Защо се пробиват задръствания в апартамента и как да се отстрани тази неизправност?

Почти всеки човек се сблъсква с проблема с чукането на корк, особено това се отнася за условията на живот. Въпреки че напоследък рядко са открити, те са заменени прекъсвачи, По принцип причините за работата на защитата, която прекъсва веригата с тези устройства, са почти идентични. Въпреки това, преди да ги разгледате, трябва ясно да разберете: за какво са предназначени тези устройства и какво да правите в спешни случаи с тях. По-нататък ще обясним защо задръстванията в апартамента се избиват и как сами да решите този проблем.

Дизайн и предназначение

По принцип електрическият щекер е същия предпазител, но с винтов дизайн за свързване на проводими части. Основата му е много подобна на обичайната крушка с нажежаема жичка, смачкана в много повече апартаменти и къщи. Основната цел на това електрическо устройство е да защити веригите от късо съединение и свръхтоварване над установеното. Корпусът е изработен от диелектричен материал (непроводим), така че да може да се завинтва навън и навън дори без диелектрични ръкавици, за разлика от предпазителите.

Извиване на корк

Има два типа щепсели: със стопяема вложка и автоматично с бутон за включване и изключване. Опцията със стопяема вложка след изключване изисква подмяната на предпазителя вътре и в резултат на подмяната на стопяемата вложка. Освен това неговите характеристики, а именно напрежение и сила на тока, трябва да бъдат същите като тези на изгорял. Ако инсталирате, поради изгаряне, вход с амортизиран рейтинг, тогава в случай на късо съединение в апартамент или, например, в частна къща, не работи защитният механизъм, който изключва потребителя от мрежата, но окабеляването ще изгори на някакво място и търсенето на отворена верига е доста проблематично.

Защита срещу предпазители

Автоматичните тапи, които имат механизъм за бързо повторно затваряне, нямат предпазител и затова са защитени от инсталиране на защитен елемент с неподходящ рейтинг.

Автоматична тръба

Такива или подобни защитни устройства трябва да се монтират от претоварване във всички вериги и за предпочитане с разделянето им на групи. Например светлината в страната, от една машина или корк и изхода за свързване на електрическа печка, бойлер или чайник от друга. Ще бъде по-лесно да се установи причината, поради която задръстванията в апартамента се избиват.

Възможни задействания

Причини за изключване на прекъсвачи и щепсели, ако нямат серия от автоматична диференциална защита или RCD (устройства с остатъчен ток), може да има само три:

Късо съединение, В този случай се наблюдава рязък скок на тока по цялата верига и в резултат на това отопление на тел, В същото време напрежението спада, но всичко това се случва моментално и ако няма защитен механизъм, тогава има пожар или изгаряне на окабеляването.Този авариен режим е най-опасният за електричество и се появява поради влошаване на изолацията или неправилно превключване на електрическото оборудване. Колкото по-бързо се задейства защитното устройство, толкова по-малко щети ще причини късото съединение. Много често това се случва, когато светлината е включена, ако голи проводници са затворени в патрона, а лампите с нажежаема жичка понякога могат да причинят малко късо съединение вътре в самата крушка, което най-често се изпомпва само от повреда на самия източник на светлина.

Излишният товар над номиналната стойност. Не трябва да избирате защитно устройство (предпазител, прекъсвач) с номинална сила на тока, която значително надвишава общия ток на натоварване, тъй като тогава те ще бъдат извадени само с късо съединение, което е грешно. Ако например щепселите са инсталирани в електрическа верига, която включва ютия и електрическа печка и общият им работен ток е 10 ампера, тогава трябва да инсталирате защитно устройство с номинална стойност 12-14 ампера, тъй като в момента на включване на стартовия ток надвишава работния. Трябва също така да се отбележи, че когато пералната машина е включена, стартовият ток ще бъде по-голям, отколкото при включване на чайника. Устройствата с електродвигател по своя дизайн консумират по-висок ток на натиск. Като цяло, претоварването е същото като късо съединение. Само във втория случай, токът може да се увеличи стотици пъти, в зависимост от мощността на самия източник.

неизправност самия защитен елемент. Както всяко устройство, устройствата за електрическа защита могат да се провалят и да се изключат невярно. Има само един изход от ситуацията - замяната му с работещ.

Методи за отстраняване на проблеми

Първо трябва да определите причината, поради която задръстванията на плота се избиват. Във всяка стая, независимо дали става въпрос за апартамент, къща или гараж, има метър, разположен в панела (миниатюрно разпределително устройство). Ако инсталираният щепсел е със стопяема вложка, тогава по външния му вид не можете да разберете дали е бил избит или не. За да се определи бързо дали напрежението е приложено или не, има индикатори на измервателния уред, или по-скоро на неговия модерен електронен тип, които показват наличието на входното напрежение, с надпис "Мрежа". Ако той свети, тогава е приложено напрежението към потребителя и е необходимо да се проверят изходящите защитни устройства.

Избитата машина лесно се коксува, но може да се провери дали предпазителят е издут или не, по два начина:

  1. Инсталиране на нов предпазител и, съответно, предпазител в него.
  2. Използване на който и да е мултицет в режим омметър или сонда за верига.

Ако докоснете изходите на единия, който е в центъра, а другият е свързан към основата, индикаторът трябва да светне, което показва наличието на верига.Индикатор за изпитване на напрежение

След като се увери, че защитният механизъм на машината се е задействал (избил), се препоръчва да го активирате отново, но го направете само веднъж. Тоест, инсталирайте нова стопяема вложка или натиснете бутон на механизма за закрепване до работното му положение. Преди да включите, определено трябва да обиколите цялата стая (къща, апартамент, земя) и да направите визуална проверка. Ако ситуацията се повтори и щепселът не се включи, тогава има неизправност в изходящата линия, или по-скоро, във веригата на самия потребител.

За да разберете мястото на произшествието, трябва да разберете какво е причинило излишния ток във веригата. За да разберете какво е, трябва да опитате да приложите напрежение без натоварване, тоест да изключите всички електрически уреди от контакти и да поставите превключвателите на светлината в изключено положение. Ако след това щепселите се извадят без товар в частна къща или апартамент, тогава проблемът е в окабеляването. Най-често това е късо съединение, то се характеризира с искри, дим и миризма на топяща се изолация. за какво да направите, ако апартаментът мирише на окабеляване, разказахме в отделна статия.

Изгоряло окабеляване

Ако, когато изключите всички домакински уреди от контактите, щепселът не се извади.Това означава, че причината е късо съединение или неправилна работа на устройството. Веднага трябва да обърнете внимание на контакта, в който е станала връзката, ако има очевидни признаци на късо съединение, и едва след това да включите на свой ред всички електрически уреди. Когато включите печката в контакта, трябва да сте сигурни, че параметрите им са последователни, в противен случай рано или късно това ще доведе до нагряване, лоша изолация и късо съединение в апартамента. Ако все още работи и защитата се задейства редовно (постоянно), причината за това може да се дължи на увеличаване на общото натоварване в потребителската верига и неправилен избор на степента на защита.

В кухнята, в банята, задръстванията могат да бъдат причинени от влага, тъй като водата е токов проводник и съответно може да причини късо съединение между два различни потенциала.

Ако не можете сами да отстраните проблема

Ако няма достъп до електрическия панел, което по принцип е абсолютно недопустимо в апартамента или в къщата, или ако няма напрежение след електромера, тогава възниква един логичен въпрос - къде да се обадя и къде да се свържете? Естествено само за компанията на доставчика на електроенергия, с която е подписано споразумение за нейното потребление. Отварянето на затворени табла или електромери е забранено. Ако инцидентът е станал през нощта и не е възможно да се отстрани самостоятелно, тогава във всеки район има аварийни денонощни услуги и решението на проблема може да бъде поставено на раменете им.

Сега знаете защо задръстванията в апартамента са избити и как да определите причината за пътуването. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас.

Със сигурност не знаете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *