Правила за първа помощ при токов удар

Всеки електротехник просто е длъжен да знае мерките за безопасност по време на електрическа работа, както и инструкциите за оказване на първа помощ в случай на токов удар. Тъй като нашият информационен портал е по-подходящ за начинаещи, тогава ще разкажем подробно на читателите на сайтаElecroExpert мерки за оказване на първа помощ на засегнатото лице.

Какво може да причини неприятностите?

Основната причина за токов удар за човек, разбира се, е неспазването на мерките за безопасност и пренебрегването на основните правила за електрическа работа. Трябва ясно да разберете, че всяка работа с електрическо окабеляване трябва да се извършва с обезвъздушена мрежа (дори и да решите развийте спуканата крушка) в защитни средства.спасяване

Друга причина е лошото състояние на окабеляването, което отново се появява поради факта, че няма одит и навременна подмяна на повредени елементи. Разбира се, злополуките не са изключени, когато човек не знае за опасността и просто става жертва (например, в кабела имаше прекъсване, което случайно докосна). Във всеки случай неприятностите вече са възникнали и е необходимо незабавно да се пристъпи към предоставянето на първа помощ на жертвата.

Какви действия трябва да се предприемат?

Ако във ваше присъствие човек е изложен на токов удар, трябва незабавно да предприемете последователност от действия, на които ще се спрем. Алгоритъмът за оказване на първа помощ ще бъде представен на етапи в снимки и с кратко описание на всички спасителни мерки.

Предотвратете директен контакт с проводника

Ако е възможно, деактивирайте прекъсвач или превключвател, ако устройството е наблизо. Ако наблизо няма превключвател, в никакъв случай не губете време за търсене. Вземете всеки импровизиран предмет, който не води ток, и обърнете кабела отстрани, както е показано на снимката.

Отворен контакт между човек и електрически кабел

Ако наблизо има брадва с изолирана дръжка, след това отрежете проводната сърцевина, като понякога четката захваща здраво кабела в резултат на поражението и просто така няма да прекъснете контакта.

Друг начин да спасите човек от токов удар е да го хванете за дрехите и да го дръпнете настрани. В този случай трябва да действате внимателно, така че когато помагате да не докосвате тялото, защото това ще бъде превозно средство и вие също ще можете да станете жертва.Издърпване на дрехи

Преместете човека на безопасно място.

След прекъсване на контакта е необходимо да извадите жертвата от опасната зона, поне 10 метра по-нататък. Трябва да сложите човека на пода и да осигурите спокойствие.

Движение за опасна зонаЗа да предотвратите настинката на настинката, предварително нанесете малко постеля върху повърхността.Приют за жертвата

Бързо анализирайте състоянието

Колкото по-рано отчетете състоянието, толкова по-бързо ще бъде възможно да преминете към допълнителни мерки за оказване на първа помощ в случай на токов удар. Ако няма видими повреди и жертвата е в съзнание, е необходимо да му осигурите спокойствие, дайте 20-25 капки валериана и по възможност да пиете топъл чай. Във всеки случай се изисква обаждане на линейка, както понякога последствията не следват веднага и могат да повлияят на здравето във времето. Ако човек припадне поради токов удар, нещата са много по-лоши. Първо проверете дишането и пулса си, след това зениците (ако са тесни, тогава състоянието е некритично). За всичко за всичко, което имате 15-20 секунди, всяка от които е много важна.

Когато помагате, обърнете внимание на зъбите, ако те са затворени, те трябва да бъдат внимателно отворени, както следва:Правилно отваряне на челюстта

Не забравяйте да развържете ризата и колана си, така че да не затрудняват дишането. Ако жертвата няма признаци на живот, спешно трябва да преминете към изкуствено дишане и косвен масаж на сърцето. Без да губите време, извикайте и „линейка“.

Изкуствено дишане и изследване на зениците

Лекува рани

Електрическият удар може да причини различни видове щети: рани, изгаряния, карбонизация на части от тялото. Докато лекарите ще отидат на място, можете да използвате аптечката и да приложите следните мерки за оказване на първа помощ:

  • лекувайте раната с йод, разтвор на калиев перманганат или алкохол;
  • нанесете превръзка, навлажнена с разтвор на фурацилин (0,01%) върху увредената зона;
  • дайте на жертвата болкоуспокояващо (например аспирин).

лечение

Други мерки за лечение: инжекциите и разтриването не трябва да се правят, ако нямате специални умения, защото неправилното самолечение може само да навреди и да влоши ситуацията.

Това е цялата инструкция за първа помощ за човек с токов удар. Надяваме се, че тази бележка ви служи само за информационни цели! Накрая предлагаме на вашето внимание визуален видео урок:

Правила за спасяване на жертва поради токов удар

Лични предпазни средства

За да не се сблъскате лично с токов удар по време на електрическа работа, първо трябва да се погрижите за своята безопасност и да закупите лични предпазни средства.

минимум комплект електрически инструменти трябва да включва:

Диелектричен килим и галоши

Инструмент за изолирана дръжка

Както можете да видите, комплектът е доста малък, но в същото време може да попречи на човек да получи токов удар.

Предпазни мерки за домакинствата

Най-често в битови условия възникват текущи повреди поради факта, че не е осигурена предпазна екипировка и не се спазват предпазни мерки.

От основните мерки, които трябва да предприемете у дома, подчертайте:

  • монтаж на заземяване всички мощни електрически уреди;
  • RCD инсталация и прекъсвач;
  • изолиране на всички открити вени, които са на разположение;
  • спазване на мерките за безопасност по време на монтажа в помещения с висока влажност (баня, вана, отвор за проверка на гаража и др.); Всички контакти, ключове, тела трябва да са водоустойчиви.

Ако се спазват всички тези мерки, тогава не се изисква първа помощ в случай на токов удар!

Препоръчително четене:

Правила за спасяване на жертва поради токов удар

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *