Защо изходът се искри при включване на уреда?

И така, един ден забелязахте, че в една от стаите контактът искри, когато включите електрическия щепсел от лаптопа или от самия него. Не потърсете веднага помощта на магьосник или отидете в магазина и купете нов, като може би причината не е в него или устройството тепърва ще се ремонтира на ръка. По-нататък ще разгледаме основните причини за неуспех, как да поправим повредата и правилата за работа, така че вече да не възниква такъв проблем.

Несъответствие на стандартите

Една от най-простите причини за появата на искри може да се счита за разликата в стандартите между електрическата тапа и самия контакт. Факт е, че от времето на СССР имаше два основни стандарта: съветски (С) и Шуко. Разликата между тях в напречното сечение на електродите на щепсела. На пръв поглед разликата не е твърде голяма, но в същото време това изтичане става причина за разхлабен контакт между обекти. Ако Shuko щепселът се включи здраво в съветските гнезда, няма да има проблеми, но обратната връзка може да доведе до изкривяване на гнездото, когато щепселът е включен.Съветска стандартна електрическа тапа

Schuko стандартна електрическа тапа

Оптималното решение може да бъде постигнато чрез замяна на старите елементи на окабеляване от съветско време с модерни стандарти.

Ниско качество

Вторият, не по-малко очевиден влияещ фактор е ниското качество на продуктите. Тази причина е свързана с евтините китайски фитинги. Сглобяването на продукти в този случай е доста лошо: контактите са разхлабени, металните части са много тънки, пластмасата е мека, а самите монтажни елементи са ненадеждни. Резултатът е лош контакт на щепсела с източника на захранване, от който изходът искри, когато щепселът е включен.Основна неизправност

Решението на този проблем е просто - да замените китайските продукти с по-скъпи. Препоръчваме да се даде предпочитание на такива производители на контакти и ключовекато ABB, Legrand и Jung.

Износено окабеляване

Следващата причина за неизправността на контакта е влошаването на окабеляването в къщата (или апартамента).

Старо окабеляванеАко диаметърът на сърцевината е малък, тогава не трябва да свързвате мощни електрически уреди (например микровълнова), в противен случай линията просто няма да издържи на текущите натоварвания, в резултат на което гнездото ще искри. Тук е необходимо предварително да направите одит на старата линия за пренасяне на ток и, ако е необходимо, да извършите подмяна на домашно окабеляване, Правилната подмяна се основава на изчисляване на напречното сечение на кабела по мощност и ток.

Разхлабени винтови скоби

Всеки сгъваем продукт има тенденция да се износва с течение на времето. Всички винтове, ключалки, пружини се развиват и разхлабват през целия период на работа. Резултатът отново е лош контакт на електродите с мрежата, в резултат на което можете да видите как гнездото искри само (без да включвате щепсела).Монтаж на окабеляване в банята

Ако окабеляването е представено от алуминиеви проводници, тогава винтовите скоби трябва да бъдат затегнати няколко пъти годишно, защото алуминият има тенденция да изтича, което води до отслабване на контакта, от който започва да искри. Самите конектори, където е поставен щепселът, също могат да се износят. Закрепването на щепсела става с помощта на специални затягащи челюсти, които с честа връзка / разединяване са развързани. В този случай трябва да ги огънете с клещи.

Тези две причини са най-популярни и ако искрирането бъде открито навреме, ситуацията може да бъде спестена с обикновени ремонти. Ако вече сте разглобили контакта, внимателно прегледайте всички останали структурни елементи: може би ще се наложи някъде другаде намеса.

Ръководство за ремонт на видео за гнездо, което искри

Текущо претоварване

Друга, не по-малко често срещана причина, че извеждането на искри е невнимание при покупка на ново устройство. Всеки продукт има своя собствена буквена маркировка, както е показано на снимката по-долу. Номиналният ток трябва да бъде посочен в случая (например 16 A). Това означава, че текущото натоварване от електрически уреди не трябва да надвишава 16 ампера. В противен случай могат да възникнат проблеми, включително дъга на продукта, когато в него се поставят щепсели. Ако сте свързали гнездата помежду си с контур и забелязахте, че един от тях се загрява, когато извадите или включите щепсела, тогава окабеляването е неправилно (например сте избрали твърде малко напречно сечение на проводници или сте затегнали контура). Препоръчително е да не свързвате съседни гнезда, а да направите разклонен проводник до всяка електрическа точка от разклонителната кутия.Маркиране на тялото

За да изберете правилната електрическа арматура, помнете следното изчисление: 1 ампер може да издържи не повече от 220 вата мощност. Общо 16-амперно устройство може да издържи приблизително 3,5 кВт, което е напълно достатъчно за монтаж на пералня или електрически бойлер.

Веднага трябва да се отбележат няколко важни точки. Ако купите например двоен контакт и на него е написано 16А, това не означава, че всеки гнездо може да издържи такъв ток. В този случай номиналният ток се разделя на двата гнезда. Вторият, не по-малко важен момент - вземете предвид текущия параметър, когато свързвате удължителния кабел. Много често хората се свързват с 5 изхода, всеки от които работи с мощен електрически уред. Ако мощността надвиши максимално възможното - продуктът ще започне да искри и бързо да се провали!

Как да избегнем проблеми?

По-горе сме посочили основните причини, поради които гнездото искри при включване на щепсела и как сами да поправите продукта. Сега исках да говоря за това как да избегна тези проблеми и с други думи - за превантивните мерки.Инсталиране на протектор за окабеляване

  1. Поне веднъж годишно правете одит електрическо окабеляване, Визуална проверка ще ви помогне да предотвратите навреме проблеми.
  2. Поставянето и изваждането на щепсела трябва да се извършва само при изключено захранване на уреда. Курсът на действие е следният (например телевизор): свързваме се към мрежата, включваме я с бутона и обратно - изключваме я с бутона, изключваме се от мрежата.
  3. Инсталирайте на изходящата линия прекъсвач, което ще предотврати текущите претоварвания и ще спести не само източника на електрическата мрежа, но и домакинските уреди.
  4. Във влажни помещения (например баня или баня) инсталирайте само водоустойчиви устройства.

Какви могат да бъдат последствията?

Ако не откриете навреме, че изходът искри самостоятелно или се нагрява, резултатът може да бъде катастрофални последици. Първо, пластмасовият калъф ще започне да се топи, в същото време контактът бавно ще изгори. В бъдеще ще се случи запалване на окабеляването, което ще доведе до пожар.Ефектът от текущите претоварвания

Освен това никой не е изключен от токов удар и късо съединение, вредата от която може да бъде доста мащабна.

Това е всичко, което исках да кажа за това какво да правя, ако гнездото искри при включване и изключване на щепсела. Задължително е преди да започнете ремонтни дейности, трябва да обезвредите помещението, за да не получите електрически удар. Надяваме се, че информацията е била полезна за вас и е била използвана само за саморазвитие.

Подобни материали:

Ръководство за ремонт на видео за гнездо, което искри

(15 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *