Защо нагревателят се проваля?

Ако вашият бойлер, пералня или съдомиялна машина са спрели да работят, тогава една от възможните неизправности може да е повреда на нагревателния елемент (TEN). Виновникът може да бъде всичко: дефект от фабриката, нестабилно напрежение в мрежата, неправилна работа на термостата и разбира се самата вода. В тази статия ще предоставим читателиelectroexp.com основните причини за повредата на нагревателя, както и съвети за предотвратяване на повреди.

Преглед на грешки

Следните видове повреди могат да възникнат в нагревателен елемент:

 1. Прекъсване на TENA. Нагревателната нишка изгаря, в резултат на което електрическата верига се прекъсва и нагревателят спира да работи.
 2. Текущ теч (разбивка на кутията, схемата). В този случай изолационният слой на устройството се унищожава, поради което при липса на заземяване може да се появи електрически ток върху корпуса на пералнята, бойлера, нагревателя или съдомиялната машина. Между другото, течът е един от причини за работата на RCD.
 3. Образуване на мащаби. В резултат на образуването на мащабен слой върху повърхността на нагревателния елемент, скоростта на нагряване се влошава и, което е по-опасно, нагревателят може да се провали напълно: да изгори в резултат на прегряване или набъбване и да причини теч на ток.

Снимка с мащаб

Първите две неизправности водят до пълна подмяна на частта. От мащаба можете да опитате да почистите повърхността, като използвате специални продукти или лимонена киселина. за как да проверите нагревателя с мултицет Разговаряхме в отделна статия.

Причини за повреда

Основните причини за отказ на нагревателния елемент са изброени във въвеждането. Сега ще се спрем на този въпрос по-подробно, така че да разберете защо разбивката се случва и как може да се избегне предварително.

И така, първата причина е, разбира се, твърдата вода. Тук единственият рационален начин за предотвратяване на образуването на мащаб е инсталирането на специални филтри във водоснабдителната система, които намаляват сковаността, като по този начин удължават живота на нагревателя. Също така се препоръчва от време на време да се прави превантивно почистване на нагревателя.

Водни филтри

Друг виновник е ниско напрежение, В резултат на понижаването на напрежението силата на тока се увеличава, поради което сърцевината на нагревателния елемент може да се прегрее и в крайна сметка да изгори. Тук би било най-рационалното решение монтаж на стабилизатор на напрежениетоза какво говорихме подробно в съответната статия.

Регулатор на напрежението на мрежата

Е, последната от най-популярните причини за повредата на нагревателните елементи е повреда на регулатора на температурата, в резултат на което нагревателят прегрява. Факт е, че термостатът дава сигнал за навременното включване и изключване на нагревателния елемент при достигане на определена температура. Ако регулаторът се счупи, нагревателният елемент може да не се изключи, той ще се прегрее и веригата ще се прекъсне.Никой не е безопасен от този проблем, само навременното откриване на неизправност ще помогне да се избегне. Подобна разбивка се наблюдава най-често в електрически печки и нагреватели.

Регулатор на температурата

Съвет! За да удължите живота на нагревателя, препоръчваме да настроите температурата на средно ниво или малко по-ниска. В този случай, дори ако скалата покрива повърхността, прегряването няма да бъде толкова силно, колкото би било при настройката на максималните параметри.

Ако във водонагревателя е инсталиран магнезиев анод, препоръчваме да наблюдавате състоянието му и да го замените, ако анодът е унищожен. Факт е, че анодът защитава нагревателя от мащаб, което означава, че удължава експлоатационния му живот.

Затова разгледахме типичните причини за повреда на нагревателя. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

(1 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Анатолий

  С намаляване на напрежението токът намалява, но не се увеличава. Нагревателните елементи не горят често и цената варира от 600 до 1100 Заслужава ли си да купите скъп стабилизатор? Съмнително рационално решение: Ако регулаторът на температурата се повреди, той се счупва. С други думи, TSN просто няма да се включи. Залепването на контактите на термостата е много рядко. В този случай водата просто ще достигне температурата на термичната защита и нагревателят ще се изключи. За да се намали температурата с термостат е пълен абсурд. Като алтернатива мога да ви посъветвам да включите съответно мощен дросел в серия с нагревателя. Незначително (4–7 волта) понижение на напрежението на нагревателния елемент не влияе значително на неговата мощност, но значително увеличава експлоатационния му живот.

  отговор
  • Игор

   // при ниско напрежение // - Той го смеси с мотора, наистина има увеличение на тока при ниско напрежение. Хладилни компресори са включени.

   отговор
 • Богдан

  Тогава защо двама вече са изгорели, последните шест месеца работеха

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *