Мога ли да свържа електрическа фурна в Брежневка без заземяване?

Александър пита:
Здравейте! Искам да сложа електрическа фурна 3,3 кВт, апартамент в панелна къща, пететажна сграда (Брежневка). Брояч стар 5А, 2.5 kW. Сложиха нова 16С машина, хвърлиха отделно окабеляване в кухнята, мед 3x2.5 без заземяване. Възможно ли е да инсталирате такъв шкаф? Мислех дори да включа диференциална машина в гнездото или не?
Отговорът на въпроса:
Здравейте! Какво означава метърът „2,5 кВт“, ако сами напишете ток от 5А - това е 1 кВт. В допълнение, вашият брояч, предполагам, не е проектиран за 5A най-вероятно, но на предния му панел има 5 (60) A, което означава, че може да вземе предвид до 60A. Инсталирахте ли новата щурмова пушка 16А за целия апартамент или само в кухнята?

Ако все още съм прав за брояча, тогава можете спокойно да използвате такава електрическа фурна, въпреки че има модели с по-малко мощност. Забранено е свързването на диференциални машини и RCD без заземяване в съответствие с PUE стр. 1.7.80, но може да се използва, ако свържете "заземяващия" проводник на устройството с нула към RCD. Това също е лошо решение. Опасността е, че без заземяване, теч в повечето случаи може да бъде през тялото ви, когато докоснете повредено електрическо устройство. В същото време RCD или difavtomat може да не работи (никой не отменя възможността за брак или други случаи). Свързването на защитния проводник на фурната към нула ПРЕДИ RCD или difavtomat също е лошо, това е нулиране, ако входът е нула, шкафът ще се захранва.

Ако обаче просто поставите RCD или диференциал върху шкафа за управление, няма вероятност да работи 100%, но безопасността при използването на шкафа все още се увеличава и вероятността, че в случай на теч защитното устройство ще работи и няма да бъдете шокирани от токов удар. Следователно, ако искате - сложете го, не го искайте - не го слагайте.

Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *