Енергоспестяващата лампа мига - основните причини за неизправността

Подмяна на старо лампи с нажежаема жичка за икономката вече се е превърнало в обичайно и правилно решение. Единствената неприятност, която може да срещнете след инсталирането на нова крушка, е, че тя може да започне да мига, когато светлината е изключена. На читателитеElecroExperta„Знаехме защо мига енергоспестяващата лампа и как да отстраним този проблем, тогава ще разгледаме всички причини за неизправността и методите за ремонт на„ Направи си сам “.

Принципът на икономката

Първо трябва да ви разкажа накратко за това как работи този източник на светлина, защото именно във вътрешната система може да има неизправности.

Устройство с флуоресцентна светлина

Луминесцентни и оловни крушкиза разлика от другите продукти работят от постоянен ток. Това се случва по следния начин: 220 V променливи се подават към основата, след което електричеството преминава през диоден мост и филтриращ кондензатор. В резултат на това променливото напрежение се преобразува в директно, което имаме на изхода. Кондензаторът, разположен на дъската, може да причини мигането на лампата.

Както можете да видите, дизайнът на светодиодните и флуоресцентни източници на светлина наистина е различен, така че ако се завиете в обикновена лампа с нажежаема жичка и видите, че мигането е преминало, не е нужно да мислите, че е била лошокачествена икономка (въпреки че е просто дефектен продукт).

Списък на възможните причини

И така, ще продължим по следния начин: поотделно разглеждаме причините, поради които енергоспестяващите лампи могат да мигат, и веднага след всяка опция ще ви кажем как да отстраните тази или онази неизправност.

Превключете подсветката

Първият и най-популярен проблем с мигащите енергоспестяващи лампи, когато светлините са изключени, е превключвател с подсветка. В този вид превключвател на светлината има малък светодиод, който свети, когато ключът е в изключено положение.Фото превключвател с подсветка

Какво се случва в този момент? Както знаете, когато светлината е изключена, веригата е прекъсната и към лампата не се подава мощност. В същото време подсветката е свързана паралелно към превключвателя и когато отваря веригата, токът тече точно към светодиода. Резултатът е такава схема за движение на електричество: електрическа мрежа - подсветка - лампа - електрическа мрежа.LED схема за свързване

Точно това малко напрежение, което е необходимо за функционирането на подсветката, зарежда кондензатора. Долна линия - лампата се опитва да се включи, но веднага изгасва, защото зарядът на кондензатора не е достатъчен за нормална работа. Такива опити за включване ще се повтарят многократно, тъй като кондензаторът се зарежда бързо. Вие от своя страна ще видите, че енергоспестяващата лампа мига по време на работа.

Има няколко начина за решаване на този проблем:

 1. Изключете LED проводниците от веригата.Основното в този случай е да не объркате вените, в противен случай има случаи, когато лека закуска е фаза или нула.
 2. Сменете превключвателя с обикновен, без индикатор.
 3. Към веригата добавете лампа с нажежаема жичка, която ще поеме това малко напрежение, което зарежда кондензатора. Не е най-разумният вариант, още повече, че е малко вероятно да успеете красиво да скриете още една крушка в полилея. Въпреки това, много форуми пишат, че са използвали точно такъв метод за борба с трептенето на енергоспестяваща крушка, което му дава правото да съществува.
 4. Добавете резистор към веригата с характеристиките: мощност 2 W, съпротивление - 50 kOhm. Този елемент ще консумира ток, причинявайки мигането на енергоспестяваща лампа, в допълнение, резисторът има компактен размер. Можете да свържете резистор директно близо до патрона или дори в разклонителна кутия. Във всеки случай връзката трябва да бъде направена с клемен блок, а най-добре е да използвате термосвиваема тръба, за да изолирате резистора. Препоръчваме визуално да видите този метод във видеото, предоставено по-долу.
 5. Е, последният начин за решаване на проблема е да свържете подсветката към мрежата с отделен проводник. В този случай тя ще гори постоянно, но разходите за енергия ще бъдат оскъдни. Недостатъкът на такава идея е излишен кабелна връзка.
Резисторна връзка

Връзка с хартиени кондензатори

LED демонтаж

Препоръчваме да се даде предпочитание на първото или четвъртото решение на проблема. Ако подсветката е наистина важна за вас, купете резистор (струва около 10), ако не, просто прережете проводниците, в резултат на което енергоспестяващата лампа няма да мига.

Проблеми с окабеляването

Ако сте закупили специална лампа, която не мига, когато светлините са изключени, но проблемът все още се е появил, тогава става въпрос за електрическо окабеляване. В старото окабеляване са възможни ток за изтичане поради повреда на изолацията и лошо усукване на сърцевините, което води до постоянно мигане на енергоспестяващи крушки.

Старо окабеляване в къщата

Веднага трябва да се отбележи, че трептенето на енергоспестяваща крушка може да се случи не само в изключено състояние, но и когато светлината е включена. В този случай ще трябва да направите одит или по-добре - заменете окабеляването в къщата към нов.

Ако окабеляването е в добро състояние, трябва да направите следното:

 1. Разглобете превключвателя на светлината и лампа, проверете качеството на връзката на проводниците, може би причината е лош контакт.
 2. Проверете дали електрическата инсталация е извършена правилно, като понякога неволите-електрици не успяват да фазират, но нулевият проводник. Освен факта, че е много опасно, съществува и възможността икономката да мига при включване или след изключване.

Редки изключения

Както разбирате, понякога възниква ситуация, когато и двете проводници са нормални и превключвателят е подходящ, но полилеят мига и изскача така или иначе. В този случай следните причини могат да бъдат „виновниците“ за проблема:

 • Лоша крушка. Ако сте избрали китайски продукти със съмнително производство, тогава може би самият „производител“ е произвел дефектни стоки. По правило това се случва много рядко, но все пак има случаи в житейската практика.
 • Ресурсът на работа изчерпа. Ако вашата икономка вече е на много години, вероятно е някой елемент от чипа да се е провалил, в резултат на което лампата не се включва или мига периодично. Въпреки че производителите твърдят, че модерните LED и флуоресцентни тръби може да гори повече от 10 години, никой не дава гаранция за неподходящи условия на употреба. Може би имате чести онлайн спада на напрежениетоили е поставена електрическа крушка в помещение с ниска / висока температура. Всеки, на пръв поглед, не важен фактор, може да бъде показан на ресурса на икономката.
 • Стартер не е в ред. Частта, която е отговорна за включването на флуоресцентната крушка, се нарича стартер.Понякога стартерът се отказва и причинява енергоспестяващата лампа да мига при включване. Подмяната на тази част няма да бъде трудна дори за начинаещ електротехник, още повече, че струва стотинка.

В заключение

В крайна сметка бих искал да ви разкажа за важността на навременното отстраняване на проблеми. Ако сте твърде мързеливи, за да фиксирате трептенето веднага, крушката много бързо ще се провали. Когато разгледахме спецификациите на различни източници на светлина, след това посочи едно от числата - броя на включванията. Всяка домакиня има своето индивидуално значение и всяко мигане се счита за включване. Долен ред - гаранционният срок може да бъде намален десетки пъти и крушката просто ще се провали.Пестене на енергия

Съветваме ви също да се интересувате преди да купувате кои енергоспестяващи лампи не трептят, ако планирате да свържете лампата към превключвател с подсветка. Малко надплащане ще опрости живота ви и няма да ви се налага да разберете защо енергоспестяващата лампа мига при изключване и включване на светлините.

Прочетете също:

Резисторна връзка

Връзка с хартиени кондензатори

LED демонтаж

(14 гласа)
Зареждането ...

5 коментара

 • Иван

  Здравейте, разбирам, че това не е опция, но дори и да е. Ако фазата на окабеляването е нарушена, трептенето може ли да бъде премахнато чрез повторно запояване на захранващия проводник в основата на лампата?

  отговор
  • Admin

   Опитайте. Все още не сме срещали такова решение на проблема, но това наистина не е изход. Опасността от пробив в нула е достатъчно голяма.

   отговор
 • Алексей

  В полилея има 5 LED лампи. Работете 3 месеца. през последната седмица спряха да горят 4. Проверих фазирането на превключвателя - нормата. Но, ZERO идва в резбованата част на патрона за 4 „изгорели“ лампи, а ФАЗА стига до резбованата част, която продължава да свети (очевидно грешка при сглобяването на полилея). Може ли това да е причината за повредата на 4 лампи? Може ли някой да коментира това?

  отговор
 • Руслан

  Здравейте, такъв проблем след включване на топлинния пистолет в контакта, LED лампите започват да мигат, какъв може да е проблемът?

  отговор
 • Иван

  Фигурата показва превключвател с подсветка, но веригата за превключване на подсветката не е показана, но се вижда, че превключвателят прекъсва нулата, а не фазата. Въпреки че превключвателят се споменава в текста именно заради подсветката. Но това е така, за съвестта на автора. И въпросът ми е: какво пречи на подсветката да се включва не последователно с веригата на лампата, а паралелно с нея? В същото време увеличаване на гасещия резистор при самата подсветка. В този случай токът на подсветката не преминава през кондензатора на лампата. Т.е. така:

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *