Преобразувайте ватове в киловати и обратно

Ват (W, ват, W) е обща мерна единица за мощност. В международната система от единици SI вата (съкращение - W) се отнася до производни единици. Много често, когато се изчислява и в ежедневието, става необходимо преобразуването на киловата във ватове и обратно. Всъщност преводът не е труден, но за някои е трудно да използват прости изчисления. Ето защо в тази статия решихме да опишем подробно колко вата на киловат електроенергия.

Коефициент на мощност

Както вече казахме, Watt се отнася до производни единици, което означава, че стойността на това количество може да бъде изразена като основни единици на системата. Според основната дефиниция, за 1 ват се приема мощността, която изпълнява работа от 1 джаул за 1 секунда. Въз основа на това представянето на стойността на мощността 1 ват, използвайки основните измервателни единици, има следната форма:

1 ват = 1 кгм2/ s3,

В допълнение, W може да се изрази с помощта на други единици:

  • 1 ват = 1 J / s, (1 джаул в секунда);
  • 1 ват = 1 N · m / s, (1 Нютон на метър в секунда).

За удобство на практическото използване на мерните единици, в международната система е обичайно да се използват префикси, които определят десетичната кратност по отношение на първоначалната стойност. Една от тези конзоли е "кило". Тази дума произлиза от гръцкото "chilioi", което в превод означава "хиляда". По този начин използването на този префикс означава, че първоначалната стойност трябва да се увеличи с 103 време.

Формулата за определяне на съотношението между мощността, изразена в киловати (съкратеното обозначение е kW, kW) и W, е следната:

1 кВт = 1·103 W(1)

В киловата е обичайно да се обозначава силата на много машини и агрегати, които обграждат човек в ежедневието и производството. Електрически печки, кухненски уреди, битови климатици, перални, прахосмукачки - това е непълен списък с устройства, на които можете да видите обозначението на номиналната мощност в kW. Това се отнася и за двигателите с вътрешно горене на съвременните автомобили. Вярно е, че тук, наред със стойността в киловата, често има обозначение за конски сили. Използването на този извънсистемен агрегат не е нищо повече от отдаване на почит към традицията, произхождаща от времето на първите парни двигатели, които замениха тегленето на кон. За да разберете съотношението, превръщането на киловата в конски сили изглежда достатъчно просто:

1 кВт = 1,36 к.с.

По този начин, краткият отговор на въпроса, поставен в заглавието на статията, може да бъде формулиран по следния начин: в 1 kW хиляда вата. Обратното съотношение към формула (1) може да бъде записано, както следва:

1 W = 1 · 10-3 = 1/1000 кВт(2)

Как да конвертирате киловата във ватове? За целта умножете броя във ватове по 10-3, тоест разделено на 1000. За да се извърши обратното преобразуване от kW във W, е достатъчно броят на киловат да се умножи по 103или умножете по 1000.

За удобство предлагаме на вашето внимание таблица, с която можете бързо да конвертирате ватове в киловати и обратно:

W кВт
1 0,001
10 0,01
100 0,1
200 0,2
500 0,5
1000 1
1800 1,8
10000 10
100000 100

Примери за превод

За да ви е ясно как да преобразувате киловата във ватове и обратно, ето няколко прости примера за живота.

Пример 1, На табелката на електромотора номиналната мощност е 1,5 kW. Изисква се да се определи как да преобразувате мощността на даден двигател във ват. В съответствие с горното умножете броя на kW по 1000:

PГосподин = 1,5 (kW) 1000 = 1500 (W).

Пример 2, Таблицата с технически данни на електрическата бормашина съдържа информация: PГосподин = 900 W. Изчислете колко кВт е дадената стойност на мощността:

PГосподин = 900 (W) / 1000 = 0,9 (kW).

Името на единицата за измерване на мощност (kW) се чува от всички, които поне веднъж са предали показанията на електромера на организацията за захранване. За хора, далеч от електричеството, трябва да се направят някои пояснения. Потребителят плаща за консумираната електроенергия, която се измерва в киловат × часа, както може да се види на снимката по-долу.

Преден панел с електромер

Един киловат * час е енергията, която се изразходва от електрическата мрежа, когато се включи товар в нея, с мощност от 1 кВт за час. Например мощната лампа с нажежаема жичка от 500 W, когато е включена за един час, консумира 500 W × h електрическа енергия.

Принципът на решаване на проблема е как да се определи колко W × час за 1 киловат × час електроенергия е същият, както в случая на мощност. Това е в нашия пример:

500 W × h = 500/1000 kW × h = 0,5 kW × h.

По същия начин можете да конвертирате 60 вата в киловат (ще бъде 0,06 кВт), 200, 300 или 2000 вата. Надяваме се, че предоставените формули и таблицата ви помогнаха да разберете колко вата на киловат електроенергия и как правилно да преобразувате силови агрегати от един в друг. Ако имате някакви въпроси, не забравяйте да ги зададете в коментарите под публикацията!

Ще бъде полезно да прочетете:

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *