Възможно ли е да се полага електрически проводници на тавана по открит начин?

Възможно ли е да се провежда електрическо окабеляване отворено на тавана и на лампи и контакти? В апартамента в новата сграда работниците не провели всички проводници в мазилката по стените, а по протежение на монолитен таван под окачения таван. Проводниците не са затворени от нищо. Казват, че това се нарича "окабеляване на гредата". Опасно ли е?

Зареждането ...

Един коментар

  • Admin

    Не е забранено да се полага електрически проводници на тавана, основното е, че никакви контактни фуги не трябва да се затварят под довършителния материал (в този случай опънат таван), тъй като те винаги трябва да имат отворен достъп.
    "Окабеляване на греди" - вероятно предполага инсталирането на разклонителна кутия, от която се разклоняват линиите за захранване на контакти и тела. Всички контактни връзки са в разклонителната кутия и съответно трябва да има отворен достъп до нея. Ако тази кутия е затворена под опънат таван, няма да е възможно да се провери състоянието на контактните фуги. В случай на влошаване на надеждността на връзките, окабеляването ще се нагрее, което в крайна сметка ще доведе до повреждането му с възможен пожар.

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *