Възможно ли е да използвате сферичен винт в електрическото окабеляване?

Здравейте За мен един електротехник направи окабеляване в апартамента на тавана (на скобите) до местата на прожекторите (той планираше да продължи опънатия таван). Окабеляването към осветителното тяло или група осветителни тела (планирам 8 памучни лампи GX-53) е направено с помощта на проводник ШВВП 2х0,75 380 V, GOST 7399-97. Днес дойде друг електротехник (поканен да свърже качулката) и каза, че това (тел, положен на тавана), трябва да бъде заменен, защото тя не е подходяща за тези цели и на едно място се оказа 7 лампи на един проводник и не може да издържи такова натоварване. И каза, че с 50 на метър е готов да замени всичко. Кажете ми, моля, наистина ли това е грешната тел или човек просто се нуждае от поръчка? С уважение, Игор

Зареждането ...

2 коментара

 • Admin

  Добре дошли! Вярвам, че този електротехник иска да ви "развъди" за пари. Явно лампите, които сте свързали с кабел, т.е. от една лампа до следващата. Друг вариант е, когато от разпределителната кутия до всяко от телата. Не е толкова важно. Вашата обща дължина на линията е малко вероятно да надвиши 10-15 метра. Напречните сечения от 0,75 ядра издържат на ток до 15 A с открито полагане (вашият случай, очевидно, ако жицата е положена без гофриране). 7 лампи по 8 вата всяка е 56 вата, токът в този случай ще бъде незначителен - 56/220 = 0,255A, тоест четвърт от ампер. При такава консумация такава линия може да бъде дълга до 200 м със загуби в нормалните граници, според изчисленията. Или ако смятате, че вашата линия е дълга 10-15 метра - можете да я заредите с устройства до 2,5 кВт (максимално натоварване, не се препоръчва) - направете свои собствени изводи.
  Самият винтов топче, въпреки че не е много подходящ за отворен монтаж, но ако смятате, че той ще бъде положен във вашия окачен таван, тоест влиянието на ултравиолетовото лъчение върху него е изключено, това е напълно приемливо. Въпреки че е по-добре да го поставите в гофрирането.

  отговор
 • Игор

  Благодаря ти много!

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *