Кой кабел е по-добре да изберете да свържете къщата към електрическата мрежа?

Един от етапите провеждане на електричество до обекта е изборът на подходящ кабел от полюса към входния щит. Важно е не само правилно да се изчисли напречното сечение на проводника, но и да се избере марка, която да отговаря на изискванията на инспектора на енергоснабдителната компания и в същото време ще продължи дълго време. В тази статия, ние просто ще разгледаме какъв кабел е необходим за свързване на къщата към електрическата мрежа по въздух и под земята.

По въздух

За да свържете къщата към електрическата мрежа по въздух, се препоръчва да използвате следните марки кабели:

AVK

AVK

Това е кабел с алуминиеви проводници, винилова изолация и коаксиална оплетка. Предназначен за предаване на мощност в мрежи до 380 волта. Поради конструктивните характеристики е невъзможно да се извърши неоторизирано свързване към електрическата мрежа. AVK може да се използва за монтиране на вход от секцията OHL към дозиращата платка. Работна температура от -45 до +45 градуса. Подходящ за свързване на 220 волта, еднофазен и нулев. От минусите на използването на този кабел за свързване към къщата е необходимостта от използване на специална кутия за електрическа връзка.

SIP-4

SIP-4

SIP означавасамоносеща изолирана жица, Този проводник се използва за въздушни електропроводи до 1000 волта. Изолацията е от леки стабилизирани омрежен полиетилен. Работен температурен диапазон от -60 до + 50 градуса. Широката гама от секции и ценови диапазон го прави идеален кандидат за свързване на къща към електрическата мрежа. Проводникът е подходящ за свързване както на еднофазни консуматори (220 волта), така и на трифазни (380 волта). От минусите може да се разграничи: използването на специализирани съединители и двусмисленото отношение на инспекторите на енергоснабдителните организации за свързване на този тип захранване с измервателното устройство. Факт е, че правилата сочат, че кабелните връзки към дозиращия възел не са допустими. Линията трябва да е в едно парче, както е показано на изображението по-долу:

Захранване на частна къща

Поради спецификата на SIP, не е възможно да се въведе в дозиращото табло без да се направи преход към друга, по-гъвкава жица. Ето защо е по-добре да координирате този момент с организацията за доставка на енергия, преди да решите да изберете кабел за свързване на частна къща към мрежата. за как да свържете SIP с меден кабел, разказахме в отделна статия. Моля, обърнете внимание, че според глава 1.7. PUE В раздел 1.7.131 напречното сечение на CIP проводниците не трябва да бъде по-малко от 16 mm².

AVVG

Снимка AVVG

Декодирането е следното: алуминиева, поливинилхлоридна изолация на проводниците, обвивка от поливинилхлорид, гола (без защитен капак). Използва се AVVG напрежение до 1 kV. Предназначен за използване в умерен, студен и тропически климат. Използва се за полагане във въздушни, влажни и сухи помещения, канали, окопи, частично наводнени помещения със средна и силна корозивна активност. За въздушна инсталация е необходимо да се използва кабелно окабеляване.Проводникът е подходящ за свързване на потребители към мрежата както 220, така и 380 V.

VVG

VVG

VVG меден кабел, PVC изолация на сърцевини, PVC покритие, без допълнителна защита. Аналогов AVVG в изпълнение и характеристики, но с медни токопроводими проводници. Използва се в мрежи до 1000 волта. Климатичната модификация има умерен и студен климат. Използва се и за полагане на открито, сухи и влажни помещения, в тунели и кладенци и др. За въздушно окабеляване е необходимо да се направи кабелно окабеляване, кабелът се използва като поддържащ елемент и се връзва към него на равни интервали. Можете да разберете как е направено от статията, към която се позовахме. Моля, обърнете внимание, че съгласно същия параграф 1.7.131 напречното сечение на медни кабели в клоните трябва да бъде най-малко 10 mm², а също така изолацията на VVG и AVVG кабели да бъде унищожена под въздействието на ултравиолетово лъчение. Такива кабели, в допълнение към полагането на кабела, е по-добре допълнително да защитят полипропилена флекси маркучUV устойчиви.

По-долу са таблиците за избор на кабел за свързване на къщата към електрическата мрежа по въздух:

Марки кабелни продукти за въздушно полагане

За това как да нарисувате тел от стълб до къща през въздуха, е описано във видеото:

Полагане на въздушна линия

подземен

За да положите кабела от стълба до къщата под земята в окопа, тези марки проводници най-често се използват:

AVBbShv

AVBbShv

дизайнкабел AVBBSHV включва алуминиеви проводници, PVC изолация на токопроводни проводници, бронирано покритие, ленти от поцинкована стомана и защитен маркуч, изработен от поливинилхлорид. Те се използват за пренос и разпределение на електроенергия в мрежи до 3 хиляди волта. Той е направен в климатична модификация на UHL и тропически климат. Температурен диапазон от -50 до +50 градуса. Неговият експлоатационен живот е 30 години.

Този кабел не се страхува от подземни води, не се страхува от повреди. Наличието на слой броня го прави отличен кандидат за свързване на къщата към електрическата мрежа под земята.Пълният му аналог, само с медни проводници на ток, е марката VBBSHV.

VBbShv

VBbShv

в VBbShv медни проводници, изолацията на токопроводящите проводници е представена от PVC пластмаса, осигурено е допълнително бронирано покритие и ленти от поцинкована стомана, защитени от PVC маркуч. В допълнение към свързването на селските къщи по подземен начин, този кабел е предназначен за външен монтаж на надлези и галерии.

По-долу са марките кабели за полагане в окопи от стълб до къща. Всички те са обобщени според работните параметри в таблица, което ви позволява да изберете най-подходящия вариант за вашите условия на свързване към мрежата.

Монтаж в земята

И накрая, препоръчваме ви да разгледате как се извършва окабеляването под земята:

Подземен ток

Така че ние предоставихме най-добрите марки кабелни продукти, за да доставим електричество на входния панел под земята и по въздух. Надяваме се, че информацията ви накара да разберете кой кабел е необходим за свързване на къщата към електрическата мрежа. Обръщаме вашето внимание на факта, че в тази статия не сме предоставили разрез на вените. Това се дължи на факта, че всеки потребител има своя допустима мощност, посочена в техническите спецификации (например 15, 25 или 30 kW). за как да се изчисли напречното сечение на кабела по мощност, разказахме в съответната статия!

Полагане на въздушна линия

Подземен ток

(8 гласа)
Зареждането ...

7 коментара

 • Юджийн

  Добре дошли! Кажете ми, ние имаме захранване на кабела от стълба към къщата под земята. 25 м. Електричество 15 кВт 380. Кабелът е погребан с алуминиева секция 4: 25. Ако увеличите мощността до 25 кВт 380. Трябва ли да сменя кабела или това е достатъчно? Наистина се нуждая от отговор

  отговор
 • Дмитрий

  Хубава вечер, алуминиевият кабел 4 * 25 поддържа товар от 46kW.
  Така че подмяната на кабела не се изисква

  отговор
 • Наталия

  Моля, кажете ми как да бъда.Решихме да променим окабеляването на 380V, 15 kW, три фази. Единият електротехник се задължава да извърши окабеляването преди да влезе в къщата, другият твърди, че това не може да стане. Казват, че трябва да бъде непрекъснато до машините. Колко правилно? Какво означава преди да влезете в къщата?

  отговор
  • Admin

   Не трябва да има празни връзки към отварящата (главната) машина.

   отговор
 • Роман

  Никой не забранява да се прави прекъсване на кабела към машината за отваряне. Можете да разкъсате щита на клемите на входните захранващи устройства. Това може да улесни подмяната на входящата машина, ако е необходимо. Те ще поставят печат върху пропастта.

  отговор
 • Херман

  Трябва да опънете кабела от щита до къщата под земята, кой меден кабел да изберете? Дълъг е 45 метра, 380v.

  отговор
 • Алексей

  В лятна кооперация те са принудени да сменят проводници на SIP. Освен това цялото окабеляване от стълба трябва да бъде извън къщата, а входът към електромера трябва да е през стената. Това правилно ли е?

  отговор

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *