Отделна машина за електрическа фурна

Добър ден, смятам да закупя комбинирана фурна (горна газ, електрическа фурна) в къща от 70-те години на строителство, да заменя старата битова газова печка. Искам да се обадя на капитана, който да инсталира от магазина, но има въпрос: в момента на загряване фурната консумира 2-2,5 кВт. Страхувам се от пожари, къси съединения. Не знам качеството на окабеляването и контакта, защото не разбирам. Необходимо ли е да се сложи допълнителна автоматична машина на фурната или е напълно безопасно да се мине? Той е доста скъп и вероятно грозен (с външно окабеляване). Апартаментът е с подово отопление, хладилник, 2 телевизора, смесител, микровълнова печка. Не се използва електрическа кана, ютията е рядка и няма да се включва с фурната. Благодаря предварително за отговора!

Зареждане...

Един коментар

  • Admin

    Здравейте! В идеалния случай, да, окабеляването на фурната трябва да бъде защитено с отделен прекъсвач. Във вашия случай, защото мощността е сравнително малка, необходимо е да се определи напречното сечение на проводниците, идващи към изхода, в който ще включите фурната. Гнездо, ако не е стар съветски, а нов стандарт със заземяване, може да издържи 3,5 кВт. Ако е стар - заменете с нов. Вероятно окабеляването ви е алуминиево. Трябва да разберете какъв участък от жицата идва към изхода. Ако 2 mm.kv., те са в състояние да издържат до 3 kW, но това е наистина близо. След това трябва да сте сигурни, че нищо друго мощно не е свързано към тази линия (съседните търговски обекти също могат да бъдат захранвани от този контакт). Ако 1,5 mm.kv. - не издържайте.
    Но е по-добре да държите отделен кабел в дънната платка или кабелния канал към фурната, с напречно сечение най-малко 1,5 mm.kv. върху мед (за предпочитане 2,5) и предпазвайте с подходяща машина.

    Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *