Техника на опъване на провисване на тел

Надземните електропроводи са ни познати от ранно детство и тяхното присъствие до нас се приема за даденост, като знак за „цивилизация“ и наличието на комфорт. Както всеки създаден от човека елемент, технически гений на човек, тези електропроводи имат своите слабости и граници на сила. Едно от често срещаните явления е провисване на тел, причинено от разрушаването на изолатора, отслабването на превръзката или наличието на чужд предмет върху носещите проводници (например паднало дърво или клони). В допълнение, електропроводите провисват от външни форсмажорни фактори, както и износени средства. В тази статия ще разкажем на читателите сайт за електротехницикак да издърпате жицата от стълба към къщата при провисване, както и при свързване на сайта към електричество.

Какво да направите, ако станете свидетел на опасно провисване на въздушни линии

В никакъв случай не трябва да се затваря, ако проводникът е провиснал и се опитайте независимо да го поддържате, завързвате или отхапвате от кабела за печалба. Това може да бъде фатално и опасно, защото линия на напрежение на напрежение не се различава много от линията без напрежение. В една от нашите статии говорихме стъпково напрежениекоето е тясно свързано с повреди по трасето на кабела. Горещо препоръчваме да се запознаете с материала.

По правило всеки ред или участък има наемодател или лице, отговорно за енергийния сектор, което е напълно отговорно за безопасната експлоатация на повереното му оборудване. След това е необходимо да бъдете информирани. Ако това е проблематично, трябва да се обадите на областната организация за електроснабдяване или спешна служба, Министерството на извънредните ситуации, областната администрация и кметството.

Провисяващи се проценти

Помислете за стандартите на главата PUE 2.4 и 2.5 във връзка с провисването на високоволтовите въздушни линии.

Както се вижда от таблиците, разстоянието от земята до електропровода, както и между проводници и други обекти, зависи от стойността на напрежението. За 380 волтови мрежи стандартите за провисване съгласно глава 2.4 от PUE са, както следва:

  1. Над пешеходната зона височината не е по-ниска от 3,5 метра, а над пътното платно, това разстояние трябва да бъде най-малко пет метра, входният клон може да бъде направен на височина 2,5 метра за SIP проводници.
  2. За линии с голи проводници, височина най-малко три и половина метра над пешеходната зона и най-малко 6 метра над алеята, разклонението може да бъде направено най-малко 2,75 метра.
  3. При преминаване на SIP в близост до сгради разстоянието от кабела до балкона е най-малко един метър и най-малко двадесет сантиметра от жицата до празната стена.
  4. При неизолирани проводници разстоянието от прозорци, тераси и балкони е не по-малко от един метър и половина и не по-малко от един метър по празна стена.
  5. Категорично е забранено да има въздушни линии с неизолирани проводници над сгради от съображения за безопасност.
Скоростта на провисване на проводниците от полюса към къщата

Скоростта на провисване на проводниците от полюса към къщата

Как да изтеглите кабелна линия

Ако се окаже, че тази жица провисна във вашата зона на отговорност (разклонение от главната магистрала до вашия имот) и балансът е записан в акта на споразумение за доставка на електроенергия, тогава въздушната линия в този раздел е изцяло вашето стопанство.

Всякакви действия по електропроводи са напълно обезвъздушени от този участък, чрез изключване на секцията на разпределителното устройство или чрез разединители за въздух и предпазване от налагане преносима земя от двете страни на мястото на работа. Можете да дръпнете провиснал проводник след подаване на заявление и получаване на разрешение от обслужващия персонал или лицето, отговорно за този раздел и връзка, и след като те изключат вашата линия от напрежение.

SIP напрежение

За да се възстановят нормативните размери на електропровода, е необходимо да се изключат всички входове, да се отстранят виновниците на провисването - стволовете на дърветата или техните клонове. Развийте превръзките на изолаторите, освобождавайки жицата, оставяйки я да лежи свободно върху хода на опорите. Кабелът се опъва като правило от опората на крайния котва, която има допълнителни опори, разположени по протежение на електропровода, за да компенсира натоварването. Затегнете с неизолиран алуминиев проводник. Можете да вземете парче втора употреба на около 20 метра. Чрез скобата се свързва с опъната част на линията. След това се вписва в бузите на изолатора и жицата се опъва. Сега трябва да фиксирате върху изолатора главното, парче от три ядра с алуминиева тел, както е показано на снимката:

Монтаж на изолатор

Тази процедура се извършва с всички изолатори, по протегнатата линия до крайната опора. След опъване крановете са свързани и като се уверите в готовността и безопасността на линията, кандидатствайте за захранване.

Напрежението на SIP проводника става подобно на описания по-горе метод, с единствената разлика е, че вместо изолатори се използват специални изолационни фитинги и котви, както е показано на снимката по-долу:

Обтегачи за кабелни линии

Забележка! Напрежението на проводниците се извършва с леко провисване, около половин метър, за да се компенсират температурните промени през летния и зимния период.

За опъване на електропровода, SIP или кабелно окабеляване, както реставрирани, така и наскоро поставени, използвайте ръчни лебедки, тресчотки или "жаби", протягайки кабела между педите или опорите, на обекта до къщата или гаража. Заключване на напрежението към котви и крепежни елементи. Видеото по-долу ясно показва как да издърпате жицата от стълба към къщата:

Етапи на свързване на електричество с къща

И в това видео можете да гледате технологията на опъване на тел с ръчна лебедка:

Как да дърпате лебедка SIP

Това е всичко, което искахме да ви кажем как да издърпате жицата от стълба към къщата и къде да се обадите, ако установите, че кабелът между сградите или опорите е провиснал. Както можете да видите, напрежението на кабелната линия трябва да се вярва на специалисти, които с помощта на устройства могат бързо и най-важното безопасно да завършат цялата работа!

Ще бъде интересно да прочетете:

Етапи на свързване на електричество с къща

Как да дърпате лебедка SIP

(3 гласа)
Зареждане...

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *