Възможно ли е да поставите един RCD в електрическия панел във ваната?

Виталий пита:
Добре дошли! Кажи ми, моля. Направих топъл под XL Pipe в банята (в парната), с максимална консумация от 1,1 kW. Възникна въпросът за безопасността на окабеляването и монтажа на машини и RCD. Консултирах се с много електротехници, прочетох много информация за RCD, как и с какво да сложа. Но той никога не получи убедителен отговор. По-специално ме интересува: какъв узо трябва да сложа, ако трябва да сложа отделен пистолет-автомат 10А на топъл под, в светлината и гнездото има един пистолет-автомат 10-16А. Общото натоварване върху цялата баня ще бъде 2 - 3 kW. Мога ли да сложа едно узо на 16А 10mA на две машини. Благодаря ви!
Отговорът на въпроса:
Добре дошли! И каква е номиналната стойност на машина от по-висок ред (тази, към която тези две машини ще бъдат свързани към пода и гнездо с осветление)? Ако 16A - тогава можете да стесните 16-25A на 30 mA. Факт е, че ако зададете 10mA, може да се задейства фалшиво. Ако превъзходната машина е по-голяма от 16А, тогава RCD рейтингът трябва да бъде равен или по-голям от нея с една стъпка. В противен случай при пълно натоварване RCD няма да успее. Между другото, надявам се да разберете, че RCD във вашия случай ще бъде ПРЕДИ машините.
Зареждането ...

Един коментар

  • Александър

    1. Препоръчително е да използвате втори RCD отделно - за осветление, тъй като когато изключите повреда на отопляем под, осветлението във вашия 1 RCD също ще се изключи.
    2. Бани - Особено опасни помещения и по стандарти - необходимо е да се поставят 10 mA, проблемът е в оборудването, което ще бъде защитено - често (например перални машини) течовете на течове са повече от 10 mA. Ако се направи качествено - 10 mA.
    Ако с токоизправители (електроника) - клас А. И цената на такъв марков RCD е близо 50 евро.

    отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *