Основните видове шини

Шините на шината са структура, предназначена да предава електроенергия на разстояния до потребителите. Тези продукти са алтернатива на кабелните продукти. В някои случаи е по-добре да ги използвате, но понякога е по-добре да поставите кабел за захранване на оборудването. В тази статия ще разгледаме основните видове шини, обхвата на всеки сорт, както и предимствата и недостатъците на тези продукти.

Накратко за предимствата и недостатъците

От недостатъците на продуктите бих искал да подчертая:

  1. По-дълго време за доставка в сравнение с кабел. Факт е, че шината е направена специално за вашия проект. Рядко се случва, когато в склада има готови секции, които отговарят на вашите условия. В тази връзка трябва да изчакате, докато се произведе и достави.
  2. Необходимостта от системно проектиране от специалист. Има много нюанси в подготовката на проекта, ако нямате опит в тази материя, най-малката грешка може да струва много.
  3. Твърдостта на конструкцията не позволява промяна на маршрута на системата. Ако не сте взели предвид вентилационния канал, пресичащ се в една и съща равнина с монтираната линия в проекта, можете да го заобиколите само като поръчате нови, специални части. Поръчката ще доведе до дълго чакане за доставка и материални разходи.

Що се отнася до предимствата на тръбопровода на шината над кабела, те са както следва:

  1. По-естетичен вид на монтираната линия.
  2. Инсталирането става по-бързо, с по-малко усилия.
  3. Дизайнът е огнеупорен, в допълнение има IP степен на защита не по-малко от 55, което ви позволява надеждно да защитите електропровода от влага и прах.
  4. Поради правоъгълната форма шините могат да спестят енергия, защото текущото съпротивление намалява и активната енергия намалява, като същевременно ограничава реактивната енергия.
  5. Алуминиевият корпус бързо премахва топлината.
  6. Срокът на експлоатация на продуктите достига 30 години.
  7. Защитният капак осигурява защита от електромагнитно излъчване на работното мястокоето е също толкова важно.

Някои от предоставените предимства се отнасят само за видове като багажник, дистрибуция и количка. С други думи, не всеки се отнася до типа осветление на продуктите. По-долу ще говорим само за това какво представляват шините.

Съществуващи сортове

багажник

Този тип дизайн е предназначен да прехвърля електричество от подстанцията към производствените помещения. Най-често основният канал на шината се използва, ако оборудването в производството е разположено на редове в целия цех и има възможност за промяна в местоположението на машините.

Окабеляване на багажника

Магистралните системи са в състояние да издържат токове до 4000 A и също са проектирани за доста голям брой разклонения, необходими за свързване на електрическо оборудване.По правило се осигуряват 2 клона на 6 метра дължина.

Има основни шини с променлив ток (маркиране ШМА) и директен (ШМАД). Дизайнът на типа SHMA може да включва три или четири гуми. В първия случай всяка фаза е представена от две правоъгълни изолирани шини, изработени от алуминий. В този случай два ъгъла (също алуминиеви), които са разположени извън корпуса и се използват за монтиране на шината, са нула. Що се отнася до системата от 4 гуми, в този случай всички те са разположени вътре в конструкцията.

Основните конструкции от типа ShMA са оборудвани с секции с размери 0,75; 1.5; 3 и 3,5 метра. Секциите могат да бъдат прави, регулируеми, тройник, ъглов клон или свързващи, както се вижда от диаграмите по-долу.

аксесоари

Източник към потребителското окабеляване

В допълнение, има още 2 вида секции на SHMA: фазиране (позволяват ви да редувате фази) и гъвкави (за заобикаляне на препятствията, които възникват по пътя на полагане). Най-често при проектирането на шината се използват директни триметрови секции.

Между другото, секциите са свързани помежду си с помощта на едноболтови скоби, но по-надеждна връзка се постига чрез заваряване.

ShMAD е проектиран за постоянен ток до 6300 А. Маркирането ShMADK означава, че гумите са защитени от капаци.

разпределителен

Целта на вида на разпространението на продуктите (SHRA) е разпределението на електрическата енергия от основната шина директно към потребителите. Такива конструкции се използват за свързване на еднофазни и трифазни приемници.

Те са завършени от ъглови секции, тройник и прави линии, дълги 3 метра. На 3-метровата секция има от 3 до 6 места за свързване на приемници. Баластите са проектирани за токове до 630 А. Всичките 4 шини също са правоъгълни и изработени от алуминий, те са неизолирани. Секциите са свързани с болтове.

Разпределителна мрежа

Схема на разпределение на мощността

Обръщаме вашето внимание на факта, че видът на разпределение на каналите на шината може да бъде обозначен SHRM, което означава - медни шини.

осветление

Този тип дизайн може да се използва не само в производството, но и в ежедневието, както и в търговските центрове за обличане на прозорци. Секциите могат да бъдат прави, ъглови, въвеждащи и гъвкави. Стандартните дължини са 1,5 и 3 метра.

Линия за осветление

Устройството е представено от четири изолирани проводника, напречно сечение 6 mm2, Осветлението на шинопровода (SCO) е в състояние да издържи токове до 25 А. Този тип конструкция се използва в мрежи 220 и 380 волта за монтаж и свързване на осветителни тела.

тролей

Е, последният тип канализация на шината е трол шината (ShTM). Обхват - храна на кранове, въжени линии, монорелси и др. STM са проектирани за напрежения от 380 и 660 волта в мрежи със заземен неутрал. Номиналният ток е 200 или 400 A.

Фотосистема за захранване на колички

Това разнообразие от дизайни е оборудвано с прави секции, дължини от 0,75 до 3 метра, както и ъглови на 45 и 90 градуса. Това позволява сглобяването на пистата на почти всяка верига. За свързване на секциите с помощта на специални съединители.

И накрая, препоръчваме ви да гледате полезното видео, което ясно показва процеса на инсталиране на основната система:

Стъпки за инсталиране

Затова разгледахме какви видове шини са и какви предимства и недостатъци имат тези продукти в сравнение с кабелите. Надяваме се, че информацията е била полезна и интересна за вас!

Също така препоръчваме да прочетете:

Стъпки за инсталиране

(1 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *