Помогнете да направите диаграма на панела за разпространение

Олег пита:
Добър вечер на всички! Малкият ми син, той е на тринадесет години, голям фен на видеоклипове в YouTube на електричество. През лятото ще построим малка къща, върху парцел от 60 квадратни метра. м., самият син, въз основа на гледания видео канал „Бележки електротехник“ изобразява схемата на разпределителния панел, мощност 15 кВт, за бъдещата къща. Не съм много силен в електроенергията, въпреки че имах обща кора на електротехник, но все пак беше в СССР и го получих в морско училище, на курсове на ДОСААФ, пред армията, изпратен там от службата за военно регистриране и записване. Е, хората от моето поколение ще ме разберат, те знаят цялата тази хитрост. По принцип не работих нито един ден по тази специалност и затова се свързваме с вас. Моля, вижте какво направихме правилно и какво не. Посъветва. Имаме и няколко въпроса по тази схема:
1. Възможно ли е да задействате работна нула от входната машина не към шината, а директно към релето за управление на напрежението?
2. Малкият син избра ли оценките на прекъсвачите?
3. Правилно ли е разпределил натоварването на фази?
4. Правилно ли са избрани напречните сечения на проводниците?
5. Необходимо ли е да заземите ключовете на светлината, ако е избрана системата за заземяване TN-C-S?
И още един въпрос, ако е възможно. Какво можете да препоръчате Трифазни релета за напрежение, с дисплеи и които са инсталирани без контактори, в противен случай бяха открити само два DigiTOP и Euroautomatics. Благодаря предварително. Малкият син се притеснява, защото това е първият му изпит.

Отговорът на въпроса:
Здравейте, относно: 1. възможно е; 5 - за да бъда честен първия път, когато чуя, че са обосновани. Обикновено никой не прави това.

На въпроси 2, 3 и 4 има малък шнор - веригата се е прикрепила с малка разделителна способност и не виждам много добре, можете да го изпратите например през облака. Но какво видях:

- Всичко, което през изхода (пералня и рози. Групи) до 16А трябва да бъде, а телта е 2,5 mm². Това е точно така за вас (но повтарям, че не мога да прочета всичко, тъй като е плитко).

- напречни сечения на тел, където 4 и 6 mm² от автомати 25 и 32A са правилни. Но не е ясно как въвеждате 4 полюса при 25А, а под-машината е по-ниска (дясната страна на веригата, изглежда, че има написано "електрическа печка", но мога да греша) при 32А ??? Как може да бъде по-уводно? Може би печатна грешка?

При нули на входа не е ясно защо 3 нули излизат от входния 4-полюсен AV, а шината не е ясно защо? Или оставя 1 нула и просто го изтегля, така че да отиде от машината към шината, да се свърже с нея и да премине зад машината към НН?

Обърнете внимание на продуктите на Meander и Novatek, но Euroavtomatika и Digitop са в добро търсене, както и добри отзиви на много електротехници.

послепис Пишете въпроси и изпратете веригата в добър размер, макар и почти нищо да не се разглобява.

Зареждането ...

8 коментара

 • Олег
  отговор
  • Admin

   все още не сте отговорили на въпросите ми, всичко изглежда наред според схемата, единственият въпрос е за различната машина на електрическата печка.

   отговор
   • Олег

    Добър вечер Относно разликата.машина за електрическа печка. Тук, честно казано, аз самият се съмнявам, от една страна, мощността на електрическата печка е 7,5 кВт, нещо като кабел от 6 квадратни метра. мм. и диференциалът за него 32А се сближава, а от друга страна диференциалният автомат в 32А ще бъде по-голям от входния автомат с 25А, всяко значение на неговата инсталация се губи. И кажете ми, за плоча с еднофазна връзка с мощност от 7,5 кВт. разл. подходящ автоматичен 25А? Или трябва да измисля нещо? И все пак исках да попитам за противопожарната RCD, искам да го сложа в дозиращата платка на изхода (вход ShchU: трифазен, триполюсен прекъсвач за 25А, трифазен брояч на живак, противопожарна защита на изхода) Какъв рейтинг трябва да има този RCD, за да за поддържане на селективност с RCD, работещи в RC. и какъв е капацитетът на счупване, в този случай е по-добре да изберете 100 или 300mA?

    отговор
 • Олег

  Различна автоматична машина на 32А (съвет на електротехника от форума каза, че диференциалните машини са избрани по същия начин като RCD), не разбирам входа 25А, тоест се оказва, че ако нещо се случи, ще работи? И можете на печката 7,5 kW. поставете диференциалната машина на 25А, ще е достатъчно?

  отговор
  • Admin

   Това е странна тенденция "difavtomaty са избрани, както и UZO" - което означава, че стъпка по-висока от номиналната стойност от по-висока машина? Защо да го разпространявате върху диференциала? Знаете ли, че диференциалът изпълнява същите функции като машината + RCD функции, тоест защита срещу претоварване и изтичане? Оказва се, че като настроите Dif на 32A (не е ясно как са избрани и какъв електротехник е посъветвал форума ...) губите защитата на тази група и я отрязвате, когато тя е претоварена. Тоест, ВИНАГИ губите това, което поискате за избирателност и RCD. Но не само за RCD, селективността е необходима, но и за машините (повече за това по-късно).

   Мощността се изчислява по формулата:
   НАПРЕЖЕНИЕ МНОГО ДО ТЕКУЩО.

   За да разберем дали ще работи с машина с определен ток, правим обратното, изчисляваме тока, консумиран от печката в режим на пълна мощност:
   СИЛНО ДИВИД ЗА НАПРЕЖЕНИЕ
   Общо 7500 вата, разделени на 220 волта и получавате 34А.

   Мисля, че вече разбирате, че няма да работи на 25А машината. По-скоро ще работи, но включването на всички горелки и фурната в същото време няма да работи. И как можете да контролирате, че този, който готви, не зарежда цялата печка? И защо този човек (вярвам, че жена му) има такава печка, в която всички горелки не могат да бъдат включени?

   За да разберете „дали ще работи или не с еднофазна връзка“, трябва да определите колко консумира всяка горелка, може би всичките 4 горелки консумират по-малко от 25А (това е около 5 киловата) и след това да я използвате за здраве. Фурна, освен ако не трябва да я включвате отделно. Но най-вероятно това не е така, мощността на фурната обикновено лежи в рамките на 1-3 киловата, ако имате късмет и имате фурна, да речем 2,5 киловата, тогава с обща мощност от 7,5 кВт, заключаваме, че горелките ще консумират 5 кВт. По принцип тази информация е възможно в описанието на вашата печка (погледнете в онлайн магазините) или в инструкциите за нея. Например, дори на газова печка, инструкциите посочваха мощността на газовите горелки.

   Но какво можете да „измислите“ в този случай? Имате ли стара или модерна електрическа печка? В съвременните често е възможно да превключите джъмперите и да направите трифазна връзка, тогава ще работи, както се казва, "с гръм". И в съвременните, ако няма електронен контрол там, често можете да „презастроите“ към трифазна връзка. Друг въпрос е дали можете да направите това, така че да сте уверени в безопасността на връзката? Не забравяйте за сигурността.

   Що се отнася до противопожарната RCD, можете да изчислите дължината на окабеляването и естествените течове или можете просто да поставите 300 mA. Говоренето за избирателност в домашните щитове е равносилно на възторг. Това е много трудно постижимо, особено когато става дума за машини. С RCD е малко по-просто, но за селективност има селективни RCD - същите като обичайните за токове, но те работят с по-голямо закъснение.Тоест, ако групов RCD не работи за теч, тогава селективен RCD на входа ще работи. Селективните в каталозите на магазините се означават с буквата S.

   И току-що забелязах, пишете "UZO S32A" - къде срещнахте UZO с буква преди номиналната стойност? Само при автоматичните машини типът на характеристиките на тока на времето е посочен пред рейтинга (B и C са най-често срещаните в ежедневието).

   Като цяло с нетърпение очаквам да чуя и да продължа нашия разговор!

   отговор
   • Олег

    Отговорих, коментари нещо не се вижда?

    отговор
 • Олег

  Добър вечер Благодаря ви за подробния отговор, като цяло всичко е ясно, ако поставите диференциална машина 32 ампера, тогава с входна машина с 25 ампера смисълът при инсталирането й се губи. Така че трябва да зададете максимума на диференциалния автомат на 25 A, тоест, както го разбирам, въвеждащият автомат ще бъде C25A, а диференциалният автоматик B25A, това ли е вярно?
  Под думата „изобретявам“ с електрическа печка имах предвид или закупуване на електрическа печка с по-ниска мощност, или бомбардиране на MOESK, за да увелича мощността на входната машина до 32А.
  RCD с буква пред номиналната стойност, това разбира се е грешка, извинявам се.
  И такъв съвет дава електротехник, докато се позиционира, в един от сайтовете (връзката беше изтрита от модератора).
  Ето ги на моите въпроси: „Анатолий Александрович (автор) 28.02.2020 г. в 23:30 часа
  RCD в номиналната стойност е избран правилно, отговорът е коригиран в статията по-горе. Номиналният ток на диференциалния автомат е избран подобно на избора на RCD класацията (вижте в статията). "
  И ето друго и това вече е при номиналната стойност на прекъсвача на диференциалната верига за електрическа печка: „Номиналният ток на мрежата трябва да бъде по-малък или равен на номиналния ток на прекъсвача (difvomatomat), а номиналният ток на прекъсвача, умножен по коефициент 1,13, трябва да бъде по-малък или равен на разрешеното в дългосрочен план кабел ток.
  1.13Itav Id
  Дългосрочен допустим токов кабел със сечение 4 mm2 - 34A, следователно, за мрежи, в които могат да възникнат малки, но продължителни претоварвания, трябва да се избере рейтингът на прекъсвача (difavtomat) 40A.
  За мрежи, в които е изключена възможността за поява на малки, но дълги претоварвания, условието е изпълнено:
  Ip ⩽ Iav ⩽ Id,
  в този случай можете да поставите защита с оценка 32A. "

  Противопожарно устройство, 32А; 300mlA къде е по-удобно да се сложи на изхода от контролната зала или на входа на контролната зала?

  отговор
  • Admin

   „Значи трябва да настроите максималната диференциална машина на 25 A, тоест, както аз я разбирам, встъпителната машина ще стои C25A, а диференциалната машина B25A, това ли е вярно?“

   Е, да. Ако не намерите B, поставете C (къде да отидете?).

   „Под думата„ изобретявам “с електрическа печка имах предвид или закупуване на електрическа печка с по-ниска мощност, или бомбардиране на MOESK, за да увелича мощността на входната машина до 32А.“ - нали ...

   Относно съветите за избора на RCD и Dif - може би той просто сбърка и напразно го скараме.

   Относно тока - нали. Ако е по-къса, печката трябва да "изяде" по-малко, отколкото машината може да "даде", а кабелът трябва да може да премине ОЩЕ, отколкото машината ще "даде" и "изяде" товара.

   Т.е. натоварването отнема толкова, колкото е необходимо, а нашата задача е да осигурим веригата с други компоненти, така че такъв ток да може спокойно да тече през кабела и машината да не се изключва.

   И тук е по-нататъшното противоречие на горното около 1.13In и останалите.

   „Дългосрочен допустим ток на кабел със сечение 4 mm.kv. - 34A, следователно, за мрежи, в които могат да възникнат малки, но продължителни претоварвания, трябва да бъде избран рейтингът на прекъсвача (difavtomat) 40A. "

   т.е. ще претоварим кабела, така че рейтингът на машината да е 40А (вече претоварване от 6 ампера) и дори машината може да не се изключи за дълго време с претоварване от 13%, т.е. при ток до 45А (претоварване при 10А? ...

   „За мрежи, в които !!! е изключено !!! възможността за възникване на малки, но продължителни претоварвания условието е изпълнено:
   Ip ⩽ Iav ⩽ Id,
   в този случай можете да поставите защита с номинална стойност 32A. ""

   Т.е. и къде е „претоварената“ възможност за претоварване - ще направим ли защитата по-строга и зададем 32А? Може би точно обратното?

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *