Как да свържете бойлер чрез контактор?

Влад пита:
Смятам да инсталирам бойлер от 100 литра. Искам да го захранвам само когато светлината НЕ е включена в банята. Тоест, ако някой влезе в банята (включително светлината), тогава котелът се обезпаразитява (от съображения за безопасност по време на изтеглянето). След като светлината се изключи, котелът е свързан към мрежата.

Не знам какво да прилагам: контактор? някаква реле? (имате нужда от нещо с NZ (за бойлер) и с НО (планирам да свържа изход в банята към тях) с контакти) Какво препоръчвате?


Отговорът на въпроса:
Е, най-простият вариант е да свържете контакторната намотка чрез реле 220V с нормално затворена двойка контакти (NC). Чрез контактите на релето, приложите фаза към контакторната бобина или нула.

Тоест, тази схема ще работи така: включвате светлината, от превключвателя или от лампите, ние вземаме фазата към релето. Когато светлината е включена, релето ще се включи и контактите му ще се отворят - намотката на контактора ще се дезактивира и контактите му ще се отворят и ще изключат котела.

След това изключвате светлината и изключвате захранването на намотката на релето, съответно контактите й се затварят отново (NC) и намотката на контактора се захранва, а контактите му се затварят, включително котела.

Може да бъде и по-просто, но не вярвам съвсем в тази опция. Просто използвайте реле с NC контакти. Мнозина посочват ток от порядъка на 10А, което е напълно достатъчно за бойлер до 2 кВт (между другото, каква мощност е?). Не вярвам в тази опция поради факта, че според мен релето не е предназначено за превключване на такъв мощен товар.

Зареждането ...

6 коментара

 • Влад

  Наистина ли е невъзможно да се захрани контакторната намотка (с NC контакт) веднага от 220 волта успоредно с осветлението? Защо чрез реле?

  отговор
  • Admin

   Може би сме се разбрали неразбрано, може ли да изпратите модела на контактора, за който говорите? В отговора си имах предвид обикновен захранващ контактор, в който всички контакти са НО, затова предложих реле за инвертиране на сигнала (това се нарича правилно)

   отговор
 • Влад

  По-конкретно, все още няма контактор. Но предполагам да използвам "съветския" магнитен стартер PME-071.

  отговор
  • Admin

   Така че на едно и също място контактите на захранването са отворени в нормално състояние, добре, да, ако блоковите контакти, но това не е за силови вериги.

   отговор
 • Владимир

  Могат да се използват преминаващ превключвател и конвенционален постоянно отворен контактор. След изключване на светлината вторият контакт на превключвателя се затваря, от което напрежението се прилага към намотката на контактора. 90 процента от котлите имат защита срещу токов удар. Ако има заземяване, поставете DIF машината във ваната и проблемът ще бъде решен, сърдито и надеждно. Успех

  отговор
  • Admin

   Да наистина! Това е най-простият и най-добрият вариант! Единственото интересно е колко време ще живеят контактите на китайския превключвател за преминаване в веригата за управление на намотката ...

   Но ако използвате директен превключвател с нормално качество, тогава доста практично решение

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *