Защо зарядното устройство за автомобилна батерия дава 16 волта?

Сергей пита:
Здравейте! Напрежението в клемите на зарядното устройство (зарядно тип SV-15, няма корекции на ток и напрежение) за акумулатора на автомобила, когато се измерва с помощта на мултицет, беше около 11,5 V. При свързване на клемите на зарядното устройство към батерия с капацитет 60 Ah, напрежението в клемите увеличен до 16,1 V. Текущата стойност на амперметъра на зарядното устройство веднага след свързване на батерията е около 10-12 A, след 5-10 минути намалява до 2,5-3 A. Защо напрежението се увеличава? Може ли това зарядно да се използва за зареждане на батерията, ще доведе ли 16.1 V напрежение до повреда на батерията?
Отговорът на въпроса:
Здравейте! Всички зарядни устройства при максимални токове произвеждат около 16А. Имам съветски с настройка и напрежението също е около 16,1-16,5 волта при зареждане. Напрежението се повишава при свързване към акумулатора, тъй като зареждането „вижда“ натоварването и увеличава напрежението, докато определен ток не потече към батерията. Той е „автоматичен“ за вас, затова регулира всичко независимо от алгоритъма, зададен от производителя.

Следователно, не се притеснявайте, при вас всичко е наред. Между другото, при зареждането инструкциите за зареждане на Wester CB15 дори имат графика как напрежението и токът се променят на различните етапи от заряда.

Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *