Какви са крайните блокове?

Електриците традиционно усукват окабеляването, гарантирайки неговата надеждност и издръжливост. За да се опрости работата им, бяха въведени терминални блокове. Те са създадени от двойка или няколко двойки контакти, поставени в блока, което спасява електротехника от усукване. Терминалният блок свързва две двойки проводници с един общ контакт. Ядрата са монтирани вътре в конектора и фиксирани, което осигурява допълнителна надеждност на тези продукти. Важно е терминалът да съответства на очакваното напрежение. Неправилно избраният дизайн може да не издържа на стрес. Днес терминалите се използват активно от електротехниците при инсталиране на окабеляване. Използването му не изисква много усилия, докато двойка контакти е надеждно фиксирана. В тази статия ще разберем какви видове терминални блокове са за свързване на проводници.

Видове терминали

Терминалният блок се използва активно в различни области на електрическата инсталация. Има терминали за отделни двойки проводници и за създаване на системни двойки от различни нива.

По метода на инсталиране се разграничават тези видове терминали:

 • за свързване на отделни проводници;Вага
 • за печатна платка (използвана в електрониката);Платка
 • за DIN шина;din Rail
 • за кръстосани модули.Кръстов модул в щита

Освен това, клемните блокове се отличават по броя на редовете в една връзка и по метода на затягане на проводниците: прави и ъглови.

Според типа структура, терминалите са разделени на:

 1. винт, Винтът служи като основен елемент за закрепване на проводниците, както може да се види на снимката.Винтова скоба
 2. Разделяща се. В допълнение към основния конектор за закрепване на проводници, корпусът има конектор за закрепване към други подложки.Разглобяеми продукти
 3. Налягане. Проводниците са фиксирани вътре и са закрепени чрез натискане на лоста.Тип на натискане
 4. Бариера. Най-устойчивият на напрежение тип терминален блок. Използва се в места с високо напрежение.Бариерни терминали
 5. Терминални блокове за DIN релси.Монтаж на DIN шина
 6. Комуникация. Създайте възможност за две паралелни връзки в един и същи блок.Изходни терминални блокове

Във видеото специалист обсъжда няколко основни типа клемни клеми:

Преглед на сорта

Характеристики на дизайна

Има няколко типа терминали. Те се отличават главно по дизайна на скобата и метода за свързване на проводника, от които също има няколко.

Видове клемни клеми:

 • винт;
 • пружина;
 • подплънки за стягащи стойки;
 • крайни контактни подложки;
 • контакт с нож;
 • крайна скоба.

На снимката по-долу всяко изпълнение е визуално представено:

В допълнение, клемите се отличават от типа на свързване на проводник: едножилен, многожилен или гъвкав. Можете да изучите подробно основните типове клемни блокове, използвани в окабеляването, както и да научите как да ги използвате, в това видео:

Как да използвате терминали за окабеляване

Както можете да видите, крайните блокове са доста мултифункционални. Можете да изберете оптималния тип подложки за свързване на проводници. Те прекрасно се използват все повече в окабеляването.

производители

Важна роля в избора на клеми играе производителят.От него зависи изборът на материали за конектора и, следователно, неговата устойчивост на напрежение. Подложките с лошо качество могат да се стопят. Възможно е окабеляването да бъде затворено, което ще доведе до непредвидени последици.

Средно клемният блок може да издържи температури до +105 ° C. Терминалният блок на печатни платки е по-устойчив на температурни промени. Ограничението му е + 250 ° C. За високо напрежение мрежата използва тежки керамични клеми за електрическо окабеляване. Ограничението им е до +300 ° C. Ето защо е важно да изберете правилния терминален блок, в зависимост от предназначението му.

В допълнение, трябва правилно да изберете контакта на конектора към напречното сечение на проводника. Броят на конекторите в клемния блок също играе важна роля. Те трябва да бъдат избрани според необходимото количество. Незатворен конектор е потенциално опасен.

Днес производителят WAGO Kontakttechnik е много популярен. Този немски производител се е утвърдил с качествени и достъпни цени. WAGO е известен по целия свят. Марката се използва навсякъде при инсталирането на електрически проводници. Най-често се използват клемите на вагоните разклонителни кутии и при свързване на тела. На базата на компанията се разработват най-новите методи за закрепване към проводници. Това е качество от глобално значение.

WAGO

Phoenix Contact е голяма компания за електрическо оборудване. Тя е и една от най-старите. Продуктите на тази компания са с немско качество и достъпна цена.

Контакт с Феникс

Weidmüller е компания, специализирана в автоматични системи. Сред продуктите му има терминални блокове. Продуктите на тази компания често се използват при подготовката на DIN-релси. Този производител на тесен профил ще ви позволи да направите висококачествена кабелна връзка.

Weidmüller

Не са зле на вътрешния пазар са се доказали китайските производители. Китайските производители Degson Electronic и Wanjie Electronic са особено популярни. Домашните производители също се оказаха доста добри на пазара. Въпреки това, често домашните продукти струват на потребителите много повече, а качеството на материалите не винаги е конкурентно. По правило потребителят избира евтин и висококачествен немски терминален блок. Това му позволява да не рискува окабеляването.

Затова разгледахме съществуващите типове клемни блокове за свързване на проводници. Както забелязахте, днес пазарът на електрически продукти е обсипан с много разновидности на клемните блокове, така че можете да изберете подходящия вариант за вашите собствени условия.

Ще бъде интересно да прочетете:

Преглед на сорта

Как да използвате терминали за окабеляване

(3 гласа)
Зареждането ...

Добавете коментар

Задължителните полета са маркирани *