Защо електрическо устройство шокира само в една стая?

Борис пита:
Здравейте, вече вчера зададох въпрос относно факта, че качулката за маникюр (вентилатор) бие токов удар, но само в кухнята. Разглобих всички гнезда, мога да разкажа по-подробно. Два проводника са свързани към всички търговски обекти в апартамента. В апартамента има 5 автоматични машини, 2 автомати за 4 изхода и 1 за осветление са свързани към кухнята.

В допълнение към кухнята, във всички останали помещения вентилаторът (неговата метална скара) не бие с електричество.

Хладилникът в кухнята едва събира електричество, на едно място - в ъгъла на вратата. Но мисля, че причината не е в него, изключих го от контакта, но вентилаторът все още бие с електричество.Обърнат щепсела на вентилатора, не помага.

Не знам, може би това са две автоматични машини, които отиват в различни контакти в кухнята?

И кажи ми, моля те, лошо ли е, ако апартаментът е без заземяване. какви могат да бъдат последствията? И електротехникът, който извърши окабеляването, е виновен за това? Благодаря ви предварително!

Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Заземяването в апартаменти е задължително, според EMP, но това се отнася за сгради, построени или реконструирани след 1997 г., т.е. до нови сгради. Ето защо в повечето стари апартаменти няма заземяване в контакти.

Електрикът може да не е виновен, ако няма заземяване в къщата, тогава откъде ще го вземе? Що се отнася до последствията от липсата на заземяване, те се състоят в това, че имате хладилник, вентилатор за изпускане и за любопитство можете да поставите едната ръка на батерията, а втората докоснете тялото на системния блок - също бие.

Но представете си колко ще бъдете шокирани, ако има неизправност в устройството и има добро изтичане на ток към корпуса ... Всички 220V ще са на него, това може да се случи, ако нагревателят, чайникът, пералнята или резервоарът за вода, както и електрическият двигател на същите шайби и хладилни компресори се пробият в случая - това се случва във времето и доста често.

Автоматичните контакти, гнездата и кабелът не се отнасят до факта, че устройството може да бие по корпуса, но може и да не бие. Ако устройството е повредено, то ще бъде шокирано навсякъде. Ситуацията ви е наистина забавна и донякъде абсурдна. Можете ли да измервате напрежението в контактите? Може би нещо е свързано с това, има ли еднофазен или трифазен вход във вашия апартамент? Между другото, може да се предизвика напрежение от нещо, което просто обяснява защо останалите стаи са добре, но не и в кухнята.

Послепис За да продължите диалога, няма нужда да изпращате въпроса отново - пишете в коментарите, благодаря за разбирането!

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *