Какво напрежение е опасно за оборудване, двигатели и вериги?

Добър ден! Какво е наистина опасно напрежение в горната настройка, при която възниква пожар:

 • намотки на двигатели на хладилни компресорни агрегати;
 • електронни микросхеми (табла) на аудио, видео и компютърно оборудване;
 • домакински уреди (нагреватели, нагревателни елементи).

Каква е горната граница на напрежението, която няма да причини пожар и повреда на горното оборудване?

Зареждане...

Един коментар

 • Admin

  На всеки уред в техническите спецификации е написан допустимият диапазон на работното напрежение - тоест стойността на напрежението, при която този уред трябва да работи нормално за дълго време. Този обхват за всеки конкретен уред може да варира.
  В случай на свързване на уреда към мрежата, когато напрежението е по-високо от допустимата стойност, вероятността за отказ на уреда се увеличава и колкото по-голямо е напрежението, толкова по-голяма е вероятността от повреда на уреда. При големи скокове на мощност уредът може незабавно да се откаже. В същото време е невъзможно да се каже със сигурност при кое точно напрежение даден уред веднага ще се провали.
  Ако, например, вземем ситуацията, когато в захранването се появи нулево прекъсване, в този случай може да се появи напрежение над 300 V. В това напрежение повечето електрически уреди, които работят в момента, ще се провалят веднага.
  Що се отнася до огъня, тогава, като такъв, огънят може да не бъде. Компресорът ще се провали поради късо съединение между завои - това няма да се вижда визуално, просто компресорът ще спре да работи поради прекъсване на намотката. Нагревателите също просто изгарят - ще има счупване на нагревателния елемент, това няма да се вижда визуално.
  При електронната технология захранването първо ще се провали, което преобразува мрежовото напрежение в необходимата стойност за захранване на електронните компоненти. Възможно е електронните компоненти на оборудването да пострадат. В този случай уредът може да се откаже незабавно без видими знаци или може да има синтез или пожар на елементи в веригата на захранване.

  Отговарям

Добави коментар

Задължителните полета са маркирани *