Колко опасни са инфрачервените нагреватели за хората?

Днес има много дискусии относно вредността на инфрачервеното лъчение за човешкото тяло. Повечето доказателства могат да се считат за съмнителни, а някои наистина опровергават критиката. За да ви информираме за всички събития, ще ви разкажем допълнително дали инфрачервените нагреватели са вредни за здравето или не, като предоставим няколко важни факта по този въпрос.

Първото нещо, което бих искал да отбележа, защото факт е, че в медицината, използваща инфрачервени лъчи, се провеждат различни видове терапия. Радиацията помага за нормализиране на кръвообращението, ускоряване на обмяната на веществата, а също така лекува някои заболявания на коремната кухина. Въз основа на това възниква логична мисъл, че устройства от този тип, разбира се, не са вредни за човешкото здраве. Всичко обаче не е толкова очевидно и има един важен нюанс - при медицинските процедури радиацията преминава стриктно във времето, а в случай на използване на инфрачервени панели у дома, обикновено оставяте отоплението през целия ден и нощ. В резултат на това прекомерната радиация може да повлияе негативно на човешкото здраве, особено ако има проблеми в сърдечно-съдовата система. За да не се нанесат вредни инфрачервени нагреватели за таван или под, е препоръчително да ги инсталирате, без да позволявате директно излагане на лъчите. В този случай се препоръчва да насочите устройствата не към дивана, на който ще лежите, а към района в близост. Ако не е възможно да промените зоната за отопление, поне увеличете разстоянието от нагревателя до зоната за почивка.

Зоната за отопление на стаята

В продължение на опасностите от постоянното нагряване може да се отбележи и фактът, че хората, които са били дълго време под инфрачервен нагревател, се чувстват по-зле. Това се дължи на факта, че влагата се изпарява от горния кожен слой на човек. В резултат на това усещате, че тялото започва да гори и се появява главоболие.

Температурен режим

Що се отнася до мита за опасността от инфрачервените нагреватели за очите, това е лъжа. ИЧ лъчите не влияят на зрението, за разлика от ултравиолетовото лъчение, което липсва в тези устройства. Единствената опасност за очите може да възникне само ако изберете модел, който е твърде мощен и го поставите близо до вас.

Също така във форумите можете да намерите мнението, че IR устройствата са опасни, защото използването им може да причини пожар. Днес всички модели от висококачествени производители са оборудвани със сензори за изключване за затваряне, прегряване и други опасни ситуации. Пожарната безопасност на такива устройства е доста висока и няма смисъл да се говори за това колко вредни са те.Ефектът на инфрачервените лъчи върху човешкото тяло

Друг факт в полза на липсата на вредност от работата на отоплителните уреди - всички съвременни продукти имат сертификати за съответствие, които се издават след поредица от проверки от експерти. Научните изследвания многократно доказват, че инфрачервените нагреватели не са вредни за човешкото здраве. Единственото нещо, което може да причини опасност, са продукти без сертификат, произведени в Китай.

Безопасно отопление в къщата

Обобщавайки, може да се отбележи, че IR устройствата могат да бъдат вредни само ако ги инсталирате не според правилата, изброени от производителя в приложените инструкции. В този случай можете да повредите кожата (да получите изгаряне) и да развалите зрението си и да повлияете негативно на вашето благосъстояние. Ако инсталацията и експлоатацията се извършват в съответствие с правилата, няма смисъл да се притеснявате дали инфрачервените нагреватели са вредни или не за човешкото здраве.

И накрая, препоръчваме да гледате видеоклип, който за пореден път потвърждава, че устройствата не вредят на хората:

Потвърждение на експерт

Също така препоръчваме незабавно да разберете какви са предимствата на IR нагревателите в сравнение с алтернативните опции на устройството:

Безопасни ли са инфрачервените устройства?

Ще бъде интересно да прочетете:

Потвърждение на експерт

Безопасни ли са инфрачервените устройства?

(4 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *