са отговорни само за някаква отделна линия, която доставя например гнезда или осветление на жилищна сграда. Следователно е много лесно да се обезвъздуши такава автоматична машина - трябва да изключите отварящата се чанта, която обикновено се намира на стълбището в стълбището.

Може да се наложи обаче да се замени прекъсвачът, който се намира пред измервателния уред, той също се нарича машина за отваряне. Въвеждащо устройство, ако е в Хрушчов или многоетажна панелна сграда, също се намира на стълбите в електрическия панел. В частните домове такова устройство може да бъде на 380V, то се нарича и триполюсна машина. Замяната на такъв прекъсвач се извършва от специалист, като въвеждащите машини в щита са запечатани, а за повредата на уплътнението е изправена значителна глоба.

След като изключите захранването, трябва да проверите с индикатора и да се уверите, че захранването е напълно изключено. След това изберете необходимата отвертка и разхлабете винта на скобата. След като изключите, проводниците трябва да бъдат изтласкани отстрани.

Демонтиране на прекъсвача

В новите панели са монтирани прекъсвачи DIN шина, Ако направите демонтажа в такъв щит, е много по-лесно. В долната част на устройството има отвор, в който се поставя отвертка и се издърпва надолу. След като извадите долната ключалка, затегнете долната част на машината.

Изваждане на машина от релса за дим

Въпреки това, в много къщи има прекъсвачи в стар стил, които не са монтирани на релса, но са закрепени с дълъг винт. Много е трудно да премахнете устройство, в което тези винтове са ръждясали или закрепени.

Инсталиране на ново защитно устройство

Първото нещо, което трябва да направите, за да замените машината в щита, е да поставите нов прекъсвач на мястото на предишния. Процесът е следният: поставяме ключалката на горната част на устройството върху релсата и плъзнете долната част, докато спре и щракне. Следващата стъпка е работа с проводници. Ако е необходимо, те трябва да бъдат почистени, след това поставени в затягащите отвори и затегнете винта. Винаги трябва да обръщате внимание на състоянието на свързаните проводници и ако има следи от сливане, изгаряне на сърцевината, тежка деформация на сърцевината, тогава тази секция трябва да бъде премахната и жицата за връзката да бъде отново отстранена.

Монтаж на защитни устройства

Работата на автоматичните прекъсвачи се проверява от специално оборудване, като се натоварва - проверява се характеристиките на токовете във времето. Без специално оборудване просто не може да се определи, че топлинното или електромагнитното освобождаване не работи или не работи в съответствие с декларираните характеристики.И се оказва, че неизправност на автомат може да бъде открита само когато той не работи, когато е необходимо - тоест ще може да разберете за неговата неизправност само от последиците от претоварване или късо съединение (самият автомат, окабеляването или гнездото ще бъдат повредени). Тоест, можете да си купите нова машина с брак, да я сложите, тя може да стои 10 години и човек няма да подозира за нейната неизправност, докато не възникне спешност в окабеляването - претоварване или късо съединение.

Освен това трябва да сте наясно, че машината на всеки производител може да бъде фабрично дефектна. В предприятията, когато поръчват десетки машини за ново разпределително табло, те винаги се проверяват (зареждат) преди инсталирането, тъй като много често ще има брак на продукти, дори и на най-добрите марки.

В ежедневието не се правят проверки, следователно винаги трябва да се монтира излишно защитно устройство, монтирано на входа, което ще обезвреди напредналия участък на окабеляването в случай на повреда на един от прекъсвачите. И е по-добре за надеждността да има допълнителна въвеждаща машина в домашния панел, тъй като машината, която стои с електромера във входа или върху опората, е разположена по-далеч и съответно е по-малко чувствителна към увеличаване на тока. Също така, ако машината на входа пред брояча е инсталирана на открито, тогава нейната характеристика на тока на времето се променя с температурата. Например, колкото по-ниска е температурата на околната среда, толкова по-голям е токът и времето на задействане на топлинното освобождаване, тоест, ако една от машините се повреди в панела на дома, окабеляването ще се повреди преди тази машина да работи.

Важно! Когато подменяте машина с по-мощна, трябва да сте сигурни, че тази промяна не се отразява негативно на схемата на свързване. Независимо от това, ако е необходима такава подмяна, тогава трябва да се консултирате със специалист.

Видеото ясно показва как да замените старите прекъсвачи в разпределителното табло с нови:

За чия сметка са извършената работа

Ако устройството не работи, собствениците може да имат въпроси: кой трябва да сменя машините в щита, се извършва замяна или се заплаща безплатно. Така че, ако говорим за устройството за въвеждане, което се намира пред измервателния уред, то това е обичайна собственост на къщата, така че компанията трябва да закупи и да я замени за парите, които собствениците плащат всеки месец.

Важно е също така да се знае за чия сметка се подменя останалата част от защитното оборудване. Всичко, което стои зад тезгяха, е собственост на собственика на това жилище, съответно, вие трябва сами да си купите и замените. Разбира се, можете да замените прекъсвача със собствените си ръце, но е по-добре, ако специалист прави това.

Това е всичко, което исках да ви кажа за това как да замените машината в щита със собствените си ръце. Надяваме се, че нашата стъпка по стъпка инструкция беше полезна за вас и помогна да разберете цялата същност на подмяната!

Също така препоръчваме да прочетете:

(7 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Denis

  Здравейте

  И ако е SNT, дозираща дъска (тази, която виси на улицата) и трябва да заменя машината, която стои пред електромера, тогава ще се обадя на MOESK (защото съм в баланса им) и те са длъжни да дойдат и да го заменят безплатно , нали?

  отговор
  • Admin

   в зависимост от баланса на вашата машина.

   отговор
  • Вадим

   Имате граница на опората на вашия кабел, като всички други предпазни средства.

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *