Променлив ток в трифазен генератор

Здравейте, не знам дали можете да отговорите на въпроса или не, в трифазен генератор токът се редува, тоест променя посоката 100 пъти в секунда. В еднофазна мрежа променливотоковият ток също е ток. ВЪПРОС: как токът променя посоката си от фаза към нула и обратно ?! Практиката казва, че токът винаги е във фаза, на нула не е.

Зареждането ...

Един коментар

  • Admin

    Добър вечер Вашето разбиране по темата не е напълно вярно. Във фазов проводник напрежението променя стойността си от положителна полувълна на отрицателна. Това е лесно да си представим на начертан кръг, разделен по пол: горната половина е положителна, а долната - отрицателна. Това е модел на генератор, представляващ принципа на появата на две полувълни.
    За да разберем трифазното напрежение, въвеждаме три вместо два полюса в модела на генератора. И мислено завъртайки тази три-терминална мрежа, виждаме, че когато максималната вълна е на един полюс, отрицателната вълна се издига на втория, а разпадащата се вълна на третия. Системата има три фази с неутрална, посоката на тока в неутралната е взаимно компенсирана, почти липсва. Ако вземем еднофазен мобилен генератор, тук и двата проводника ще бъдат „фазови“ в него, тъй като няма антифази. Собствениците на автономно отопление се сблъскват с това, когато свързват газови генератори към отоплителни котли. Защитната система преминава в блокиране и ако заземите един от тях, проблемът е решен. Надяваме се, че успяхме да обясним за променлив ток и напрежение.

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *