Машината не работи при късо съединение на един от двата контакта

Николай пита:
Добър ден Изправени пред такъв проблем - в стаята има 2 гнезда. Няма потребители. Вмъквам щепсел с проводници и правя късо съединение, за да проверя работата на AB, той е един и на двата гнезда. На единия изход с късо съединение се задейства AB, на втория - не. AV обслужващ, нов. Окабеляване към алуминиеви контакти в сглобяема къща 30 години. Какъв може да е проблемът? Защо AB не работи?

 

Отговорът на въпроса:
Добре дошли! Може ли да е голямото съпротивление на фазово-нулевия контур? Може би контактът по тази линия е лош някъде. Оказва се, че тогава токът на късо съединение е недостатъчен за работата на AB. Когато правите късо съединение в този контакт какво се случва? Можете да проверите по различен начин с по-малка опасност - заредете линията повече от 16А, например 20
Зареждането ...

4 коментара

 • Николас

  Добре дошли! При късо съединение на "лош" контакт не се случва нищо - само искри по проводниците, които затварям. AB не работи, изходът все още е захранван, отново можете да направите късо съединение.
  В същото време всичко работи както трябва на друг контакт в стаята - с късо съединение машината отрязва всичко.
  Работата е там, че практически не използвам този изход. Но на новогодишния ден дърво е свързано с него с цялото осветление. И качеството на гирляндите не винаги е добро, затова реших за всеки случай да проверя - дали нещо се затваря, как се държи AB. И ето го ...
  Бих искал да разбера в коя посока да "копая": да променя самия изход? проверете окабеляването към електрическия контакт?

  отговор
 • Admin

  Поставете до него малък щит и автоматична машина на 6А - достатъчно за коледното дърво и ще спите по-добре.

  И какъв е смисълът да замените изхода? Можете да проверите за забавление - ако контактите са добри, затегнати и не се окисляват, значи всичко е наред.

  Все още има UZO контакти, но това не е точно това, което е от текущите течове. А също така има защитни пренапрежения (удължителни кабели) със защита от претоварване - това е по-скоро това, от което се нуждаете.

  Е, наистина - трябва да проверите окабеляването до контакта.

  Можете да опитате да изключите напрежението, късо съединете проводниците в гнездото (по-добре е да го завъртите или да го свържете добре с клемен блок, проверете съпротивлението на мултиметровите сонди, съпротивлението на късите проводници в гнездото (за да изключите грешката по-късно).

  И след това: изключете всички превключватели, издърпайте всичко от контактите и измерете съпротивлението на линията - то трябва да е ниско, обикновено на мултицета съпротивлението на сондите е само 0,7-1,5 Ома, плюс вашето късо съединение.

  Извадете това, което сте измерили от горното, от общото съпротивление на линията от щита. Разберете нейната съпротива. Разделете числото 220 на това и вземете ток на късо съединение.

  Това е грубо и доста произволно - но ще имате груби идеи за състоянието на тази линия.

  отговор
 • Николас

  Благодаря за коментара!
  Помислих и за малък щит с отделна картечница - най-вероятно ще го направя, ако всичко се окаже наред с гнездото.

  отговор
 • Николас

  В края на темата.
  Проблемът беше решен чрез подмяна на контакта.Той свали стария съветски, скъси проводниците на проводниците - AB работеше както се очакваше. Така че това беше електрически контакт, в крайна сметка заменен с нов.
  Благодаря на всички за участието.

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *