Защо не можете да използвате резистори и дросели, за да понижите напрежението?

Юри пита:
Защо е неприемливо да се използват резистори, дросели и т.н. за да се понижи напрежението на захранващия приемник?
Отговорът на въпроса:
Кой каза какво е неприемливо? Можеш. но:

  1. В този случай не се осигурява галванична изолация на устройството, което се захранва от ниско напрежение от мрежата. Това означава, че ако дросел, резистор или гасящ кондензатор се счупи, тогава пълното мрежово напрежение ще отиде към устройството.
  2. Също така, когато захранващият приемник е изключен от резистора, индуктора или кондензатора, тоест когато те са без товар, изходът на такъв "понижаващ източник на енергия" ще бъде и пълното напрежение на мрежата.
  3. Изброените методи не понижават напрежението, но ограничават тока, в резултат на това напрежението при натоварването намалява. Но това изобщо не е като намалено напрежение на вторичната намотка на трансформатор.

Тоест, това е опасно както за потребителя, така и за самия приемник на захранване. При захранване от понижаващ трансформатор няма опасност от токов удар.

Моля, пояснете в какъв контекст (с каква цел) и какво ще подхранвате по този начин? Ако носите 12-36 волта, тогава цялата точка на използване на изключително ниско напрежение се губи.

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *