Защо не е нулев шок?

Добър ден. Няколко месеца ме измъчваше въпросът. С работеща флуоресцентна лампа (енергоспестяваща) докоснах с една ръка неутралната жица (гола) и не само я докоснах, задържах я няколко секунди. Обаче не изпитах мравучкащо усещане, нищо. И тогава знанията ми се разминават. Доколкото разбирам работата на променлив ток, фазата и нулата в изхода променят местата с определена честота. Оттук и въпросите:

 1. Защо индикаторът на отвертката светва само на един контакт (на фаза), ако текущият поток се промени?
 2. Продължаване на първия въпрос. Защо мултиметърът показва 220 волта, когато е свързан с + (плюс) към фазата, и (минус, gnd), когато е свързан към фазата, мултицетът показва -220 волта. Т.е. има ли променливотока в контакта все още минус?
 3. И от тук най-важният въпрос. Колко безопасен е този същия минус в изхода (нула)? Възможно ли е да задържите потребителя по време на работа без да навредите на здравето? И ако не, може ли по някакъв начин да бъде защитен? Чисто теоретично какво може да се направи, за да се задържи до гола нула, докато стои във вана с вода, може ли диод да бъде окачен на жица? )) Искам да затворя въпроса за себе си относно същата тази нула и имах късмета да разбера, че се държа за телта и се изолира с гумената подметка на маратонките или че нулата в гнездото е наистина безопасна при всякакви условия (товари).
(1 гласа)
Зареждането ...

3 коментара

 • Admin

  Добре дошли! Електрическият удар се получава, ако има токов път. Ако сте застанали на повърхност, която не провежда ток, тогава когато докоснете, дори до нулата, дори до фазовия проводник, няма да има токов удар, тъй като няма как токът да премине. Но ако докоснете едновременно два проводника, ще получите електрически удар, тъй като в този случай ще има път на токов поток между ръцете.
  Променливият ток е електрически ток, който се променя с течение на времето по величина и посока. Ток тече през проводниците, ако към тях е свързан товар. Ако няма натоварване, тогава през неутралния или фазовия проводник не протича ток.
  1. Индикаторната отвертка показва наличието на потенциал - на фазата има потенциал, на неутралния проводник потенциалът е нула.
  2. Мултиметърът, когато измерва напрежението в променливата мрежа, показва 220 V, независимо от това как свързвате сондите. В мрежа с постоянен ток тя ще покаже 220 V, а ако сондите са сменени, тогава -220 V.
  3. Ако натоварването не е свързано, тогава през неутралния проводник не протича ток, няма опасен потенциал по него. Но когато е свързано минималното натоварване, ток започва да тече през този проводник и ако го докоснете и в същото време ще има токов път (например през краката), тогава ще получите електрически удар. И ако има различен потенциал между неутралния проводник и ваната с вода, това също ще доведе до токов удар. Нулата в окабеляването служи единствено за захранване на товара и не трябва да се докосва, за да се избегнат негативни последици.

  отговор
 • Denis

  Намерих обяснение за себе си. Фазата, както беше навсякъде, просто се прерязва и винаги сте свързани към единия край на жицата (това е заземено), заставате на нея и свързвате по подходящ начин с нула. Когато докоснете фазовия проводник, той ви удря от подметката, както и от контакта. Но ако вдигнете къщата във въздуха, се оказва, че няма значение къде. Можете да забиете щифта с фазата в стената и всичко ще бъде обратното. Интересно е само как работи контролната отвертка, ако човекът е изолиран.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *