Нов начин да защитите домашната си мрежа от пренапрежение

Здравейте скъпи читатели на сайта. Elecroexpert! Днес бих искал да обърна малко вашето внимание на развитието на един от посетителите на нашия портал. По-долу можете да се запознаете с неговото изобретение и, ако се интересувате от информацията, пишете на самия автор (имейл е посочен под статията). Моля, също така вземете активно участие в обсъждането на модифицираното устройство за защита от пренапрежение в коментарите.

Повечето съвременни защитни устройства с най-пълна функционалност са проектирани да бъдат инсталирани в захранващия панел на всички потребители в апартамент или офис. Тази опция е удобна по отношение на инсталационните работи, особено в новите сгради, но има съществени недостатъци:

  • Невъзможно в много стари апартаменти, където захранващата платка е извадена и заключена, а ако е инсталирана вътре, тя просто няма къде да инсталира защитно устройство.
  • В случай на осигуряване на инсталацията (с допълнителен щит или по други начини) е необходимо да се предвиди сложността на ситуацията, когато целият апартамент внезапно се изключи, светлините угаснат (по-долу от текста ще стане ясно, че това може да се случи доста често, особено в селските райони). Добре е, ако защитното устройство има малко забавяне при включване. И ако 5-10 минути и тя е непозната за домакинството? И ако напрежението постоянно се увеличава малко над зададената стойност, което е характерно за градинарството и селските мрежи?
  • В момента на включване след затъмнение с включен голям брой потребители, хладилник, пералня, други кухненски уреди, телевизор (често 2, 3), компютър и др., Се появява силен ток от натиск, който може да доведе до работа на машината, Замяната му с автоматична машина с по-висок токов настройка е опасна, особено в къщи с алуминиево окабеляване и разклоняване чрез усукване на проводниците, тъй като токът на възможните къси съединения може да не доведе до изпускане на машината и проводниците могат да се стопят, това е катастрофа за скритото окабеляване.

По този начин тази опция е по-подходяща за стабилни електрически мрежи с много редки капки и пренапрежения и за малки (по отношение на консумация на енергия) офис и промишлени помещения.

Свързване на защитно устройство

За апартаментите може да се счита за по-предпочитано. монтаж на стабилизатор, Но отново, не за целия апартамент, а за отделни потребители, които трябва да бъдат защитени както от пренапрежение, и от неговия спад - като правило за хладилниците. Що се отнася до съвременното електронно оборудване. поставен в стаите, мнозина вече знаят, че той има вътрешни стабилизатори, които позволяват широк диапазон на захранващото напрежение, от около 130 до 250 V. Затова няма смисъл да го защитавате с някакви външни стабилизатори. Тук е необходима специална защита срещу пренапрежение, като се започне от 253 V (горната граница според GOST за качеството на захранването), с добро филтриране от микросекундни импулси.За да се реши този проблем, в продължение на много години са разработени и произведени както най-простите (например „адаптери“), така и най-висококачествените филтри за сплитер с постоянна (фабрична) или променяща се (от потребителя) настройка за работа от увеличаване на напрежението. Преглед на такива устройства може лесно да се направи в Интернет, така че няма смисъл да ги изброявате с коментари. Нека да преминем по-добре към основния въпрос, на който е посветена тази статия, като разгледаме подходите за решаване на проблема със защитата срещу високо напрежение.

Съвременното поколение на най-функционалните защитни устройства се определяше от задачата за електрическа защита на хладилниците - бяха необходими две настройки за повишаване и понижаване на напрежението и автоматично включване с известно закъснение. Затова бяха използвани контролери и съответните елементи на дисплея и програмирането. Има и устройства, които са включени, като Uniel UBR-16VR-1G35 / MDA релета.

Uniel UBR-16VR-1G35 / MDA

Що се отнася до основната функция, - защита от пренапрежение, въпреки че са станали по-удобни и по-добри при филтриране и защита на варистор срещу импулси, те са запазили основния недостатък - автоматично изключване на потребителите, когато напрежението се повиши повече от определена фиксирана зададена точка. Както отбелязах по-горе, според сегашния GOST отклонение на мрежовото напрежение не трябва да надвишава 253 волта. Въпреки това, много мрежи, особено селските и градинарските, имат чести и дългосрочни превишения на тази стойност. Следователно производителите на защитни устройства осигуряват регулирането на зададената стойност до 270 V и дори по-високо. В същото време е неизгодно производителите на електронно оборудване да осигуряват висока надеждност до такова ниво на захранващо напрежение. Така зоната от 253-260 волта на най-вероятното дълготрайно пренапрежение е, можем да кажем, зоната на мълчаливия и за много потребители неизвестен, но технически реален конфликт на интереси на потребителите и производителите. Като представител на първата страна и с доста дълъг опит в разработването на така наречените волтови автомати, реших този конфликт по следния начин.

Като се има предвид все по-ниското ниво на мощност, консумирана от домакинското електронно оборудване и нерационалността да се защитава целия апартамент с едно устройство или много стабилизатори, отбелязано по-горе, взех следния алгоритъм: започвайки от границата на максималното напрежение съгласно GOST, устройството трябва да потисне излишъка си чрез активен баласт и само при входна стойност от порядъка на 265 - 270 V, когато по-дългата му продължителност е малко вероятна, а отделянето на топлина върху баласта вече е твърде голямо, устройството трябва незабавно да изключи товара. Изключване трябва да възникне, когато баластният радиатор се прегрява.

За да се сведе до минимум разсейването на топлината, гасенето трябва да е динамично (амплитудно), тоест само по протежение на "върховете" на синусоидата. Този алгоритъм е реализиран с помощта на доста проста схема, използвайки аналогови и ключови елементи с широко приложение, тоест без значителни разходи. Конструктивно устройството е удобно монтирано в типична разклонителна кутия с размери около 100х100 мм, обикновено използвана за електрическо окабеляване. По-долу са снимки на две основни опции за мощност на натоварване от около 500 - 1000 вата.

Външен вид на изобретението

В моята творческа работилница „термопрекъсвач“ също е много удобен за разглежданите устройства - автоматична машина, която моментално (няколко ms) отрязва натоварването (въз основа на прекъсвач с бутон, широко използван във филтри).

За съжаление настоящата криза не позволява Производители на защитни устройства разхищаване на нови разработки. Опитите ми за този резултат бяха неуспешни именно поради тази причина. Но ако погледнете пазара през очите на далекогледство Производител, който също познава забелязаните и други недостатъци на съществуващите модели, ще видите бърз и бърз спад в търсенето.Необходимо е да се актуализират модели, които отчитат състоянието на съществуващите електрически мрежи и интересите на общия потребител, особено в селските и крайградските райони. Така че авторът чака предложения в това отношение от далновидни мениджъри на компании.

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *