Защо не мога да използвам алуминий за заземяване?

Алексей пита:
Добре дошли! Кажете ми, защо не мога да използвам алуминиева жица за заземяване, ако алуминиевият проводник на по-ниска цена има по-висока проводимост? Например SIP-4 за 16 квадрата провежда ток от 100 A, докато 3 пъти по-скъпата медна жица за 4 квадрата води само 38 A, което е почти три пъти по-малко от това на алуминия. Така че защо е по-добре да използвате мед? Благодаря ви
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! И кой каза, че е невъзможно? Интересувате ли се от проводник за свързване от щита към заземяващия електрод? Има такова изискване във PUE глава 1.7.:
1.7.117. Заземителният проводник, свързващ заземяващия превключвател на работното (функционално) заземяване към основната заземяваща шина в електрически инсталации с напрежение до 1 kV, трябва да има напречно сечение най-малко: мед - 10 mm2, алуминий - 16 mm2, стомана - 75 mm2.

Но 119-ти параграф забранява използването на алуминий като GZS и това се дължи на факта, че алуминият моментално се окислява във въздуха. Тъй като това е защитен проводник, след окисляването не може да има въпрос за някаква защита.

По принцип се използва мед, защото е по-твърда, т.е. когато се захваща в клемен блок или под болт - не се смачква и не се окислява като алуминий.

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *