Откъде идва газопроводът?

Константин пита:
Днес открих дим от котел с двоен контур, докато машината работеше. Когато отново включите машината, димът се възобнови. След като изключих котела от електрическата мрежа, частично го разглобих и намерих стопен жълто-зелен проводник. След това откачих подходящ газопровод (гофрирана метална тръба) от котела и отново свързах котела.

Нямаше повече пушилки. Когато се опитах да свържа газопровода към котела, когато беше свързан към електрическата мрежа, той започна да искри, поради което се наложи да сменя част от газопровода на гумен маркуч. В момента котелът не работи, платката се сменя. Как мога да избегна подобни ситуации в бъдеще? Тъй като работниците в газовите служби „замръзват“ от този проблем). Благодаря за по-рано.


Отговорът на въпроса:
Тъй като жълто-зеленият проводник е земята, предполагам, че имате заземяваща верига, тя може да искра и да се стопи само в резултат на късо съединение, толкова повече машината работи. Това от своя страна може да се случи по две причини:

  1. Или има напрежение на вашата "земя" и тъй като газопроводът най-вероятно е заземен, възниква късо съединение или, ако желаете, теч.
  2. По газопровода има потенциал, а в котела той някак се свързва с тялото. Резултатът е същият.

Трябва да:

  1. Решете откъде сте получили жълто-зелената жица и с какво е свързана.
  2. Ако имате заземен контур в двора или под опората, тогава проверете всички контакти на защитния проводник (така наречената "метална връзка").
  3. Проверете напрежението на земята и на газопровода.

Според. Раздел 1.7.82 глави 1.7, PUE „Ако газопроводът има изолационна вложка на входа на сградата, само тази част от тръбопровода, която е относителна към изолационната вложка от страната на сградата, е свързана към основната система за изравняване на потенциала.“

Тоест, на входа на сградата трябва да има изолационна връзка, след която газопроводът е свързан към системата за изравняване на потенциала (към заземяване) .С факта, че сте сложили гумен маркуч и сте направили нещо подобно на тази много изолираща връзка. тоест премахнаха галваничната връзка между газопровода и газовата система на вашия котел.

 

Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *