Защо RCD работи, когато работи компютър за добив?

Владимир пита:
Здравейте, има минен компютър с домашен алуминиев калъф, мощност до 2kW. Той може да работи стабилно дълго време до един месец непрекъсната работа, но след това RCD се изключва. Къщата е нова. Всички гнезда са заземени. По време на теста индикаторната отвертка, когато докосне тялото, лампата бързо мига веднъж и изчезва, вече не се появява. След няколко минути при проверка индикаторът мига отново и изчезва. Какво е това и как да го поправите?
Отговорът на въпроса:
Здравейте! Захранването трябва да има добър контакт със случая, ако няма заземяване, тогава трябва да има напрежение на кутията. Т.е. Отвертката често или мига, или просто гори. Но при заземяване токът на изтичане е слаб и за повечето оценки на RCD той е незначителен. Освен това, ако това беше ефективна основа за неговата работа, тя би работила постоянно, почти при всяко включване.

Следователно RCD е малко вероятно да работи заради компютъра. Или някои други устройства са на тази линия, или по някаква друга причина имате течове по случая. Например, има течове в захранването, но отново казвате, че работи цял месец. Между другото, дори и чрез прах в PSU може да възникне теч. RCD каква деноминация имате?

Но повтарям трети път: ако причината беше в компютъра - щеше да работи веднага, а не след месец. Опитайте с цел експеримент да поставите друг RCD с висок изключващ ток (следваща оценка).

(1 гласа)
Зареждане...

5 коментара

 • Владимир

  „Захранването трябва да има добър контакт с корпуса“ - очевидно проблемът беше в това, тъй като моите захранвания нямаха никакъв контакт с корпуса. Индикаторът на отвертката след корекция по време на наблюдението вече не мига.

  Отговарям
 • Владимир

  След известно време индикаторът отново започна да мига веднъж, след това за около 5 минути, ако изчакате отново, той ще мига, сякаш се натрупва. Деноминация UZO 63A.

  Отговарям
 • Владимир

  Индикаторът едва се вижда на тъмно, буквално за секунда

  Отговарям
  • Admin

   Тогава е още по-интересно откъде идва напрежението на случая, ако PSU е изолиран от него. След това напрежението се появява в кутията на PSU от неговата платка и се прехвърля от корпуса на PSU в корпуса на системния блок, ако гнездата са заземени, то се оттича от случаите към земята!

   Разбрах, че е станало по-малко вероятно да мига? Вие написахте номиналния ток на захранващата верига, трябва да посочите диференциалния ток, той обикновено се обозначава или като Id или (триъгълна икона) I, измерен в милиампери, mA.

   Отговарям
   • Владимир

    0,03А се пише в триъгълника. Проверих го отново, индикаторът не мига отново, някаква мистика. Явно все пак трябва да проверите електротехника на място, в противен случай можете да се досетите толкова дълго. Във всеки случай, благодаря за отзивчивостта.

    Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *