Каква е разликата между чанта и автоматична машина?

Често получаваме въпроси от читатели и забелязахме, че много посетители не знаят как чантата се различава от машината и си мислят, че е едно и също. Затова често задават въпроси със споменаването на чантата, а ние говорим, както се оказва по-късно, за прекъсвача. Затова решихме да кажем каква е разликата между тези превключващи устройства.

Какво е чанта

Партиден превключвател е комутационно устройство, използвано в DC и AC мрежи и комутационни вериги с токове до 100A с напрежение 220V и до 60A с напрежение до 380V. За да включите или изключите това устройство, завъртете дръжката. Инсталиран в електрическите панели на стария модел.

От какво се състои чантата

Партидните превключватели са от различен тип с различен брой контактни групи и позиции на превключватели, които можете да видите на фигурата по-долу. Това означава, че с помощта на торба можете не само да включите и изключите захранването във веригата, но и да превключите, като изберете желаната схема или група вериги. По този начин често се организират превключвателите на режимите за управление на задвижването - локални или отдалечени и други функции.

Различни партидни превключватели

Съответно, в зависимост от броя на контактните групи, пакетният превключвател може да бъде еднофазен или трифазен, въпреки че присвояването на такива имена е коренно погрешно, тук е по-подходящо класифицирането според броя на полюсите.

В ежедневието пакетите все още се намират в панелите за контрол на достъпа на жилищни сгради. С тяхна помощ захранването се изключва от входния кабел към апартамента. Превключването на веригата е ръчно.

Маркиране на позицията

Често възниква въпросът как да активирате пакета. Доста просто е, проверете устройството, на предния панел зад дръжката настройките на местоназначението са подпечатани: I - on, O - off. Завъртете дръжката на 90 градуса, така че да стои по маркировките „I“ и я включете.

На схемите за обозначаване съгласно GOST 2.755-87 може да се изпълнява като конвенционален разединител с подходящ брой полюси, свързани механично.

Графични конвенции

Обозначенията също са разрешени според дизайна.

Обозначение според дизайна

Типична схема на свързване:

Схема на свързване

Какво е машина

Прекъсвачът също е превключващо устройство, но той вече е предназначен за превключване на електрически вериги и защита от тях. Той има две изпускания - термични и електромагнитни. Термично изключва товара с минор свръхтовар, и електромагнитни - в късо съединение онлайн или свързано оборудване. Това намалява риска от пожар и повреда на кабелни линии.

Автомати с различен брой полюси

В момента именно автоматичните прекъсвачи са инсталирани на входа на къщи и апартаменти. Те също идват в различни брой полюси.
Ако към машината са свързани три фази и три проводника, тогава те казват, че тя е триполюсна. И ако устройството има само два извода за свързване на проводници, тогава е еднофазно или еднополюсно.

Автомати с различен брой полюси

В зависимост от дизайна и параметрите на изпусканията, се разграничават характеристиките на токови часове - стойността, при която защитната верига автоматично ще се изключи. Обозначава се с буквите на латинската азбука. Например маркировката C16 означава, че тя е прекъсвач с номинален ток 16A с характеристика на времевия ток C, което е основната разлика между устройствата с различни номинални токове.

Неговото изображение на диаграмата е показано по-долу.

UGO прекъсвач

Можете да видите типична схема за свързване на свързващи устройства с различен брой полюси в следната схема на свързване:

Схема на свързване на автоматични машини в щита

Резултати - каква е разликата

Вместо заключение, нека обобщим и изброим разликата между чантата и машината. За това направихме таблица за сравнение.

параметър Партиден превключвател Автоматична машина
Превключване на товара да да
Вид контрол ръчно Ръчно включване и изключване, автоматично само изключено
Защита на веригата не Да, от токове на претоварване и късо съединение
монтиране Винтове към стените на електрическия панел или към релсата На DIN шина, на всяка повърхност, в зависимост от версията
Възможност за прилагане на схеми за превключване да не

И така, основната разлика между тези устройства е, че машината защитава веригата и може да се изключи, а чантата е обикновен превключвател, с който включвате или изключвате нещо при поискване, като превключвател за светлина или ключ за нож.

Разликата е и в производителността на тези устройства. Чантите винаги се включват чрез завъртане на дръжката, корпусът им обикновено е кръгъл или многолицеви, а прекъсвачите, използвани в ежедневието, най-често модулни за монтаж в панел върху DIN шина, се включват от флаг или бутони (стар модел, произведен в СССР).

Следователно не може да се каже кое е по-добре, защото това са напълно различни устройства за превключване. За да знаете как правилно да назовете определено устройство, помнете снимките и основните характеристики на тези комутационни устройства, изброени в статията.

Свързани материали:

Зареждането ...

3 коментара

 • брониран

  Машината не е проектирана да включва / изключва товара

  отговор
 • Игор А.

  Колко неграмотни енергийни експерти в интернет са просто страшни. Пакетният превключвател действа като разединител, т.е. гарантирана отворена верига. И прекъсвачът има функция за защита на веригата (термична (претоварване на веригата) и токова (защита от късо съединение) защита). На прекъсвача, контактите могат да залепнат (от дъгата). И когато го изключите, веригата не се прекъсва и можете да получите под напрежение, а пакетният превключвател е гарантиран да прекъсне веригата.
  Относно коментара: "Машината не е проектирана да включва / изключва товара" По принцип мълча. Авторът трябва да научи математическата част.

  отговор
  • Admin

   и от колко време го имаш? Дълго време пишете същото като в статията със свои думи и в същото време казвате, че някой трябва да научи нещо?
   На автора на какво? Статии или коментари? Е, мъжът написа и не обясни мнението си, какво следва?

   Не могат ли контактите да залепнат върху чантата? Или никога не сте виждали контакти, заварени един към друг?

   В същото време коментаторът е прав - машината не е проектирана да включва и изключва товара, мисля, че ако искам да кажа, че прекъсвачът не е проектиран да работи като превключвател, а да работи като защитно устройство в случай на претоварвания и аварийни ситуации. Ако е така, тогава коментаторът Panzer е прав.

   отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *