Какви са секциите от проводници и кабели?

Напречното сечение на носещата ток част на всеки произведен тип кабелни изделия е една от най-важните му характеристики. В същото време, ако изолационните свойства на кабела се отнасят повече до мястото на инсталиране, вида на инсталацията и работното напрежение, тогава напречното сечение е стойността, от която директно зависи натоварването в тази мрежа, тоест силата на свързаното оборудване. Този параметър трябва да се вземе предвид при организирането и проектирането на абсолютно всеки тип окабеляване, било то промишлени съоръжения или частни жилищни помещения. За всички видове електрическо оборудване са предвидени стандартни секции от проводници и кабели. Измерва се в мм2 и се изчислява от диаметъра на токопроводната сърцевина, както и площта на кръга.

Стандартна гама от секции

Има стандартен брой напречни сечения на сърцевините, произведени от производителите на кабели: 0,5; 0.75; 1; 1.5; 2.5; 4; 6; 10; 16; 25; 35; 50; 70; 95; 120; 150; 185; 240; 300; 400; 500; 625; 800; 1000; 1200; 1600 кв. мм. В този случай максималното напречно сечение на проводимата сърцевина може да достигне 6000 mm.kv. (кабел КСВДСП-6000).

Размери на кабелните продукти

Важно е да се отбележи, че минималната стойност за алуминиев кабел е 2,5 мм2, Това се дължи на ниската якост на този метал, тъй като броят на завоите преди момента на пречупване е много по-малък от този на медта, тоест той може лесно да се счупи в точките на закрепване, по време на монтажа.

Хубаво е да знам

За частни къщи и апартаменти, където се използва линейно напрежение 0,4 kV и, съответно, фазово напрежение 220 V, най-често се използва проводник с напречно сечение от минималната стойност: 2,5 - алуминий и 1,5 mm.kv. мед. По принцип такива стандартни токови проводници са подходящи за осветителни вериги.

Всички останали секции и съответно техните диаметри зависят от мощността и, разбира се, от тока в веригите на домакинското електрическо оборудване. За да определите напречното сечение, необходимо за окабеляване, таблицата по-долу. Използвайки го, знаейки общата мощност на електрическите уреди, свързани към тази мрежа, можете лесно да намерите необходимия размер на ядрото.

Таблица със стандартни размери на тел

В същото време все още се препоръчва да изберете секция с марж леко, тоест най-близката по-голяма стандартна стойност. Например напрежението в мрежата е еднофазно 220 волта и собственикът на помещението има нужда да захранва устройства с мощност, да речем, 7 кВт. Според таблицата няма такава мощност, но има 5.9 и 8.3 кВт. За медно окабеляване се нуждаете от кабел с напречно сечение от 4 мм2, Ако бюджетът е ограничен и задачата е да се направи алуминиево окабеляване, тогава най-близкият по-голям параметър, посочен в таблицата, ще бъде 7,9 кВт, което съответства на 6 мм сърцевина2.

Можете също така да комбинирате проводници с различни напречни сечения, например, от входната машина към разклонителната кутия повече, а след това при свързване към групи електрически консуматори или към тела можете да положите по-малък проводник. Основното нещо, което трябва да запомните за правилата алуминиеви и медни проводници, в случай на нужда.

При производството на електрическо оборудване мощността е много по-висока, отколкото в ежедневието, а напрежението в мрежи с високо напрежение е 6 kV, 10 kV, 35 kV и т.н. Ето защо тук стандартните секции от проводници и кабели са по-разнообразни. Тази стойност се изчислява с голям марж, тъй като основните най-мощни приемници на електрическа енергия са електродвигатели и по време на стартиране те могат да усилват тока в силовите вериги, доставящи ги 5-7 пъти по-високи от номиналния.

Въпреки това, за доставка на осветително оборудване и вторични комутационни вериги, осъществявани от контролни кабели, широко се използват едни и същи проводници от 1,5-2,5 mm2 и те са напълно достатъчни.

За силови вериги от 6 kV често се използват алуминиеви кабелни изделия от 120 мм2, Ако тази секция на кабела не е достатъчна, тогава се стартират две линии, свързани паралелно една с друга, като по този начин споделят натоварването на всяка от тях. В ежедневието подобни методи са неподходящи. За особено мощно оборудване се намира монтаж на вериги с четири или дори шест паралелни проводника.

Има случаи, когато за вериги с ниско напрежение са необходими кабели с доста голямо напречно сечение на проводници, както например в организацията на заваръчни работи.

Изборът на напречното сечение на тел е много важен и индивидуален, затова цели производствени бюра или отделни компании, които включват опитни дизайнери, се занимават с това на мястото на производство.

Накрая препоръчваме да гледате полезно видео по темата:

Надяваме се, че стандартните напречни сечения на кабели и проводници, както и таблиците, с които можете да изберете подходящия размер на сърцевината, са ви помогнали напълно да разберете този проблем!

Ще бъде полезно да прочетете:

(5 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *