Преглед и сравнение на системи за защита от изтичане на вода

Рядкият собственик на апартамента не знае колко нещастие причинява наводнението на апартамента в резултат на отворен кран в кухнята или в банята, както и течове на вода във водоснабдителните и отоплителните системи. Наводнението в апартамента води до огромни материални загуби и неприятни процедури със съседите, живеещи на пода отдолу. Напълнените с вода стени на апартамента могат да причинят повреда на скритото електрическо окабеляване и токов удар. Разработеното и внедрено масово производство на комплекти за защита от наводнения ще избегне и забрави всички проблеми, свързани с това. След това ще разгледаме как работи защитата срещу течове на вода в апартамента, както и ще предоставим преглед и сравнение на системите, които са най-популярни днес.

Принцип на работа и компоненти

Комплектът на защитната система се състои от следните елементи:

 1. Блок за управление
 2. Сензори за изтичане на вода.
 3. Кранове за автоматично изключване на водоснабдяването във водоснабдителната и отоплителната система на апартамент.

Да разбереш как работи защитата не е трудно. Сензорите са инсталирани на места, където има най-голяма течност. По правило те се инсталират под бани и умивални, перални и водогрейни уреди, както е показано на диаграмата по-долу:

Защитна верига от течове

 

При контакт с вода се подава сигнал от тях и се подава към контролния модул (контролер), който изпълнява функциите на диспечер. След като получи сигнал за наличието на вода в контролираната зона на системата за защита от течове, контролерът изпраща команда до електрическия сферичен клапан или към електромагнитния клапан за бързо освобождаване, който аварийно изключва водата във водоснабдителната или отоплителната система на апартамента.

Преглед на модерните системи за защита от наводнения

Възможността да се оборудва апартамента със защита срещу наводнения не е перспектива за далечното бъдеще. Това е една от истинските стъпки, които може да се предприемат днес за въвеждане на високотехнологични системи за интелигентно жилище във вашия дом. Днес няколко комплекса доминират на пазара, защитавайки апартамента от течове. Готовите комплекти от следните видове са със заслужено търсене:

 • "Нептун"
 • «Gidrolok»
 • "Akvastorozh"
 • "Stop Flood" Rainbow "
 • "Aquastop"

Често обикновен потребител, изправен пред избора на защита, се оказва в трудна ситуация и просто не знае кое е по-подходящо, за да гарантира безопасността на апартамента му от течове и да предотврати наводнение. Извършеният анализ на работните технически възможности и характеристики на изброените устройства ще позволи сравнение на техните предимства и недостатъци, въз основа на което трябва да се направи изборът на необходимото защитно устройство.

Нептун

Според Moscow Business Times марката Neptune е най-популярната система за контрол на течовете на вода на руския пазар.Асортиментът на компанията има решение за всеки бюджет - от достъпен комплект с цена под 10 000 до ултрамодерен с управление на смартфон. Защитата на Нептун срещу течове на вода може да бъде инсталирана не само на водопроводи, но и на отопление и отопление на кърпа, които също представляват риск от течове на вода.

Продуктовата линия включва готови комплекти за апартамента, както и отделни компоненти, които ще ви позволят да сглобите пълен комплект специално за вашите задачи. Освен това сензорите за течове на Neptune работят не само върху проводниците, но и по радиоканала, което ви позволява да инсталирате защита срещу течове на вода в съоръжения с пълен ремонт, където вече не е възможно да скриете проводниците.

Гаранцията за системите за контрол на изтичането на вода на Neptune е до 6 години за всички елементи на системата.

Заслужава да се отбележи, че защитата срещу течове на вода от Нептун е оборудвана от много години със световноизвестни сферични кранове Bugatti, произведени в Италия. Особеността на тези кранове, освен силната марка в света на водопровод, първокласни уплътняващи материали, мощност на електродвигателя, е, че електрическото задвижване има ръчно аварийно управление, тоест кранът може да се отваря / затваря без електричество.

Сферичен клапан Bugatti

Изглед отгоре

От цялата гама от продукти на компанията, най-популярни сред потребителите са моделите Neptun Aquacontrol, Neptun Bugatti Base, Neptun Bugatti ProW, Neptun Bugatti ProW + и Neptun Bugatti ProW + WiFi (има отделна статия в нашия портал https://electroexp.com/neptun-prow-wi-fi.html).

Защитен комплект

Има три основни точки, които трябва да вземете предвид при избора на подходящ комплект за защита от течове на Neptune:

 1. Завършен ли е ремонтът във вашето съоръжение.Ако ремонта тепърва започва, тогава можете да изберете всеки комплект Neptune, тъй като всички контролни модули поддържат кабелни сензори. Обикновено се използват на етапа на ремонт на помещение, тъй като е по-евтино от безжичните сензори и не е необходимо да сменяте батериите от време на време. Ако ремонтът вече е завършен и не можете да скриете проводниците от сензорите, тогава са подходящи само комплекти, които поддържат радио сензори - това са Neptun Bugatti ProW + и Neptun Bugatti ProW + WiFi
 2. Диаметър на тръбите за водоснабдяване, отопление или отопление за кърпа.Готовите комплекти Neptune са оборудвани с сферични кранове с определен диаметър. Например, най-често срещаният размер на кранове за апартамент е ½ инча. Проверете го във вашия обект или при вашия господар.
 3. Бюджетът, отпуснат за закупуване на система за контрол на изтичане на вода в Нептун.Наборът от опции, които ще получи потребителят, зависи от бюджета.

Нептун Aquacontrol - Най-достъпната система за защита от течове, тъй като цената е под 10 000 за комплект за апартамент (контролен модул, два крана и два сензора). Този комплект е оборудван с модула Neptun Base - това е много прост и надежден контролен модул, който ще изключи водата в случай на теч и веднъж месечно автоматично ще обърне крановете срещу вкисване.

Нептун Bugatti база - Това е отлична стойност на парите. Както в предишния комплект, се използва обикновен модул Base, но сферичните кранове вече са направени в Италия от Bugatti с голям запас на безопасност. Модулът Neptun Base няма резервно захранване - ако тази функция е важна за вас, обърнете внимание на модулите от серията ProW.

Нептун Bugatti нос - Това е комплект с разширена функционалност, който работи върху кабелни сензори. Допълнителни функции на модула ProW:

 • Защита на кранове срещу вкисване (автоматично завиване 2 пъти месечно).
 • Захранване за кранове –12 V DC
 • Вградено резервно захранване.
 • Насочване - способността да се показват течове в 4 реда.
 • Възможност за свързване на предупредителни системи, системи за сигурност и интеграция с "умен дом" (наличието на реле с нисък ток)
 • Индикация за състоянието на сферичния клапан (отворен / затворен).
 • Индикация за състоянието на резервното захранване.
 • Възможност за ръчно отваряне и затваряне на сферичния кран (бутон на модула).

Нептун Bugatti нос+ подобно на ProW модула, но има възможност да работи не само с кабелни, но и с радио сензори - това е идеален избор за тези, които вече са завършили ремонта в дома.

Нептун Bugatti нос+ WiFi - Това е най-модерният и функционален интересен контролен модул. Ето какво може да направи:

 • Управление на системата за защита чрез смартфон. За да направите това, просто инсталирайте безплатното приложение и синхронизирайте мобилния си телефон.
 • Своевременно уведомяване за произшествие. В допълнение към факта, че модулът издава звукови и светлинни сигнали на предния панел, допълнителна информация за появата на теч се получава на екрана на вашия мобилен телефон. Много важна функция, особено ако в този момент никой не е у дома.
 • Мониторинг на дебита на топла и студена вода. Сега изобщо не е необходимо ръчно да правите показания всеки месец, отваряйки шкафа с плотове, който е в банята или в кухнята. Просто отворете мобилното приложение и прегледайте показанията в него. Това е много удобна функция за тези, които наемат апартамент.
 • Резервна система за защита на захранването. Дори ако захранването на апартамента или къщата е изключено за дълго време (до 36 часа), Neptun ProW + Wi-Fi модулът ще работи. Разработчиците въведоха в дизайна батерии, които ще бъдат източник на резервно захранване. Между другото, приложението ще ви уведоми предварително за необходимостта от подмяна на тези батерии.
 • Индикация за положението на сферичните кранове. Можете не само да наблюдавате дистанционно крановете, но и ако желаете, автоматично да ги контролирате (затваряте и отваряте). Ако, отивайки на почивка, сте забравили да го играете безопасно и сте изключили водата, това винаги може да стане чрез приложението.
 • Функция за автоматично завъртане Това е режим на самопочистване на сферични кранове, който предотвратява втвърдяването на клапаните. Автоматично завъртане на всеки 15 дни.
 • Контролният модул Neptun ProW + Wi-Fi може да бъде свързан към системата Smart Home и алармената система на жилищна сграда. За това е предвиден специален изход.

Таблицата по-долу показва сравнение на моделите на Нептун.

Сравнение на системи за защита от течове

Как работи защитата срещу наводнения по примера на комплекта Neptune, е показано във видеото:

Резюме:

 1. През годините системата Neptune спечели признанието на клиентите, както сочат данните за продажбите - това е най-популярната защита срещу течове на вода.
 2. Всеки купувач може да избере своята система въз основа на бюджета и опциите. Най-достъпният комплект струва по-малко от 10 000.
 3. Системата Neptune е оборудвана с италиански кранове Bugatti.
 4. Има много интересно решение Neptun ProW + WiFi с управление на смартфон.

Gidrolosk

Продукти на руската компания "Hydroresource". Ако направим сравнение с устройството Neptune, можем да отбележим, че принципът на неговата работа е един и същ, пакетът включва водни сензори, контролер и електрически сферични клапани. Компанията е разработила и внедрила в производството няколко модела системи за защита от течове, основната версия на които е Gidroloskk Standart.

Gidrolok

Допълнителни опции на модели за защита от течове на вода Hydrolock:

Тип модел Допълнителни опции
Стандарт основен
енергия С непрекъсваемо захранване
радио С възможност за радио наблюдение и радиоуправление
универсален Може да се използва в сложни автоматизирани инженерни комплекси, използващи задвижващи механизми с текущо натоварване до 10 ампера
контрол Използва се в системата за защита на жилищните сгради
Premium Най-новата разработка, осигуряваща качествено ново ниво на сигурност.

Gidrolock е оборудван с три сензора, техническите възможности на това устройство за защита от течове на вода включват свързване на 20 кабелни и до 100 безжични сензора. Време за изключване на водата до 30 секунди. Производителят гарантира 10 хиляди работни цикъла и обща гаранция за експлоатацията на защитния комплекс за 3 години.

Преглед на комплекта Hydrolock е показан във видеото:

Gidrolock

Akvastorozh

Руска разработка от компанията "Supersystem." Принципът на работа и оборудването са същите като двата предишни аналога. Благодарение на въвеждането на иновативни материали в дизайна на кранове, усилията за преодоляване на триенето са значително намалени, аварийното спиране на кранове при откриване на течове в апартамента отнема 3 секунди с минимална консумация на енергия.

Akvastorozh

В сравнение с други системи, Aquastorozh работи с работно напрежение от само 5 волта. Степента на автоматизация на системата за управление не изисква човешка намеса. Той е оборудван с четири сензора, възможни са както кабелни, така и безжични версии. Гаранция от производителя 4 години.

Преглед на комплекта Aquastorozh:

Akvastorozh

Спиране на наводнението "RaDuga"

Характерна особеност на тази система за защита е, че всички сензори са безжични и работят в режим на подаване на радиосигнали, силата на които ви позволява да поддържате работоспособност на разстояние 20 метра от контролера в жилищна сграда. Комплектът включва 1 електромагнитен клапан, 4 сензора. Управляващият блок е проектиран да свързва 9 датчика.

AQUASTOP

В сравнение със защитните системи Aquastop е просто механично устройство, разработено от руски и италиански специалисти. Предотвратява заливането на помещението в случай на спукване на маркуча, който пълни пералнята. Монтира се пред маркуча с помощта на резбова връзка, както е показано на диаграмата по-долу:

AQUASTOP

В случай на теч в маркуча и намаляване на налягането в системата, Aquastop ще изключи водата за секунди, което ще спре по-нататъшното изтичане. Принципът на работа на aquastop е демонстриран във видеото:

AQUASTOP

Сравнение на цената на комплекти

И накрая, представяме на вашето внимание сравнение на цената на предоставените системи против наводнения:

Система за защита от течове Прогнозна цена ($)
"Нептун" 148-351
"Gidrolosk" 219-383
"Akvastorozh" 223-368
"Спрете наводнението" RaDuga " 220

С това завършва нашия преглед. Надяваме се, че сега ви стана ясно как работи защитата срещу течове на вода в апартамента и кои системи са популярни днес. Сравненията на цените и видео прегледите дават ясно разбиране кой комплект е най-добре да защитите дома си от наводнение!

Също така препоръчваме да прочетете:

(10 гласа)
Зареждането ...

2 коментара

 • Вацлав

  Все пак има такова нещо като Саурес. Това не е съвсем система, в стандартния смисъл това е малък контролер с wi-fi и захранван от 3 батерии, което разширява възможностите на гореспоменатия Hydrolock.
  Използват се хидроблокови кранове и сензори, но контролерът от SAURES действа като контролно устройство.
  Принципът на работа е един и същ, сензорите и крановете са свързани чрез проводници директно към контролера и когато крановете за течове са затворени.
  Какви са разликите: Контролерът може да използва домашен Wi-Fi за изпращане на push известия по телефона, т.е. когато системата се задейства, ще бъде изпратено известие с push или имейл. Има безплатна облачна услуга с личен акаунт и дневник на системната операция.
  Допълнителна функция: чрез wi-fi можете да вземете показания от водомери.

  отговор
 • Дмитрий

  Не е ясно защо авторът не е взел предвид защитата срещу течове на вода STOP-TROUBLE? Това устройство е съвместимо с всички стандартни безжични сензори за течове на вода, сферични клапани, манипулатори, контролни панели и GSM аларми. Не са необходими спестявания, на цена 6 пъти по-евтини от системи за хидроблок, нептун и аква-часовник.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *