Преглед на прекъсвачи ABB S200, SH200l и Basic M серия

Основното условие за безопасна и безпроблемна работа на електрическото оборудване е не само инсталирането и разположението на веригата съгласно всички правила, но и изборът на производителя на електроинсталационните продукти. Една от популярните марки, която произвежда оборудване за електрически табла, е ABB. Затова направихме преглед, от който ще разберете какво представляват прекъсвачите ABB и за техните характеристики.

Предимства и недостатъци

ABB е шведско-швейцарска корпорация, основана през 1988 г. от сливането на шведската ASEA и швейцарските Brown, Boveri & Cie. Тя е специализирана в електротехниката, енергетиката и информационните технологии. Той е познат на обикновените потребители от прекъсвачи с червена ивица на предния панел.

Комутатор от ABB продукти

предимства:

 • Прекъсвачите отговарят на декларираните електрически параметри.
 • Отлично качествени материали.
 • Добра механика и монтаж.
 • Производство в Европа, Русия, по-малка част се произвежда в азиатските страни.
 • Асортиментът разполага с автоматични машини от различни ценови категории, което ще ви позволи да изберете качествен продукт, отговарящ на вашите възможности.

Основният недостатък на всички продукти на ABB е, че на пазара има много фалшификати със съмнително качество. Това се дължи на популярността на марката. Затова купувайте оборудване за електрически табла само в големи търговски обекти или дилъри.

Основният конкурент на ABB е Schneider Electric, следователно във форумите се води дебат относно мъките на избора между тях, а продуктите на марката Legrand също могат да бъдат алтернатива.

Преглед на сериите

Има три серии прекъсвачи ABB, които се използват в електрически табла за дома:

 1. S200
 2. SH200l
 3. Основен m

Обмислете техническите характеристики и характеристики на прекъсвачите във всяка от серията. Но преди да преминете към прегледа, си струва да кажете, че всички продукти могат да бъдат едно-, дву-, три- и четириполюсни. Възможни са различни конфигурации, например:

 • биполярно, при което има термични и електромагнитни изпускания на всеки от полюсите, той е отбелязан като 2p;
 • биполярно, при което освобождаването е само в един полюс, то се отбелязва като 1p + N или буквите NA се добавят към фабричната маркировка.

Същото важи и за трифазните прекъсвачи. Маркирането се извършва по следния начин (изброени са възможните опции):

1P, 1P + N, 2P, 3P, 3P + N и 4P

На предния панел разликите между 1P + N и 2P в примера на машини ABB S202 C25 и C40 изглеждат така (разлики във веригата):

Разликата между 2p и 1p + n автомати

S200

ABB S200 е най-мощният и усъвършенстван от цялата линия и принадлежи към серия продукти, наречени System pro M compact. Като начало, прекъсвачите от серия S200 имат максимален ток на късо съединение (капацитет на счупване) до 25 000 ампера (25 kA). Това означава, че захранващите контакти са в състояние да прекъснат верига, в която ток с определена величина тече за кратко време, без да бъде разрушен.

ABB S200

Прекъсвачи ABB от компактното семейство System pro M се предлагат в три типа: S200, S200 M и S200 P.Те се различават по стойността на пробивния капацитет от 6kA (среща се най-често), 10kA и 25kA.

Обхватът на номиналните токове на прекъсвачите от тази серия:

0.5, 1, 1.6, 2, 3, 4, 6, 10, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80, 100

Продуктите се произвеждат с характеристики, актуални във времето от всички известни видове:

B, C, D, K и Z

Следващата функция е възможността за свързване на PIN-шини към специално разработените за него конектори. Ако не използвате такива релси в инсталацията си, можете да свържете допълнителен проводник вместо него, за да не стиснете няколко проводника в един клемен блок. Дизайнът позволява стягащи ядра с напречно сечение до 35 квадратни метра. mm при машини с номинален ток до 63A и 50 квадратни метра. mm за модели 80 и 100 ампера.

Разликата между клемните блокове S200 от SH200l

Използването на PIN-парапети не само прави инсталацията чиста и надеждна, но и спестява място в електрическия панел (в някои случаи това е критично). На предния автоматичен панел има прозорец със индикация за състояние.

Позиции за индикация на състоянието на контакт

SH200l

Следващият в нашата рецензионна серия е SH200l. Това е леко опростена версия, тя принадлежи към семейството на продуктите Compact Home; основната й външна разлика от S200 са другите терминални блокове. Те не са с квадратна, а полукръгла форма.

Разлики във формите на клемните блокове

Поради това контактната площ на контакта е по-голяма и е по-добре да се кримпва при свързване на няколко проводника. Каталогът на производителя посочва максималното напречно сечение на свързани проводници до 25 квадратни метра. мм. Няма индикатор за захранване на предния панел на автомати AVB SH200L

Външен вид на линията Compact Home

Втората съществена разлика от прекъсвачите на S200 е по-ниският капацитет на счупване - 4,5 kA, но в повечето случаи това е повече от достатъчно (особено за домашна употреба). Предлага се с характеристики B и C на изключване и обхватът на номиналните токове е от 6 до 63 A, със стандартна стъпка:

6, 10, 16, 20, 25, 32, 40, 50, 63

Основен m

Третият в нашия преглед ще бъде серията машини ABB Basic M - той е малко по-различен на външен вид от предишните две, а по характеристики е почти подобен на SH200l. Ако S200 и SH200L се произвеждат в Германия, то Basic M - в България.

Поява на Basic M

Автоматичните машини ABB от серия Basic M се характеризират с капацитет на счупване 4,5 kA, а обхватът на номиналните токове е от 6 до 63 A с изключваща характеристика C. В модела с номинален ток от 6 до 40 ампера могат да се свързват проводници със сечение до 25 квадратни метра. мм, а в 50-63 ампера автоматични машини - до 35 квадратни метра. мм.

Разлики между предните панели на ABB (стрелката на Basic M обозначава)

Въз основа на отзивите на потребителите можем да кажем, че прекъсвачите ABB Basic M не са по-ниски от своите „по-големи братя“ по отношение на изработката и лекотата на инсталиране, въпреки че са по-евтини.

ПИН парапети

Неразделна част от съвременната красива и надеждна инсталация е използването на ПИН-релси или както ги наричат ​​електриците „гребен“ или „гребен“. Тези летви се използват за машинни връзки в щита, ABB има три серии шини за ПИН:

 • PS - предназначен за свързване на оборудване за щит от серия S.
 • PSH - предназначен за серия SH.
 • Основни М.

PS PIN шина за машини от серия S

Те са доста различни, ако използвате PSH релса с автоматични машини S200, ще трябва да я завъртите в обратна посока, тоест с пластмасова защита за себе си. В противен случай тя ще бъде инсталирана неравномерно и няма да има начин за свързване на кабела.

Сравнение на PS и PSH

Reiki се произвежда с различен брой полюси, което ви позволява да организирате инсталирането на трифазен щит или свържете RCD или други биполярни устройства. Броят на полюсите на полюсите се обозначава с първото число след маркирането: PS1 е еднополюсен, а PS2 е двуполюсен, следващите числа са броя на модулите, които можете да свържете. В този случай полюсите се редуват: 1-2-3-1-2-3, в примера на триполюсна шина, която виждате по-долу, маркировката на полюса се кръжи в червено.

Обозначение на полюс върху триполюсна релса

Има и специални гуми за Basic M, виждате ги по-долу, те са подобни на PSH.

ПИН парапети за основни машини M

заключение

За да обобщим нашия преглед. И трите серии прекъсвачи ABB, които разгледахме, са подходящи за използване във всякакви домакински електрически табла. В повечето случаи капацитетът на превключване от 4500 ампера е достатъчен.

Въпреки това, форумите често казват, че S200 е за „професионална“ употреба, докато SH200L и Basic M са за домашна употреба. По-справедливо би било да се каже малко по-различно (цитат):

SH200l е стандартната серия, а S200 е скъпата

Това твърдение се дължи на някои структурни различия във вътрешността на машините, като малки разлики в конструкцията на дъговидната камера. Изработката, дълготрайността и стабилността на работата им обаче са сходни.

Това означава, че дори по-младите продукти са повече от достатъчни за средния електротехник, който окабелява в къщи, апартаменти и офиси. И накрая, сравнете цените в рубли за продукти от различни серии към март 2019 г.:

продукт цена
S200 (6000 A) SH200L (4500 A) Основен M (4500 A)
1p C16 270 190 145
2p C25 950 400 395
3p C25 1860 680 550
4p C50 3845 1710 1450

Това завършва нашия преглед на прекъсвачите ABB от най-популярната серия за домашен монтаж. Надяваме се, че предоставената информация е била полезна и интересна за вас.

Свързани материали:

(6 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *